Íránský útok poškodil v Izraeli desítky domů i školu

Události: Izrael chystá odvetu za íránský útok (zdroj: ČT24)

Při úterním íránském raketovém útoku na Izrael byla poškozena škola ve městě Gereda i sto domů ve městě Hod Hašaron, které leží na okraji Tel Avivu, informovala tamní média. Írán v úterý vypálil na Izrael téměř dvě stovky raket, většinu z nich sestřelila protivzdušná obrana. Některé také pomohly odrazit Spojené státy, Jordánsko a zřejmě též Francie a Velká Británie.

Jedna z raket přilétajících z Íránu zasáhla školu ve městě Gedera ve středním Izraeli. Snímky z místa zachytily vojáky stojící u něčeho, co vypadalo jako velký kráter vedle zřícených zdí budovy, napsal server The New York Times s odkazem na představitele izraelské armády.

Představitelé města Hod Hašaron uvedli, že íránský útok poškodil stovku domů, z toho některé vážně. Škody způsobila tlaková vlna či části střel. Rozsah škod, které způsobily v úterý íránské rakety na izraelském území, nicméně dosud není přesně znám.

Některé střely dopadly do střední a jižní části židovského státu a podle tiskových agentur několik lidí utrpělo lehká zranění. Exploze ale byly podle serveru The Times of Israel (ToI) slyšet po celém Izraeli.

Web BBC zveřejnil například fotografii velkého kráteru v jedné ze silnic na předměstí Tel Avivu. Podle zpravodaje britské veřejnoprávní stanice mohlo v Jeruzalémě dojít k zasažení některé z vojenských základen.

Guterres: Cyklus násilí musí skončit

Požáry, které zuří na Blízkém východě, se podle šéfa OSN Antónia Guterrese rychle mění v peklo. Smrtící cyklus násilí musí skončit, dodal ve vystoupení před Radou bezpečnosti OSN. Guterres zároveň podle agentury Reuters jasně odsoudil úterní íránský útok na Izrael, při kterém Teherán použil na dvě stě raket.

Ten ve středu útok v dopise určeném Radě bezpečnosti zdůvodnil právem na sebeobranu v reakci na „agresivní akce“ Izraele včetně narušení íránské suverenity. Uvedl, že terčem jeho útoků byla pouze vojenská zařízení. Izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon to odmítl s tím, že úder směřoval proti civilistům.

Situace vojenských základen

Bezpečnostní analytik Otakar Foltýn upozornil, že při rozsáhlém útoku použil Írán balistické střely v takovém počtu a takovým způsobem, že se Izraeli nedařilo je zlikvidovat všechny. „Cílem byla primárně vojenská letiště a zařízení izraelské armády,“ upřesnil.

„V Izraeli existuje vojenská cenzura, takže armáda nepustí všechny informace do oběhu. To znamená, že nevíme, jestli vojenské základny neutrpěly výraznější škody, ale armáda ve středu sdělila, že operační schopnosti vojenských základen zůstaly nenarušeny,“ poznamenal zahraniční zpravodaj ČT David Borek.

„Jeden z útoků směřoval na základnu u Beerševy, kde jsou umístěné nejlepší izraelské stíhačky F-35. Většina z nich byla pravděpodobně ve vzduchu, protože v něm byly i tankovací letouny, což znamenalo, že letadla mohla vydržet ve vzduchu déle, a nebyla tak zničena na zemi,“ nastínil Foltýn.

Bezpečnostní analytik Otakar Foltýn komentuje dění na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Následky v Jordánsku a na Západním břehu

Na Izraelem okupovaném Západním břehu zemřel během íránského útoku Palestinec, jehož zasáhla střela nedaleko Jericha. Není ale jasné, zda to souviselo přímo s masivním íránským útokem.

Tři lidé byli lehce zraněni kvůli íránskému útoku v Jordánsku, uvedl podle BBC mluvčí tamní vlády v místní televizi. Části střel dopadly v Jordánsku na několik míst, vážná zranění nezpůsobily.