TÉMA

Rada bezpečnosti

Je nelogické, aby Rusko dál mělo právo veta v Radě bezpečnosti, řekl místopředseda ukrajinské sněmovny

Místopředseda ukrajinské sněmovny Oleksandr Kornienko považuje za nelogické, aby Rusko v současné situaci i nadále mohlo využívat své právo veta v Radě bezpečnosti. Řekl to v rozhovoru s Českou televizí. Ocenil také skvělé vztahy s Českou republikou a pomoc ukrajinským uprchlíkům. Připomněl, že Česko je jednou ze zemí, které Ukrajině pomáhají nejvíce.
30. 11. 2022|

V Záporožské elektrárně může dojít ke katastrofě, varuje šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi přirovnal na zasedání Rady bezpečnosti OSN situaci v Záporožské jaderné elektrárně na Ukrajině ke hře s ohněm. Podle agentury DPA varoval, že v jaderném zařízení, které je od března obsazené ruskými vojáky a čelí ostřelování, by mohlo dojít ke katastrofické události.
7. 9. 2022Aktualizováno7. 9. 2022, 12:26|

Součástí konfliktu jsme už teď. O mírové misi by mělo rozhodnout Valné shromáždění OSN, míní Černochová

Česko podle ministryně obrany Jany Černochové nemá jako členský stát Severoatlantické aliance v úmyslu aktivně vstoupit do rusko-ukrajinského konfliktu. O podobě případné mírové mise, kterou chce kolegům z NATO navrhnout Polsko, je ale Praha připravena diskutovat. „V tuto chvíli musíme apelovat jak na Radu bezpečnosti OSN, tak na Valné shromáždění,“ uvedla Černochová v pořadu Interview ČT24.
21. 3. 2022|

Taliban se zmocnil první provinční metropole, obsazení Zarandže mu usnadnily chybějící vládní posily

Do rukou afghánského radikálního hnutí Taliban padla první provinční metropole. Jeho bojovníci se zmocnili města Zarandž v provincii Nimrúz. Podle mluvčího policie, který si z bezpečnostních důvodů nepřál být jmenován, mohl Taliban město obsadit, protože nedorazily vládní posily. Afghánské ministerstvo vnitra také informovalo o zabití šéfa komunikace vlády, k odpovědnosti za útok na něj se přihlásil právě Taliban.
6. 8. 2021Aktualizováno6. 8. 2021, 17:29|