Rada bezpečnosti OSN schválila rezoluci o příměří mezi Izraelem a Hamásem

Rada bezpečnosti OSN schválila svou první rezoluci podporující dohodu o příměří mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy, kde konflikt zuří už přes osm měsíců. Pro návrh, který koncem května představil americký prezident Joe Biden, hlasovalo 14 z 15 členů rady. Rusko se hlasování zdrželo. Teroristé z Hamásu krok rady uvítali.

Plán ve třech fázích předpokládá vyjednání trvalého ukončení bojů, propuštění zbývajících izraelských rukojmí výměnou za palestinské vězně a poválečnou obnovu Pásma Gazy.

Nyní schválená rezoluce RB OSN naléhavě vyzývá obě strany konfliktu, aby podmínky plánu „neprodleně a bezpodmínečně naplnily“. Zda Izrael a Hamás na dohodu přistoupí, zůstává otázkou, uvádí AP. Silná podpora rezoluce v RB OSN ale podle agentury zvyšuje tlak na obě strany, aby návrh schválily.

„Hamás vítá to, co je obsaženo v rezoluci Rady bezpečnosti, která potvrdila trvalé příměří v Gaze, úplné stažení, výměnu vězňů, rekonstrukci, návrat vysídlených osob do oblastí jejich bydliště, odmítnutí jakýchkoli demografických změn nebo zmenšení rozlohy pásma Gazy a dodávky potřebné pomoci našim lidem v Pásmu,“ napsali teroristé v prohlášení, jež citovala agentura Reuters.

Teroristické hnutí v pondělí uvedlo, že spolu s Palestinským islámským džihádem trvá na svých podmínkách ohledně přijetí návrhu. Součástí těchto podmínek je ukončení války a úplné stažení Izraele z Pásma Gazy.

Palestinská samospráva, která má nad částmi okupovaného Západního břehu Jordánu omezenou moc, se k rozhodnutí Rady bezpečnosti vyjádřila obdobně. Uvedla, že bude stát za každou rezolucí vyzývající k okamžitému příměří, která zachová jednotu palestinského území. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás přijetí rezoluce označil za „krok správným směrem“.

Netanjahu chce úplné zničení Hamásu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu už dříve prohlásil, že Biden představil pouze část návrhu, a trval na tom, že jakékoliv jednání o trvalém příměří nemá smysl, dokud nebude vojensky zničen Hamás.

Pondělní hlasování přivítalo v prohlášení i ministerstvo zahraničí Egypta, který je klíčovým partnerem Spojených států v úsilí o zprostředkování dohody mezi Izraelem a Hamásem o příměří a o propuštění rukojmí.

Válku v Pásmu Gazy vyprovokoval teroristický útok Hamásu a dalších radikálních skupin ze 7. října, při němž palestinští ozbrojenci pozabíjeli téměř dvanáct set lidí, většinou civilistů, a dalších asi 250 odvlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. Izrael v reakci na to zahájil masivní ofenzivu, při které podle tvrzení ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy pod kontrolou Hamásu přišlo o život přes 37 tisíc Palestinců. Údaje o obětech nelze ověřit.