„S naším domem vypálili i naši duši“. Izraelci po návratu do kibuců nacházejí zkázu

Horizont: Na některé Izraelce čekají doma vypálené kibucy (zdroj: ČT24)

Izraelci se po útoku Hamásu postupně vracejí do svých domovů u hranic s Gazou – někteří z nich ovšem nemají kam. V kibucech nalézají vypálené domy a ve vzpomínkách znovu prožívají hrůzy 7. října. Řadě z nich navíc teroristé povraždili příbuzné. Obnova kibuců bude nákladná, pomoc slíbilo třeba Německo. Do zničených domovů se vracejí během příměří i palestinští civilisté v Pásmu Gazy.

Izraelce Hadas Kalderonové odvlekli teroristé z kibucu Nir Oz poblíž Pásma Gazy obě děti. Teď už jsou v bezpečí, její dům i nedaleký domov příbuzných ale islamisté vypálili. „Je to, jako by vypálili naši duši. Náš dům i naši duši. Nevím, jak jinak tuto katastrofu popsat,“ uvedla žena.

Zabita nebo unesena byla zhruba čtvrtina obyvatel kibucu Nir Oz. Podobně jako v Be'eri, kde se odehrály snad největší masakry a s jehož obnovou pomůže Německo.

Do kibucu se zatím lidé mohou vracet jen pomalu –⁠ kvůli probíhajícímu vyšetřování, kam patří i sběr ostatků a dokumentace obětí masakru. „V tomto bytě byly zavražděny tři generace. Babička, otec a devítiměsíční miminko. Přímo tady v tomto bytě. Matka byla vážně zraněná,“ říká dobrovolník ZAKA Jossi Refaeli.

Zkáza v Gaze

Domů se vrátil i obyvatel oblasti na druhé straně barikády, Jásir Abu Šamaleh z Chán Júnisu. Vytrvalé odvetné ostřelování podle něj zabilo na čtyři desítky jeho příbuzných v Pásmu Gazy.

V troskách rodinného domu stále hledá svého zavaleného bratrance, kterého rodina zatím neměla čas najít. „Až během příměří lze prohledávat trosky a hledat všechny, které pohřešujeme. A pohřbít je. Uctíváme naše mrtvé tím, že je pohřbíváme. K čemu by bylo příměří, kdyby těla zůstala pod troskami,“ podotkl Palestinec.

Přímo v Gaza City se život na chvíli vrátil k relativnímu normálu – deštivé ulice znovu lemovali pouliční prodejci, v pozadí s ruinami domů. Dodávky vody nebo elektřiny ale stále chybí. „Chceme, aby se situace už vyřešila. Štve nás nedostatek pitné vody a že musíme vařit na ohni. Není benzin ani elektřina. Není nic,“ stěžuje si Palestinec Muath Hamdan.

Teroristický útok Hamásu ze 7. října si vyžádal na dvanáct set obětí mezi Izraelci. Při následné vojenské akci Izraele v Pásmu Gazy přišly podle úřadů ovládaných Hamásem o život tisíce Palestinců. Čísla však nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit.