Více než třetina z rukojmí Hamásu je podle Izraele po smrti

Události: Izrael potvrdil smrt Nadava Popplewella, Amirama Coopera, Yorama Metzgera a Haima Perryho (zdroj: ČT24)

Více než třetina rukojmí, která jsou stále v zajetí palestinských teroristů z Hamásu v Pásmu Gazy, je zřejmě po smrti. S odvoláním na úterní odhad izraelské vlády o tom píše agentura Reuters. V pondělí izraelská armáda potvrdila smrt dalších čtyř rukojmí, jejichž těla jsou s dalšími sto dvaceti rukojmími držena v tunelech pod Pásmem Gazy. Jejich příběh je krátce shrnut v článku níže.

Ozbrojenci z palestinského hnutí Hamás a jeho spojenci při přeshraničním teroristickém útoku na Izrael loni 7. října zabili asi dvanáct set lidí a dalších 250 zavlekli do Pásma Gazy jako rukojmí. Zhruba stovka z nich byla propuštěna koncem listopadu výměnou za palestinské vězně, několik dalších, živých i mrtvých, v Pásmu objevila izraelská armáda.

Izraelská odveta za teroristický útok podle úterních údajů ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy, které ovládá Hamás, údajně zapříčinila smrt nejméně 36 550 Palestinců, většinou civilistů, přičemž zranění utrpělo téměř 83 tisíc lidí, uvádějí palestinské úřady. Tvrzení nelze nezávisle ověřit.

Nyní v Pásmu Gazy podle odhadu Jeruzaléma zůstává 120 rukojmí, z nichž 43 izraelské úřady na základě získaných informací prohlásily za mrtvé. K ověření smrti úřady využily zpravodajské informace, záznamy z bezpečnostních kamer a od kolemjdoucích i forenzní analýzu. Někteří činitelé podle Reuters uvedli, že skutečný počet mrtvých rukojmí může být ještě vyšší.

Blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek informoval, že není jisté, kolik lidí v zajetí je ještě naživu. V jednáních s Hamásem se v posledních měsících objevily náznaky, že teroristé nemusí disponovat dostatkem živých rukojmí, která by mohli vyměnit za příměří. Zdá se, že Hamás bude moci v první fázi příměří propustit kolem dvaceti živých rukojmí, místo původních třiatřiceti. Borek upozornil, že to neznamená, že pouze dvacet lidí je naživu, ale že dvacet by splňovalo kategorii, o které se vyjednávalo, tedy o ženách vojačkách, starších lidech a podobně.

Blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek o aktuální situaci v Izraeli (zdroj: ČT24)

Zpráva o čtyřech potvrzených úmrtích rukojmí je podle Borka tragická a vyvolává další štěpení v izraelské společnosti. Existence rukojmí bude nadále paralyzovat vojenskou kampaň a zároveň Izrael zevnitř. Téma propuštění rukojmí se opozice snaží použít proti vládě Benjamina Netanjahua.

Mezi zavražděnými je mírový aktivista i zakladatel kibucu

Mezi nejnověji potvrzenými obětmi únosů byl i Amiram Cooper, čtyřiaosmdesátiletý zakladatel příhraničního kibucu Nir Oz. Než byl unesen i se svou ženou Nurit, která byla propuštěna po sedmnácti dnech, věnoval se psaní básní a vydal i jednu knihu pro děti. Zanechal po sobě manželku, tři děti a devět vnoučat. V kibucu, který spoluzakládal, byla zavražděna a unesena čtvrtina obyvatel.

Dalším ze zavražděných obyvatel kibucu Nir Oz byl devětasedmdesátiletý mírový aktivista Haim Perry. Před 7. říjnem se jako dobrovolník věnoval transportu nemocných dětí z Gazy do Izraele, kde jim byla poskytnuta lepší zdravotní péče. Jeho ženě Osnat se podařilo před islamisty ukrýt, svému muži však pomoci nedokázala. Teroristé jeho život neušetřili, zanechal po sobě pět dětí a třináct vnoučat.

Osmdesátiletý Yoram Metzger byl, stejně jako Cooper, během masakru unesen spolu se svou ženou Tami. Ta byla propuštěna 28. listopadu v rámci příměří zprostředkovaném Katarem a Spojenými státy. Podle serveru The Times of Israel byl Metzger dlouholetým pracovníkem továrny a zapáleným milovníkem domácího vína. Zanechal po sobě tři děti a sedm vnoučat.

Posledním z nejnověji potvrzených obětí byl jednapadesátiletý britsko-izraelský občan Nadav Popplewell. Ten byl spolu se svou devětasedmdesátiletou matkou Channah unesen ze svého domova v kibucu Nirim, sousedícím s kibucem Nir Oz. Jeho matka byla propuštěna 24. listopadu. Naposledy byl viděn na krátkém videu zveřejněném Hamásem na začátku května. V desetivteřinovém klipu jsou zřetelné stopy násilí na jeho obličeji.

Těla všech čtyř zmiňovaných Hamás stále drží na neznámých místech v Pásmu Gazy, zemřít měli poblíž města Chán Júnis.

Hamás vyhrožuje vraždami dalších rukojmí

Hamás na začátku války hrozil, že rukojmí bude v odvetě za izraelské bombardování civilních objektů zabíjet. Zároveň oznámil, že několik rukojmí zahynulo při izraelském bombardování. Izrael to nevyloučil ve všech případech, ale domnívá se, že některá z nalezených těl rukojmí nesla známky toho, že byla zabita cíleně.

Americký prezident Joe Biden v pátek představil nový třífázový návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí zadržovaných Hamásem a označil jej za izraelský. Současně vyzval Hamás, aby jej podpořil, a vedoucí představitele Izraele, aby odolali tlaku na smetení dohody ze stolu – ve zjevné narážce na krajně pravicové členy izraelské vládní koalice, kteří jakoukoli dohodu s Hamásem o ukončení bojů odmítají.

Uzavření dohody nicméně dlouhodobě komplikuje to, že Izrael trvá na obnovení ofenzivy po příměří s cílem Hamás zničit vojensky i politicky, zatímco Hamás požaduje trvalé ukončení války a záruky, že se izraelská armáda z Pásma Gazy stáhne.

„Izraelská armáda v pondělí zveřejnila informaci o zničení zbraňového centra Hamásu v Rafahu,“ sdělil Borek s tím, že obsazení hraničního přechodu v Rafahu má za cíl izolovat Hamás od možnosti pašovat zbraně z Egypta.