Izraelští protestující blokují humanitární materiál do Gazy. Je to pomoc nepřátelům z Hamásu, říkají

Události: Protesty v Izraeli (zdroj: ČT24)

Příbuzní rukojmí unesených teroristy z Hamásu stupňují tlak na vládu Izraele. Kritizují přísun pomoci do Gazy, a dokonce blokují humanitární konvoje. Potom, co armáda omezila přístup k hraničním přechodům, se přesunuli ke klíčovému přístavu Ašdod, který slouží jako překladiště pomoci pro Gazu. Humanitární náklad podle protestujících míří k těm, kdo si ho nezaslouží.

„Neposkytují humanitární pomoc dál. (Hamás) všechno krade. Je bláznivé pomáhat těm vrahům a teroristům. Je to nepochopitelné,“ řekl Leon, jeden z účastníků protestu v Ašdodu.

Předchozí protesty proběhly u izraelsko-gazanského přechodu Kerem Šalom, kam kamiony do Gazy zajíždí. Úřady jeho okolí před pár dny uzavřely. Demonstranty musely i zatýkat.

Podle nich vláda myslí spíš na Palestince než na vlastní lidi. Kritizují také nedostatek informací o osudu unesených Izraelců. Jenže další pomoc Gaze bude asi nutnou podmínkou pro příměří, které bude zřejmě nezbytné pro návrat zajatců. Bez dalších kamionů podle OSN hrozí v Gaze hladomor i nemoci. Účastníci protestů v tom vidí ale hlavně pomoc nepříteli.

„Každá podpora, které se jim (Hamásu) dostane, válku jen prodlouží. A dojde k dalšímu krveprolití,“ myslí si voják Chaim, který se protestu osobně účastnil. Ve válce přišel o syna. „Když vaše děti pro obranu země zaplatí životem, je nenormální podporovat nepřítele.“

Vláda trvá na tom, že bez pomoci civilistům nelze válku v Gaze řešit, přesto tlak protestů sílí. Rozzlobení demonstranti už nežádají jen návrat blízkých, ale i hlavy lídrů hnutí Hamás.