Hamás propustil další skupinu rukojmí. Katar usiluje o prodloužení příměří

Události: Úsilí o prodloužení klidu zbraní mezi Izraelem a Hamásem (zdroj: ČT24)

Dvanáct rukojmí propuštěných Hamásem je na cestě z Pásma Gazy do Izraele, uvedla v úterý večer izraelská armáda s odkazem na Červený kříž. Jde o deset Izraelek a dva občany Thajska. Izrael poté propustil 30 palestinských vězňů. Katar v úterý oznámil, že příměří bude trvat do čtvrtečního rána, zároveň usiluje o další prodloužení. Server The Times of Israel mezitím píše o prvním vážném porušení klidu zbraní.

Jde o osvobození již páté skupiny rukojmí, které Hamás unesl do Pásma Gazy při krvavém útoku na Izrael 7. října. Stejně jako při předchozích výměnách byla i tentokrát rukojmí předána pracovníkům Červeného kříže. Nyní jsou už na izraelském území, v doprovodu izraelských speciálních sil a příslušníků tajné služby a čeká je lékařská prohlídka a shledání s rodinou. Palestinský islámský džihád uvedl, že v rámci nynější výměny také propustil „několik zajatců z řad civilistů“.

Podle kanceláře izraelského premiéra Benjamina Netanjahua bylo propuštěno deset Izraelek, včetně nezletilé dívky, a dva občané Thajska. Web The Times of Israel napsal, že mezi propuštěnými je žena s dvojím –⁠ izraelským a rakouským –⁠ občanstvím a také dvě osoby s argentinským i izraelským občanstvím. Nezletilé dívce je podle izraelských médií 17 let.

První vážnější porušení příměří

Několik izraelských vojáků bylo v úterý podle izraelské armády lehce zraněno při bombovém útoku teroristů z Hamásu v severní části Pásma Gazy. Náčelník generálního štábu izraelské armády Herzi Halevi uvedl, že armáda je připravena případně ještě „dnes“ obnovit boje v Pásmu Gazy. „Dny příměří využíváme k přípravám a schvalování operačních plánů,“ prohlásil Halevi.

Hamás naopak viní Izrael, že klid zbraní porušil jako první. Teroristé tvrdí, že budou dodržovat klid zbraní, dokud jej „bude dodržovat nepřítel“, a že vyzývá zprostředkovatele, aby Izrael přiměli dodržovat veškeré podmínky příměří na souši i ve vzduchu.

On-line přenos

Válka na Blízkém východě (listopad 2023)

  • 0:00

    On-line přenos pro tuto chvíli končí. Pokračovat bude v pátek 1. prosince. Děkujeme za pozornost.

  • 23:24

    Mluvčí katarské diplomacie, která v jednáních dělá prostředníka, ve čtvrtek večer podle agentury Reuters uvedl, že výměnou za deset rukojmí Izrael propustí dalších 30 Palestinců, kteří jsou vězněni v Izraeli. Jedná se o sedm žen a 23 nezletilých. 

  • 22:18

    Izraelská armáda informovala, že dalších šest rukojmí zadržovaných v Pásmu Gazy bylo předáno pracovníkům Červeného kříže a nyní jsou na cestě zpět do Izraele. Celkem tak bylo ve čtvrtek propuštěno osm rukojmí, píše agentura Reuters.

Katarská diplomacie přitom v pondělí večer oznámila, že přestávka v bojích bude v úterý prodloužena o další dva dny. Za tu dobu se očekává propuštění dalších dvaceti Izraelců výměnou za šedesát vězňů. Podle zpravodajského webu Axios obdržel Jeruzalém seznam deseti rukojmí, která mají být propuštěna v úterý. Úřad izraelského premiéra to zatím nekomentoval.

Katar se bude v příštích 48 hodinách soustředit na snahu o další prodloužení příměří mezi Izraelem a palestinským teroristickým hnutím Hamás nad rámec aktuálních dvou dnů, záležet bude na schopnosti islamistické skupiny nadále propouštět deset rukojmí denně. Podle agentury Reuters to v úterý uvedl mluvčí katarského ministerstva zahraničí Mádžid Ansárí.

