Ostřelování severu Izraele nebere konce. Jeruzalém mluví o vojenském zásahu proti Hizballáhu

Události: Izraelci ze severu země trpí kvůli útokům Hizballáhu (zdroj: ČT24)

Zhruba šedesát tisíc obyvatel izraelského severního pohraničí zůstává už osm měsíců nuceně vysídlených kvůli bojům mezi Izraelem a Hizballáhem. Sílí mezi nimi deziluze z toho, že konflikt nemá jasné vyústění. Vzdušné útoky z Libanonu přitom v posledních dnech zesilují. Izrael už varoval, že teroristy vytlačí od hranice silou.

Ostřelování zničilo zčásti i nejsevernější izraelskou obci Metula. „Některé domy schytaly už dva zásahy, takže my jsme na tom ještě dobře. Bereme to, jak to je,“ říká vysídlená obyvatelka obce Nurit Lewinská, jejíž dům zatím stojí.

Spontánní útěk obyvatel ze severního izraelského pohraničí nastal hned po útoku Hamásu na Izrael 7. října, ve druhé polovině měsíce pak vydala izraelská vláda nařízení o plošné evakuaci.

Manželé Lewinští si tehdy našli náhradní bydlení v horské chatce patnáct kilometrů od Metuly. Do evakuačního hotelu se jim nechtělo. „Rozhodli jsme se pro toto místo, protože potřebujeme půdu pod nohama. Jsme zemědělci,“ konstatovala Lewinská.

Sice mají půdu pod nohama, ale válku před očima. A také požáry zažehnuté raketami Hizballáhu. „Samozřejmě že to, co se stalo 7. října, znamená, že veškerá bezpečnost se zhroutila. A jistě to má i psychologické dopady. Třeba na děti. Kdykoliv se ozve výbuch, tak se ptají: mami, co to je, co to je?“ uvedla Izraelka Maajan, která žije ve vesnici hned za okrajem evakuační zóny.

Domov jí zůstal, ale pocit bezpečí je pryč. Odejít někam jinam nicméně nechce. „Můj dědeček a babička sem přišli z Evropy, protože toto má být bezpečná země pro Židy. Takže by mi přišlo absurdní teď odcházet někam jinam. Toto je náš domov,“ zdůrazňuje Maajan.

Izrael přitvrdil v rétorice

Vláda v Jeruzalémě naznačuje, že zesílí vojenský tlak na islamisty v Libanonu, aby je vytlačila od hranice. „Ten, kdo si myslí, že nám bude ubližovat, zatímco my budeme jen nečinně sedět, se mýlí,“ prohlásil premiér Benjamin Netanjahu.

Podobných rezolutních slov už obyvatelé izraelského severu slyšeli mnoho. Evakuace pohraničí zatím platí do 1. září. Co bude pak, nikdo s jistotou neví.