Úřad OSN náhle snížil statistiku počtu zabitých žen a dětí v Pásmu Gazy

Události: Zpravodaj ČT o změně statistiky obětí v Gaze (zdroj: ČT24)

Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) výrazně změnil strukturu uváděného počtu obětí v Pásmu Gazy. Podle zveřejněné infografiky se zmenšil celkový počet zabitých žen a dětí, upozornil server Times of Israel. OCHA čerpá data od úřadů v Gaze spravovaných teroristickou organizací Hamás. Jeruzalém čísla opakovaně zpochybňuje a tvrdí, že více než třetinu obětí tvoří bojovníci Hamásu. Tvrzení válčících stran nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Představitelé OSN opakovaně tvrdí, že naprostá většina Palestinců zabitých v Gaze jsou ženy a děti. Podle posledních údajů je ovšem poměr dětských a ženských obětí výrazně nižší, než se dosud uvádělo. Infografika zveřejněná ve středu 8. května uvádí celkový počet obětí v Gaze 34 844, přičemž jako děti identifikuje 7797 mrtvých a jako ženy 4959.

V předchozí infografice vydané OCHA o dva dny dříve více než 9500 mrtvých byly ženy a více než 14 500 tvořily děti. Počet reportovaných zabitých žen a dětí tak výrazně klesl, všímá si izraelský server.

Podle Times of Israel takový pokles počtu obětí žen a dětí, zejména během tak krátké doby, dále zpochybňuje vysoká čísla týkající se mrtvých, která přicházejí z Gazy. V minulosti se objevila kromě obvinění z nadsazeného počtu obětí také kritika, že Hamás naopak podceňuje počet obětí mezi muži.

Deset tisíc lidí je možná pod sutinami

„Co zůstává stejné, je celkový počet obětí. Tento zdroj (ministerstvo zdravotnictví v Gaze ovládané Hamásem) začal v dubnu dělit počet obětí na skupiny identifikované a neidentifikované. Mezi těmi identifikovanými ve zdravotnických zařízeních, což je podle tohoto zdroje téměř 25 tisíc, tak tam je poměr žen a dětí zhruba 51 procent. Ve dříve uváděných statistikách to bylo 71 procent,“ uvedl zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Neidentifikovaných obětí je zhruba deset tisíc, tvrdí úřad ovládaný Hamásem. „Jsou to lidé, kde chybí nějaký osobní údaj – jméno, datum narození, datum úmrtí. To číslo má úřad od důvěryhodných médií, která působí v Pásmu Gazy. Která to jsou, ale tento úřad neuvedl. Tento úřad uvádí také ještě deset tisíc pohřešovaných, respektive těch, kteří jsou podle jeho informací zavaleni pod sutinami v Pásmu Gazy,“ dodal Černohorský.

Úřad Hamásu jako zdroj

V obou infografikách úřad OSN prohlašuje, že nemůže tyto údaje nezávisle ověřit, jelikož čerpá data od úřadu ovládaného Hamásem a také mediální kanceláře v Gaze.

„Týmy Spojených národů v Gaze vzhledem k panujícím podmínkám na zemi a obrovskému množství obětí nedokážou nezávisle ověřit tato čísla. Právě z tohoto důvodu všechna čísla uváděná OSN jasně citují ministerstvo zdravotnictví v Gaze jako zdroj. OSN ověří tato čísla do takové míry, do jaké to bude možné, až to okolnosti dovolí,“ uvedl úřad OCHA na dotaz ČT.

Mluvčí generálního tajemníka OSN Farhan Aziz Haq předtím řekl americké stanici Fox News, že infografiky jsou založeny na datech ministerstva zdravotnictví v Gaze a že tato čísla „se mohou lišit v závislosti na jejich vlastním ověřovacím procesu, který provádějí“.