Katar nicméně není schopen ověřit počet zbývajících držených rukojmí vyjma dvou desítek, které má Hamás propustit v úterý a ve středu, dodal Ansárí. 

Čtvrté propuštění rukojmí

O už čtvrté výměně rukojmí Hamásu a palestinských vězňů z izraelských věznic v pondělí nejdříve informoval Katar, který zprostředkoval dohodu o nynějším příměří. Jedenáct rukojmí, která propustil Hamás, už je v Izraeli, kde musí nejdříve podstoupit lékařskou prohlídku a podle deníku The Times of Israel se už v nemocnicích setkávají se svými příbuznými.

Propuštěno bylo devět dětí, včetně jedněch tříletých dvojčat, a dvě matky, všichni z kibucu Nir Oz, který leží blízko pásma Gazy a při útoku Hamásu 7. října patřil mezi těžce zasažené. Nyní jeho zástupci uvedli, že v zajetí zůstává 49 obyvatel obce, včetně otce propuštěných dvojčat.

Většina dosud propuštěných rukojmí se zdá být v dobrém fyzickém stavu. Ale čtyřiaosmdesátiletá Elma Avrahamová, která byla propuštěna v neděli, byla letecky přepravena do zdravotního střediska Soroka a dál bojuje o život, informovala agentura AP s odvoláním na zdroje z nemocnice.

Její dcera Tali Amanová řekla novinářům, že její matka byla při převozu do nemocnice „jen pár hodin od smrti“. Nyní je Avrahamová pod sedativy, ale dcera uvedla, že jí stihla říct o novém pravnoučeti, které se narodilo v době jejího zajetí. 

Zástupce velvyslankyně Česka v Izraeli Bumbálek o situaci na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Propuštění palestinští vězni

Reuters píše, že před věznicí Ofer poblíž Ramalláhu na okupovaném Západním břehu Jordánu se v noci na úterý shromáždily desítky lidí mávajících vlajkami Palestiny, Hamásu a Islámského džihádu, když čekali na propuštění vězňů. Palestinští svědci tvrdili, že izraelská armáda do davu vypustila slzný plyn. Podle AP autobus Červeného kříže s propuštěnými vězni dorazil do Ramalláhu, kde je v ulicích vítaly slavící davy.

Šlo o závěrečnou výměnu z dohodnutých a realizovaných čtyř, dohromady se takto mělo dostat na svobodu ze zajetí Hamásu 50 rukojmí, zejména dětí a žen, výměnou za propuštění 150 Palestinců vězněných v Izraeli mimo jiné za teroristické útoky proti civilistům, rovněž hlavně ženy a mladiství.  

Více než polovina z propuštěných palestinských vězňů nebyla odsouzena, upozornil zpravodajský web televize CNN. Z dosud propuštěných palestinských vězňů bylo zadržováno bez obvinění 98, přičemž jde o 119 mladistvých a 31 žen.

Podmínky rukojmí v Gaze

Hamás dosud propustil 81 ze zhruba 240 rukojmí, která zajal 7. října při vpádu do jižního Izraele, při němž bylo podle izraelských údajů zabito na dvanáct set lidí. Izrael na oplátku propustil 180 Palestinců. Izraelská odveta si v Pásmu Gazy vyžádala podle tamních úřadů kolem 15 tisíc životů, včetně několika tisíc dětských.

Francie uvedla, že tři osoby, které byly propuštěny v pondělí, měly dvojí francouzsko-izraelské občanství, jedná se o dvě dvanáctileté děti a jedno šestnáctileté. Francouzská vláda „neúnavně usiluje“ o propuštění pěti dalších francouzských občanů, kteří zůstávají rukojmími Hamásu, uvedlo v prohlášení francouzské ministerstvo zahraničí.

