Izraelská armáda osvobodila čtyři rukojmí, Palestinci hlásí po útoku desítky mrtvých

Izraelská armáda osvobodila čtyři živá rukojmí z Nusajrátu v centrální části Pásma Gazy. Tři muže a jednu ženu unesli palestinští teroristé loni 7. října z hudebního festivalu. Tiskový úřad Hamásu uvedl, že při těchto operacích zemřelo nejméně 210 Palestinců a zhruba čtyři sta dalších bylo zraněno, čísla nelze nezávisle ověřit.

Rukojmí byla podle sdělení izraelské armády zachráněna v sobotu ráno při obtížné speciální operaci v Nusajrátu. Zachránění jsou ve věku od 21 do 40 let a byli převezeni na vyšetření do nemocnice. Tam lékaři zjistili, že jejich zdravotní stav je dobrý.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari uvedl, že speciální operace pod palbou se zúčastnily stovky izraelských vojáků. Operace byla podle něj plánována několik týdnů. Armáda uvedla, že záchranné týmy vysvobodily rukojmí současně ze dvou budov vzdálených od sebe asi 200 metrů.

Zvláštní jednotky i samotná rukojmí se při zásahu ocitly pod těžkou palbou ze střelných zbraní i protitankových granátometů, armáda proto k jejich krytí nasadila v celé oblasti těžké údery ze země i ze vzduchu. V prohlášení připustila, že to vedlo k rozsáhlým ztrátám mezi palestinskými civilisty, z jejich smrti však armáda viní Hamás, neboť rukojmí zadržoval v civilním prostředí.

Události: Izraelská armáda osvobodila čtyři rukojmí (zdroj: ČT24)

Také izraelský ministr obrany Jo'av Galant v prohlášení uvedl, že zvláštní jednotky při akci na záchranu rukojmí operovaly pod těžkou palbou a ve spletitém městském prostředí. „Toto byla jedna z nejhrdinštějších a nejpozoruhodnějších operací, jakých jsem byl za 47 let služby v obranném systému Izraele svědkem.“

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael se nepoddá terorismu a že usiluje „kreativně a odvážně“ o osvobození zbývajících rukojmí. „Jsme odhodláni tak činit i v budoucnu. Nepolevíme, dokud tento úkol nedokončíme a nevrátíme domů všechna rukojmí – živá i mrtvá.“

Sobotní akce izraelských vojáků je největší svého druhu na záchranu rukojmí od vypuknutí nynější války, která se rozhořela právě po útoku teroristů z palestinských hnutí Hamás a Islámský džihád z loňského října. Celkový počet zachráněných zajatců se nyní zvýšil na sedm.

Šéf Hamásu Ismáíl Haníja se z katarského exilu nechal slyšet, že palestinský odboj proti Izraeli bude pokračovat i po operaci v Nusajrátu. Hamás uvedl, že při akci zemřelo nejméně 210 Palestinců, zdravotnický personál v nemocnici v zasažené oblasti v předchozí bilanci obětí agentuře AP sdělil, že nemocnice přijala těla 94 mrtvých a asi stovku zraněných. Nebylo jasné, zda byli zabiti při akci na záchranu rukojmí, během níž podle oznámení policie zemřel také jeden příslušník izraelských zvláštních sil. Informaci o obětech v Gaze není možné nezávisle ověřit.

Příslušníci Hamásu po svém říjnovém útoku v jižním Izraeli unesli zhruba 250 lidí a drželi je jako rukojmí. Přibližně polovina z nich byla propuštěna v rámci týdenního příměří v listopadu. Hamás podle izraelských úřadů stále zadržuje více než 130 rukojmí, přičemž ale zhruba čtvrtina z nich je považována za mrtvou. Mluvčí ozbrojeného křídla Hamásu v sobotu uvedl, že při izraelské operaci v táboře a přilehlých oblastech byla další rukojmí zabita.

Biden návrat rukojmí uvítal

Izraelská armáda krátce před oznámením o záchraně čtyř rukojmí uvedla, že nyní útočí na infrastrukturu v oblasti Nusajrát. Podle médií je velmi neobvyklé, že Izrael informoval o svém zásahu v době, kdy ještě nebyl u konce.

Americký prezident Joe Biden na tiskové konferenci při návštěvě Francie uvítal návrat čtyř izraelských rukojmí. „Nepřestaneme pracovat, dokud se všichni rukojmí nevrátí domů a dokud nebude dosaženo příměří,“ řekl Biden po boku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Podle sobotního sdělení gazánských úřadů bylo od loňského října při izraelské ofenzivě zabito nejméně 36 801 Palestinců a dalších 83 680 jich bylo zraněno. Za uplynulý den přišlo podle těchto zdrojů o život kolem sedmdesáti Palestinců a 150 jich bylo zraněno. Čísla uváděná úřady pod kontrolou Hamásu, která nerozlišují mezi civilisty a teroristy, byla už dříve zpochybňována. Úřady v Gaze tvrdí, že většinu mrtvých tvoří civilisté.