Několik států pozastavilo financování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky

Po Spojených státech, Kanadě či Austrálii oznámily v sobotu pozastavení financování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) také Itálie, Velká Británie, Finsko, Nizozemsko či Německo. Země se pro tento krok rozhodly poté, co Izrael obvinil některé pracovníky úřadu, že se zapojili do útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na jihu Izraele ze 7. října.

Šéf UNRWA Philippe Lazzarini v pátek oznámil, že dali výpověď zaměstnancům, kteří se podle Izraele na teroristickém útoku podíleli. Úřad také slíbil, že záležitost prošetří. Rozhodnutí zemí, které zastavily financování, označil za šokující.

Neupřesnil počet zaměstnanců a spolupracovníků, se kterými byly ukončeny smlouvy.

Britské ministerstvo zahraničí označilo izraelská tvrzení za šokující. „Spojené království dočasně pozastavuje jakékoliv budoucí poskytnutí prostředků UNRWA, než prověříme tato znepokojující tvrzení,“ uvedl resort.

„Italská vláda pozastavila financování UNRWA po brutálním útoku na Izrael 7. října,“ napsal na síti X ministr zahraničí Antonio Tajani. „Zabýváme se humanitární pomocí palestinskému obyvatelstvu a chráníme bezpečnost Izraele,“ dodal.

Rovněž finský ministr pro zahraniční obchod a rozvoj Ville Tavio rozhodl, že platby se pozastavují. Finsko se dříve zavázalo poskytnout úřadu pět milionů eur (120 milionů korun) během čtyř let. „Musíme se ujistit, že Hamás či další teroristé nedostávají ani jedno euro z finských peněz,“ uvedl Tavio.

Dočasné pozastavení pomoci oznámili rovněž Američané, dokud podezření neprošetří. Podobně reagovaly také Kanada, Austrálie či Nizozemsko. „Do konce vyšetřování Německo v koordinaci s dalšími dárcovskými zeměmi dočasně nepovolí žádné nové fondy UNRWA,“ uvedlo podle agentury DPA také německé ministerstvo zahraničí.

Své velké znepokojení vyjádřila i unijní diplomacie a Evropská komise. Zásahy do financování ale EU zatím neoznámila. S rozhodnutím chce počkat na více informací Švýcarsko. Norsko prohlásilo, že bude i nadále úřad podporovat.

Palestinská organizace varuje před politickými riziky

Generální tajemník Organizace pro osvobození Palestiny Husajn Šejch naopak vyzval všechny země, které oznámily ukončení své podpory, aby své rozhodnutí okamžitě zrušily. Jinak podle něj ponesou velká politická rizika a ohrožují poskytování humanitární pomoci.

Aktivity úřadu jsou financovány příspěvky států. Největšími dárci byly v roce 2022 USA, Německo a Evropská unie. UNRWA má klíčovou roli v distribuci humanitární pomoci v Pásmu Gazy. V jeho areálech se také nachází uprchlíci, kteří kvůli bojům opustili své domovy. Podle údajů OSN pro úřad v Pásmu Gazy pracuje na třináct tisíc lidí. Americké ministerstvo zahraničí v pátek uvedlo, že izraelská tvrzení se týkají dvanácti zaměstnanců.

Izraelská vláda se zároveň snaží prosadit, aby se UNRWA po válce už neúčastnila řešení situace na palestinském území. Šéf izraelské diplomacie Jisrael Kac dodal, že jeho země se bude snažit získat podporu USA, EU a dalších států k tomu, aby aktivita uvedeného úřadu OSN v Pásmu Gazy skončila.