Hamás a další islamisté stále zadržují až 175 rukojmí. „Během osmnácti dnů (dalšího příměří) by se všichni tito zadržovaní lidé dostali ke svým rodinám. Osmnáct dní zní vlastně jako krátká časová doba. Ten problém je, že za ty tři týdny Hamás může připravovat své pozice, svůj vojenský personál, arzenál na obnovení bojů. To je obrovská doba pro motivovaného fanatického nepřítele. Může čas využít k tomu, aby si v Gaze vybudoval síť pozorovatelen, vybavil je vodou, potravinami a municí, také na to, aby tunely přesouval svůj vojenský personál,“ podotkl blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Po ukončení déle trvajícího příměří mohou prudce vzrůst oběti na životech z řad izraelské armády, jelikož Hamás se dobře připraví na další boj, upozorňuje Borek. Zatím zemřely desítky vojáků, což je podle Borka pro izraelskou veřejnost snesitelné. Hamás navíc podle zpravodaje nechce pustit všechna rukojmí, ale nechat si minimálně vojáky, aby mohl měsíce a možná i roky „rozdírat nervy Izraelců, kteří nebudou vědět, kde jejich synové a dcery jsou“.

Zpravodaj ČT Borek k Izraeli a Hamásu (zdroj: ČT24)

Propuštění Izraelci a cizinci se dosud zatím převážně drželi mimo pozornost veřejnosti, ale začínají se objevovat první podrobnosti o podmínkách, ve kterých byli drženi.

Příbuzná tří rukojmí propuštěných v pátek Merav Ravivová řekla, že jídlo dostávali nepravidelně a v zajetí zhubli. K jídlu byl hlavně chléb a rýže. Spát museli na improvizovaných lůžkách z židlí sražených k sobě. Někdy museli rukojmí čekat celé hodiny, než mohli použít toaletu, dodala Ravivová, kterou citovala agentura AP. 

Třináctiletou Almu se sedmnáctiletým bratrem Noamem propustili v sobotu. Po 50 dnech strachu v zajetí je ale čekala smutná zpráva. „Přivítal je jejich starší bratr, kterému je 18 let. V osudný den nebyl v kibucu, a díky tomu se zachránil. Bohužel první zpráva, se kterou se museli vyrovnat, byla o zavraždění jejich mámy,“ uvedl strýc propuštěných sourozenců Achal Besorai.

Jejich 48letý otec Dror a 18letý bratranec Liam zůstávají v zajetí teroristů. S ohledem na zbývající rukojmí nechtějí prozradit příliš detailů o svém věznění v Gaze. „Drželi je v nějakém domě společně s další ženou. V jediné místnosti. Měli velmi málo jídla a velmi málo vody. Vrátili se hodně, hodně vyhublí,“ podotkl Besorai.

Jiní rukojmí vypověděli, že je drželi v podzemních tunelech. S jednou skupinou se setkal hlavní autor plánu bestiálního útoku ze 7. října –⁠ lídr Hamásu v Gaze Jahjá Sinwár. Plynnou hebrejštinou, kterou si během trestu za teroristické útoky osvojil v izraelském vězení, je ujistil, že jsou v nejchráněnějším místě Gazy.

Židovský stát zatím zahájil vyšetřování sexuálních zločinů Hamásu. „Mezi válečnými zločiny a zločiny proti lidskosti, kterých se Hamás dopustil 7. října, byly také sexuální zločiny. Sexuální útoky, znásilnění, které byly systematickou součástí masakru. Očekávali jejich důrazné odsouzení,“ sdělila izraelská právní expertka Ruth Halperin-Kaddariová.

Prodloužení příměří je vytouženou zprávou i pro civilní obyvatele Gazy. Skoro milion jich před izraelským bombardováním uprchl ze severu pásma. I na jihu se ale celé bloky proměnily v ruiny. Včetně domu, kde s rodinou žila Marijam Abú Rdžajleová. „Přišla jsem sem domů, abych sehnala nějaké věci pro děti, zimní oblečení, aby jim bylo teplo. Nemáme dům, jen školní třídu. A tam je hodně jiných rodin. Kromě té třídy nemáme kam jít,“ konstatovala obyvatelka Gazy Marijam Abú Rdžajleová.