V Tel Avivu po mnoha týdnech zněly sirény varující před raketovým úderem Hamásu

V Tel Avivu se po mnoha týdnech rozezněly sirény, které varují před raketovým úderem, píší agentury. Krátce po vyhlášení poplachu teroristické hnutí Hamás oznámilo, že zahájilo rozsáhlý raketový úder na Tel Aviv z Pásma Gazy. Izraelská armáda tvrdí, že osm raket bylo na Izrael vypáleno z Rafahu na jihu Pásma Gazy, kde armáda vede vojenskou ofenzivu. Několik z nich se podařilo zničit ve vzduchu.

Podle agentury AP je to poprvé za několik měsíců, co se sirény rozezněly v Tel Avivu. Hamás sice v uplynulých měsících útočil na Izrael raketami, jejich dolet nebyl dostatečný, aby ohrozil přímo Tel Aviv.

Podle serveru deníku Ha'arec se sirény varující před raketovým úderem rozezněly po 13:00 SELČ i na dalších místech ve střední části Izraele. Izraelská média sdílejí fotografie, které podle nich ukazují zásahy protivzdušného systému Iron Dome.

Hamás, proti kterému Izrael bojuje v Pásmu Gazy, uvedl, že zahájil rozsáhlý raketový úder na židovský stát. Podle něj se jedná o odvetu za civilisty zabité izraelskou armádou. Ta oznámila, že osm raket bylo odpáleno z Rafahu, píše server The Times of Israel, který původně informoval o deseti raketách. Armáda také informovala, že několik raket se podařilo zničit ve vzduchu. Právě na jihu Pásma Gazy vedou nyní vojáci židovského státu ofenzivu.

Blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek, který vibrace způsobené protivzdušným systémem sám cítil, upřesnil, že útok směřoval na severní a severovýchodní okraj aglomerace Tel Avivu. Poslední takový útok na toto území byl před čtyřmi měsíci. Podle Borka jde o vzkaz Hamásu, že má stále vojenské kapacity na to používat i sofistikovanější rakety, které mohou doletět i do centrální části Izraele.

Menší škody na zemi způsobily úlomky sestřelených raket, píší izraelská média. Dvě ženy se lehce zranily, když spěchaly do protileteckého krytu. Odpoledne se rozezněly sirény varující před raketovým útoky i na izraelském území u Pásma Gazy a na severu Izraele. Tam jsou však takové poplachy výrazně častější, jelikož k útokům stačí méně sofistikované rakety s menším doletem, které odpalují hnutí Hamás z Pásma Gazy a hnutí Hizballáh z Libanonu.

Studio ČT24: David Borek k útoku na Tel Aviv (zdroj: ČT24)

Borek tvrdí, že základní cíl Izraele dobýt Rafah je tímto posílen, vstupují do toho však humanitární a diplomatické otázky. Izraelská armáda se podle zpravodaje nyní nachází zhruba v polovině „prokousávání se“ Pásmem Gazy na šířku. Zbývá tak přibližně sedm kilometrů, aby zřejmě odřízla Hamás od možnosti zásobovat se tunely, které pravděpodobně vedou pod hranicí s Egyptem.

Raketový útok na Tel Aviv zároveň přichází v době, kdy se postupně obnovují jednání o příměří a propuštění rukojmí. O záležitosti by podle zdroje agentury AFP měl jednat v neděli večer izraelský válečný kabinet.