TÉMA

Nir Oz

Více než třetina z rukojmí Hamásu je podle Izraele po smrti

Více než třetina rukojmí, která jsou stále v zajetí palestinských teroristů z Hamásu v Pásmu Gazy, je zřejmě po smrti. S odvoláním na úterní odhad izraelské vlády o tom píše agentura Reuters. V pondělí izraelská armáda potvrdila smrt dalších čtyř rukojmí, jejichž těla jsou s dalšími sto dvaceti rukojmími držena v tunelech pod Pásmem Gazy. Jejich příběh je krátce shrnut v článku níže.
4. 6. 2024Aktualizováno4. 6. 2024, 20:11|

Vrátit se do zničeného kibucu Nir Oz? Někteří o tom uvažují, jiní už se rozhodli pro bezpečnější život jinde

Většina domů v napadených kibucech u hranic s Gazou zůstává dál prázdná. Přesto se do izraelských osad na jihu země pomalu vracejí někteří obyvatelé. Jednou z ožívajících lokalit je kibuc Nir Oz, z něhož teroristé z Hamásu 7. října minulého roku unesli nebo brutálně zabili čtvrtinu ze 400 lidí. Osmadvacet z nich stále zůstává v rukou palestinských teroristů. Zda jsou všichni naživu, není jasné.
19. 3. 2024|

„S naším domem vypálili i naši duši“. Izraelci po návratu do kibuců nacházejí zkázu

Izraelci se po útoku Hamásu postupně vracejí do svých domovů u hranic s Gazou – někteří z nich ovšem nemají kam. V kibucech nalézají vypálené domy a ve vzpomínkách znovu prožívají hrůzy 7. října. Řadě z nich navíc teroristé povraždili příbuzné. Obnova kibuců bude nákladná, pomoc slíbilo třeba Německo. Do zničených domovů se vracejí během příměří i palestinští civilisté v Pásmu Gazy.
29. 11. 2023|

Hamás propustil další skupinu rukojmí. Katar usiluje o prodloužení příměří

Dvanáct rukojmí propuštěných Hamásem je na cestě z Pásma Gazy do Izraele, uvedla v úterý večer izraelská armáda s odkazem na Červený kříž. Jde o deset Izraelek a dva občany Thajska. Izrael poté propustil 30 palestinských vězňů. Katar v úterý oznámil, že příměří bude trvat do čtvrtečního rána, zároveň usiluje o další prodloužení. Server The Times of Israel mezitím píše o prvním vážném porušení klidu zbraní.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 20:41|