Izraelská armáda obklíčila východní část Rafahu

Izraelské tanky v pátek zablokovaly hlavní silnici oddělující východní a západní část Rafahu, čímž prakticky obklíčily celou východní část tohoto města na jihu Pásma Gazy, informuje agentura Reuters. Ve východní a severovýchodní části města se podle obyvatel téměř nepřetržitě ozývají exploze a střelba. Pokračují intenzivní boje mezi izraelskou armádou a ozbrojenci z teroristických hnutí Hamás a palestinského Islámského džihádu.

V pondělí začal Izrael vyzývat civilisty ve východní části Rafahu, aby odešli k pobřeží, kde je podle izraelské armády „bezpečná humanitární zóna“. Podle úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) ale tato oblast už není schopna pojmout další uprchlíky a lidé tam přežívají v nuzných podmínkách. Do Rafahu se přitom před boji v jiných částech Pásma Gazy v průběhu konfliktu uchýlil více než milion Palestinců.

Hamás uvedl, že zaútočil na izraelské tanky nedaleko mešity ve východní části města. To podle Reuters dokládá, že se izraelské armádě podařilo postoupit několik kilometrů z východu na okraj obydlené oblasti.

Izrael tvrdí, že válku nemůže vyhrát, aniž by vstoupil do Rafahu, kde se ukrývají tisíce bojovníků Hamásu. Podle humanitárních skupin a OSN ale tato operace ohrozí statisíce vysídlených Palestinců, kteří se do města uchýlili před boji v jiných částech Pásma Gazy. Hamás tvrdí, že Rafah bude bránit.

„Není tu bezpečno, v celém Rafahu není bezpečno, protože od čtvrtka všude dopadaly tankové granáty,“ popsal situaci agentuře Reuters prostřednictvím chatu padesátiletý Abú Hasan, obyvatel tábora Tal as-Sultán u Rafahu. Tvrdí, že město by rád s rodinou opustil, nemá ale dva tisíce šekelů (12 400 korun) na nákup rodinného stanu. „Zrychluje se odchod lidí z Rafahu, a to i ze západních oblastí, přestože nebyly okupanty označeny jako červené zóny,“ dodal s tím, že izraelská armáda provádí dělostřelecké a letecké údery v celém Rafahu, nikoliv jen ve východní části města.

Město je rozděleno

Izraelská armáda uvedla, že její jednotky ve východním Rafahu objevily několik tunelových šachet a vojáci podporovaní letectvem bojovali se skupinami ozbrojenců Hamásu a několik z nich zabili. Izraelské bojové letouny podle armády zasáhly několik míst, odkud byly v posledních dnech vypáleny rakety směrem na Izrael.

Izraelské tanky již odřízly východní část města od jihu, obsadily a uzavřely jediný přechod mezi Pásmem Gazy a Egyptem. Páteční postup k silnici, která Pásmo Gazy protíná, dokončil obklíčení „červené zóny“, kde byla nařízena evakuace.

Ha’arec: Hamás může zaútočit jinde

Deník Ha’arec však v pátek s odkazem na palestinské zdroje napsal, že Rafah nemusí být poslední baštou teroristů z Hamásu. Podle nich se hnutí chystá v příštích dnech zintenzivnit boje na severu Pásma Gazy a v jeho centrální části, aby ukázalo Izraeli, že má stále funkční velitelské struktury i jinde než na jihu v oblasti Rafahu.

„Zatímco se oči světa a Izraele soustředí na Rafah, kde armáda zahájila omezenou a cílenou pozemní operaci, v jiné části Pásma Gazy se utváří nová realita, která ukazuje vojenskou obnovu Hamásu,“ napsal také ve čtvrtek izraelský zpravodajský server Ynet.

Americký prezident Joe Biden v noci na čtvrtek oznámil, že Spojené státy přestanou dodávat munici a letecké bomby Izraeli, pokud izraelská armáda rozšíří invazi do hustě obydleného Rafahu. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu mezitím vyjádřil naději, že překoná neshody s Bidenem, a zopakoval odhodlání porazit Hamás.

Další kolo jednání v Káhiře skončilo bez dohody o zastavení bojů a propuštění rukojmí zajatých Hamásem. Ten uvedl, že na začátku týdne souhlasil s návrhem předloženým katarskými a egyptskými zprostředkovateli. Izrael tvrdí, že návrh Hamásu obsahuje body, které nemůže přijmout.

Válka v Pásmu Gazy začala loni 7. října teroristickým útokem Hamásu na Izrael, při němž palestinští ozbrojenci zabili téměř 1200 lidí a více než 250 osob unesli do Gazy. Zhruba polovinu propustil Hamás koncem listopadu během dosud jediného příměří a na 130 osob stále zadržuje, několik desítek unesených zřejmě v zajetí zemřelo. Izraelská odveta spočívající zejména v masivním bombardování si v Pásmu Gazy vyžádala podle tamních úřadů ovládaných Hamásem od října nejméně 34 900 obětí z řad Palestinců. Tento údaj však nerozlišuje mezi civilisty a teroristy a nelze jej nezávisle ověřit.