Případ nestojí na důkazech, ale jen na argumentech, hodnotí Foltýn obvinění Izraele z genocidy

Bezpečnostní analytik Foltýn hovořil o rozhodnutí soudu v Haagu ohledně Izraele (zdroj: ČT24)

Mezinárodní soudní tribunál neřekl Izraeli, že má ukončit vojenskou operaci v Pásmu Gazy, a naopak nařídil Hamásu propustit rukojmí, zdůraznil v rozhovoru pro ČT24 bezpečnostní analytik Otakar Foltýn, který komentoval týden starý předběžný verdikt Haagu. Podle experta je právní postup ze strany Jihoafrické republiky založen na argumentech, nikoli na důkazech ohledně páchání genocidy proti palestinským obyvatelům Pásma Gazy.

„Jediné, co (Jihoafričané) přinesli konkrétního, byly záběry některých izraelských politiků a vojáků a řešili jejich verbální výroky. Neřekli, že mají důkaz o páchání genocidy. Když to zjednoduším, tak řekli, že by mohlo docházet k páchání genocidy, protože někteří Izraelci k tomu verbálně směřují, a tím pádem by se v kontextu konfliktu v Gaze a počtu obětí mohlo jednat o genocidu,“ uvedl k předběžnému verdiktu v ČT Foltýn.

Povinnosti plynoucí z válečného práva

Haagský tribunál zopakoval Izraeli jeho povinnosti válčící strany – včetně umožnění přístupu humanitární pomoci. „Humanitární pomoc je v případě válečného konfliktu pokrytá válečným právem. Zajímavé je na tom to, že to, co je Izraeli vyčítáno, je nejen počet civilních obětí, ale i třeba to, že vyzval civilní obyvatelstvo, aby vyklidilo některá území v Gaze. Je to dáváno jako důkaz genocidy, což je ve skutečnosti přesný opak, protože Izrael to byl povinen podle válečného práva udělat, aby civilní oběti omezil,“ upozornil Foltýn.

V Gaze obyvatelstvo nepochybně trpí, míní expert, nelze ale podle něj jednoduše říct, zda je to vinou Izraele. „Ta operace je následkem toho, co se stalo sedmého října ze strany Hamásu,“ připomněl Foltýn krvavý útok teroristů na židovský stát se stovkami civilních obětí. Izrael podle něj dlouhodobě umožňuje přísun humanitární pomoci do Gazy. „To, o čem se bavíme, je rozsah pomoci a rychlosti jejího poskytování. Soud neřekl, že by Izrael porušoval své povinnosti, pouze vyzval k tomu, aby to dělal,“ vysvětluje odborník.

Jasný povel pro teroristy

Haag také před týdnem přikázal Hamásu a dalším teroristickým organizacím okamžitě propustit 132 rukojmí. Podle Foltýna jde o důležitý bod, který je často opomíjen zejména ze strany podporovatelů Hamásu.

„Tribunál ve skutečnosti vůči Izraeli vynesl velmi málo konkrétních věcí. Řekl mu, že jsou povinni zaručit, aby nikdo nevyzýval ke genocidě, aby neexistovala žádná tolerance ke genocidě, a zopakoval skutečnosti z válečného práva, které Izrael zná. Naopak vůči Hamásu velmi jasně řekl, že jsou povinni propustit rukojmí – samotné braní rukojmí je válečným zločinem,“ konstatoval expert.

Kritické ohlasy, zejména u palestinské strany, vyvolal před pár dny zásah Izraele v nemocnici v Džanínu, při němž zemřeli tři teroristé. Podle Foltýna je situace na Západním břehu složitější. 

„Pod přímou kontrolou Izraele je pásmo C, pod vojenskou kontrolou je pásmo B a pásmo A s většími městy je pod přímou palestinskou kontrolou. Samozřejmě Izrael i tady občas dělá policejní operace, při kterých zadržuje teroristy. Někteří to mohou znát z velmi populárního seriálu Fauda. A tyto operace jsou spíše policejní než vojenské, velmi často je ale provázejí vojenské jednotky, což je běžné ale i v jiných zemích. V této chvíli ale není nic proti ničemu, aby tyto operace byly podrobeny mezinárodní justiční kontrole, a nepochybně v tomto ohledu se nějaké žaloby očekávat dají, ale jsem přesvědčen, že tato operace bude vyhodnocena jako policejní,“ soudí expert.

V souvislosti s válkou v Gaze začal na Izrael útočit libanonský Hizballáh. Ostřelování vyhnalo z domovů na 80 tisíc civilistů na severu židovského státu. „To, co dělá hnutí Hizballáh, je masivní ostřelování nerozlišujícím způsobem, to znamená způsob, kterým to dělá, zejména nepřesné rakety, které používají, prakticky vylučují rozlišování mezi civilisty a vojáky. Z tohoto pohledu je stát Libanon, tedy libanonské ozbrojené síly povinny zabránit Hizballáhu, aby to dělal. Pokud toho nejsou schopny, což bohužel nejsou, tak Izrael má právo na sebeobranu a může odpalovací místa ničit,“ hodnotí Foltýn.