Vyjednavači se blíží dohodě o příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmí, píší NYT

Vyjednavači se podle listu The New York Times (NYT) blíží k dohodě, která by vedla k dvouměsíčnímu přerušení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění více než sta rukojmí, která stále zadržují palestinští teroristé. Dohoda, která by podle deníku výrazně změnila situaci v celé oblasti, by mohla být finalizována v příštích dvou týdnech.

Tým vyjednavačů vedených Američany vytvořil psaný návrh dohody na základě návrhů Izraele a palestinského teroristického hnutí Hamás z posledních deseti dnů. I když na některých důležitých bodech ještě není shoda, vyjednavači podle amerických činitelů, na něž se NYT odvolávají, vyjadřují opatrný optimismus, že finální dohoda je na dosah.

Prezident USA Joe Biden v pátek telefonicky hovořil s lídry Egypta a Kataru, tedy dvojice zemí, které se na vyjednáváních také podílejí. Šéfa americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Williama Burnse zase vysílá na jednání v Paříži se zástupci Izraele, Egypta a Kataru. Pokud se na něm podaří dosáhnout dostatečného pokroku, měl by na Blízký východ znovu vyrazit Bidenův blízkovýchodní poradce Brett McGurk, aby pomohl nalézt finální znění dohody.

Nynější návrh vyjednavačů počítá v první fázi se třicetidenním přerušením bojů, během nějž by Hamás propustil ženy, starší a zraněná rukojmí. Během klidu zbraní by obě strany dojednaly podrobnosti druhé, taktéž zhruba měsíční fáze, během níž by palestinské ozbrojené skupiny umožnily návrat zadržovaným izraelským vojákům a mužským rukojmím.

Izrael by v obou fázích výměnou propouštěl Palestince ze svých vězení. Kolik by jich za každé propuštěné rukojmí bylo, se ještě musí dojednat, ale vyjednavači to považují za řešitelnou záležitost. Dohoda by také umožnila přísun většího množství humanitární pomoci do Gazy.

Prostor pro diplomacii

I když by dvouměsíční přerušení války nebylo trvalým příměřím, které Hamás za propuštění všech rukojmí zatím požadoval, američtí činitelé se domnívají, že pokud by Izrael válku na dva měsíce pozastavil, pravděpodobně by ji poté nevedl stejně jako doposud. Příměří by poskytlo prostor pro další diplomacii, která by mohla vést i k širšímu řešení konfliktu a uklidnění situace v celém regionu.

Rukojmí Hamás a další skupiny zadržují od teroristického útoku na Izrael ze 7. října. Při něm útočníci zavraždili zhruba dvanáct set lidí a dalších asi 250 unesli. Ve své moci jich nadále mají přes 130, propuštění části unesených se podařilo dosáhnout při týdenním příměří v listopadu.

Izrael při masivní odvetě srovnal se zemí velké části Gazy, kde podle úřadů ovládaných teroristy z Hamásu přišlo o život přes šestadvacet tisíc lidí. Většina z 2,3 milionu zdejších Palestinců musela opustit své domovy a přežívá ve velmi složitých podmínkách.