Izraelský premiér neoficiálně kritizoval Katar a jeho roli. Dauhá se cítí zděšeno

Horizont: Jednání o propuštění izraelských rukojmí (zdroj: ČT24)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu při neoficiální příležitosti kritizoval Katar za to, že nevyvíjí dostatečný tlak na palestinské teroristické hnutí Hamás při jednání o propuštění rukojmí. Dauhá uvedlo, že se cítí těmito výroky zděšeno.

Netanjahu mimo jiné prohlásil, že Kataru nevěří a že role Dauhá při zprostředkování těchto rozhovorů je problematická. Podle nahrávky, kterou v úterý zveřejnila izraelská stanice Channel 12, to premiér prohlásil při setkání s několika příbuznými rukojmí. Katarské ministerstvo zahraničí v reakci uvedlo, že je „nezodpovědnými výroky zděšeno“ a že Netanjahu jimi poškozuje snahy o propuštění rukojmí.

„Neslyšíte mě děkovat Kataru... V podstatě se neliší od OSN nebo Červeného kříže a v jistém smyslu je ještě problematičtější – nedělám si o nich iluze,“ řekl izraelský premiér podle nahrávky. Dodal, že Katar financuje palestinské hnutí Hamás. To považuje Izrael, USA či EU za teroristickou organizaci. Izrael proti němu vede v Pásmu Gazy odvetnou válku za útoky Hamásu na Izrael ze 7. října loňského roku.

V Izraeli sílí kritika vlády Benjamina Netanjahua. Rodiny 136 rukojmí v Gaze, u nichž není známé, kolik ještě zbývá naživu, požadují jejich propuštění. A to za jakoukoliv cenu, včetně zastavení válečné operace proti teroru. Spory o strategii se objevují i uvnitř válečného kabinetu v Jeruzalémě. Tisíce lidí pravidelně protestují v Tel Avivu, blokují dopravu.

Studio ČT24: Zpravodaj ČT David Borek k vývoji situace v Izraeli (zdroj: ČT24)

„Je to problém, ale ne fatální,“ poznamenal k výrokům Netanjahua blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. Upozornil, že vyjednávání o propuštění rukojmí se nevedou za situace, kdy by se jednotlivé strany měly rády.

„To je prostě věc, která je založena na silových parametrech, na pragmatismu, ve kterém nehraje až tak velkou roli láska,“ dodal. Na druhé straně se Katar jako mediátor potřebuje pohybovat v korektním prostředí, což výrok izraelského premiéra nesplňuje.

Borek dodal, že nešlo o oficiální výrok. Katar je však očima Izraele problematický. Tato monarchie má sice na svém území západní základny a má korektní vztahy s USA i dalšími západními „hráči“, zároveň však dlouhodobě hostí činovníky Hamásu a je mu nakloněn. „Byl to Katar, který do Gazy dlouhodobě dovážel peníze pro zajištění jejího chodu, a to za tichého přihlížení izraelských vlád,“ připomněl zpravodaj.

Izrael zároveň nemůže v boji za svůj cíl, zničení Hamásu, sázet jen na čistě vojenskou sílu. Přes prostředníka, tedy přes Katar, musí jednat právě s Hamásem o osudu izraelských rukojmí. Nyní proto vyjednává o další „přestávce v bojích za výměnu rukojmí“.

O propuštění rukojmí a příměří v Pásmu Gazy bude podle informací agentury Reuters jednat o víkendu v Evropě šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns s představiteli izraelské tajné služby Mosad a katarské vlády. Obdobnou informaci přinesl i list The Washington Post.

Jan Daniel z Ústavu mezinárodních vztahů přiblížil, že izraelská strana požaduje nejen propuštění rukojmí, ale také to, aby vedení Hamásu opustilo Gazu, což teroristická skupina odmítla. Jeruzalém také navrhuje pouze dočasné příměří, které neřeší humanitární otázku v oblasti.

Izrael se zlobí i na Američany

Netanjahu podle serveru The Times of Israel na schůzce s příbuznými rukojmí, zřejmě té, která se konala v pondělí, také řekl, že se nedávno „velmi rozzlobil na Američany“ kvůli tomu, že prodloužili dohodu s Katarem o své tamní vojenské základně na dalších deset let. Tuto dohodu podle něj mohly USA použít k nátlaku na Katar.

Katar je od začátku nynější války na Blízkém východě spolu s Egyptem a USA prostředníkem mezi Izraelem a Hamásem a pomohl dojednat příměří, během něhož koncem listopadu Hamás propustil část rukojmí výměnou za palestinské vězně. V Kataru dlouhodobě žijí vysoce postavení představitelé Hamásu.

„Pokud se nahrávka ukáže jako pravdivá, tak izraelský premiér maří a podkopává proces jednání, a to z důvodů, které mají zřejmě pomoci jeho politické kariéře, místo toho, aby upřednostnil záchranu nevinných životů, včetně izraelských rukojmí,“ uvedl ve středu mluvčí katarského ministerstva zahraničí na síti X.

Ministr Smotrič byl vůči Kataru ještě ostřejší

Na katarské vyjádření reagoval ve středu večer izraelský krajně pravicový ministr financí Becalel Smotrič, který označil Katar za „stát podporující terorismus“. „Katar je patronem Hamásu a je z velké části zodpovědný za masakr izraelských občanů provedený Hamásem,“ prohlásil Smotrič s odkazem na útok z loňského 7. října, při němž palestinští ozbrojenci zabili v izraelském pohraničí na 1200 lidí, většinou civilistů, a asi 250 osob unesli do Gazy. Na 130 jich stále zadržují.

Izrael v odvetě zahájil masivní bombardování Pásma Gazy a také pozemní operaci v této oblasti, kde se Hamás v roce 2007 násilím ujal vlády. Podle úřadů spravovaných Hamásem si izraelská odveta vyžádala životy více než 25 tisíc Palestinců. Informace ovšem ve válečném prostředí nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Smotrič ve středu kritizoval také západní země, že nevyvíjejí dostatečný tlak na Hamás, aby rukojmí propustil. „Jedna věc je jistá: Katar se nebude žádným způsobem podílet na správě Gazy, až válka skončí,“ řekl Smotrič, který už dříve prohlásil, že velká část Palestinců z Pásma Gazy by měla být vystěhována a že Izrael by měl zvážit opětovné budování židovských osad na tomto území.