Vrátit se do zničeného kibucu Nir Oz? Někteří o tom uvažují, jiní už se rozhodli pro bezpečnější život jinde

Horizont ČT24: Návrat do kibucu Nir Oz (zdroj: ČT24)

Většina domů v napadených kibucech u hranic s Gazou zůstává dál prázdná. Přesto se do izraelských osad na jihu země pomalu vracejí někteří obyvatelé. Jednou z ožívajících lokalit je kibuc Nir Oz, z něhož teroristé z Hamásu 7. října minulého roku unesli nebo brutálně zabili čtvrtinu ze 400 lidí. Osmadvacet z nich stále zůstává v rukou palestinských teroristů. Zda jsou všichni naživu, není jasné.

Nathan Bahat, obyvatel kibucu Nir Oz, většinu zavražděných nebo unesených znal. V době útoku se skrýval ve svém domě, který teroristé minuli. Rodina Kuniových takové štěstí neměla. „Dostali se dovnitř, zabili je v domě. Dům shořel,“ říká Bahat.

Jako jeden z mála se Nathan vrátil do tohoto kibucu už v prosinci. O tom, že by se přestěhoval do jiné části země, nikdy neuvažoval. „Toto je můj domov. Žádný jiný nemám.“

Ve svém postoji je ale spíše výjimkou. Po více než pěti měsících zůstává většina domů, nebo to, co z nich zbylo, prázdná. V některých připomínají jejich obyvatele plakáty s výzvou, aby je vláda dostala z rukou Hamásu zpět k jejich rodinám. Zda jsou stále naživu, není jasné.

Mezi unesenými je i syn Jeleny Troufanovové. Manžela teroristé zabili. „Zatím žiji v hotelu. Čekám na svého syna. Pak se rozhodnu, kde budu žít,“ říká Troufanovová.

Uprchlice z kibucu Nir Oz Dalit Ram Aharonová nyní žije se svou rodinou ve městě Kirjat Gat, asi třicet kilometrů od hranic s Gazou. Zpět do kibucu už se vrátit nechtějí. Bojí se hlavně její děti. „S manželem jsme našim dětem slíbili, že je vždy ochráníme. Že budou v kibucu Nir Oz v bezpečí, jim už ale zaručit nemůžeme,“ říká.

Nathan přesto věří, že se do osady znovu vrátí život. Svou rozhodností chce být příkladem pro druhé.