Statistiky s otazníkem

Hamás nerozlišuje mezi civilisty a teroristy a zahrnuje do celkových čísel nejméně patnáct tisíc ozbrojenců, které Izrael podle svého tvrzení zabil v boji, píše Times of Israel. „Izrael opakovaně říká, že čísla, která přicházejí z Gazy a která opakují agentury OSN, jsou manipulována Hamásem, nejsou přesná a neodrážejí realitu,“ sdělil Fox News nejmenovaný izraelský činitel.

Ředitel výzkumu v Nadaci pro obranu demokracií David Adesnik, který od 7. října pečlivě sleduje údaje o počtu mrtvých, řekl Fox News, že současný chaos v palestinské enklávě a totální kolaps tamního zdravotního systému znemožnily počítání mrtvých a ověřování zpráv Hamásem, i když v minulosti uváděly úřady v Gaze poměrně přesná čísla.

I zdroje kontrolované Hamásem podle něj začaly připouštět, že jejich čísla jsou založena na neúplných datech. „Oni (Hamás) nemají ani jména více než deseti tisíc lidí, které považují za mrtvé,“ konstatoval Adesnik. Změna ze strany OSN je podle něj „krokem vpřed, i když (organizace) má před sebou ještě dlouhou cestu, stejně jako západní novináři, kteří jsou často nejhlasitějšími obhájci čísel ze zdrojů kontrolovaných Hamásem“.

Čísla od Hamásu zmínil i Biden

Data od Hamásu používají mezinárodní média, humanitární organizace, zmiňoval je ale i americký prezident Joe Biden, píše web Fox News. Podle něj byla čísla použita rovněž kritiky, kteří tvrdí, že izraelská armáda mohla porušit mezinárodní humanitární právo, a také těmi, kdo viní izraelskou vládu ze spáchání genocidy nebo přinejmenším z úmyslného napadání civilistů.

Biden konkrétně citoval tvrzení Hamásu o třiceti tisících mrtvých ve svém březnovém projevu o stavu Unie. Neověřená data použil také k tomu, aby zadal ministerstvu zahraničí prošetřit chování Izraele, upozorňuje Fox News s tím, že ze závěrů plyne, že ačkoli existovaly rozumné důvody k posouzení, zda Izrael „použil zbraně dodané Spojenými státy v případech, které byly v rozporu s jeho mezinárodními závazky“, nebyl nalezen jasný důkaz, že Izrael porušil zákon.

Válka v Gaze začala loni po 7. říjnu, kdy Hamás zaútočil na Izrael. Zabil na dvanáct set lidí a dalších asi 250 jich unesl. Zhruba polovinu propustil koncem listopadu výměnou za palestinské vězně při dosud jediném příměří. Při pozemní operaci v Gaze zemřelo 272 izraelských vojáků, uvedl v neděli Times of Israel.

Obavy Západu z izraelské operace v Rafahu

K okamžitému zastavení bojů, bezpodmínečnému propuštění všech rukojmí a zvýšení humanitární pomoci o víkendu znovu vyzval generální tajemník OSN António Guterres.

OSN i řada západních zemí mají obavy z probíhající izraelské operace v Rafahu na jihu Pásma Gazy, kam se před boji uchýlilo přes milion civilistů. Podle úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA město opustilo od první výzvy k evakuaci, kterou armáda vydala před týdnem, téměř 360 tisíc lidí.

UNRWA nicméně upozorňuje, že v pásmu není bezpečno nikde a lidé už nemají kam jít. Také americký ministr zahraničí Antony Blinken v neděli zopakoval, že Izrael dosud nemá věrohodný plán na ochranu všech civilistů v Rafahu. Spojené státy jako hlavní spojenec Jeruzaléma dokonce minulý týden oznámily, že pozastavily dodávky leteckých pum Izraeli.

Izraelská vláda zdůvodnila operaci v Rafahu tím, že jde o poslední baštu hnutí Hamás, které si vytkla za cíl zcela zničit. V posledních dnech ale zintenzivnila boje také na severu a ve střední části Pásma Gazy, tedy i v oblastech, o kterých dříve tvrdila, že je má z větší části pod kontrolou a že je „vyčistila od teroristů z Hamásu“.