Česko darovalo Izraeli sanitku. Poslouží kibucu Be’eri a také armádním lékařům

Události: Sanitka jako dar Izraeli (zdroj: ČT24)

Česko darovalo Izraeli kompletní sanitní vůz. Peníze se vybraly díky sbírce spolupořádané českou pobočkou Židovského národního fondu. Zdravotnické vozidlo je určeno pro kibuc Be’eri v jižním Izraeli. Do doby, než se do vypleněné vesnice vrátí její obyvatelé, budou sanitku používat armádní lékaři.

„Byla to iniciativa zespodu. Role ambasády byla trochu poradní v samotných počátcích. Co by se hodilo a kam by se to hodilo,“ uvedla velvyslankyně Česka v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová.

Vozidlo uhradila veřejná sbírka, kterou uspořádala česká pobočka Židovského národního fondu KKL. „Domluvili jsme se s našimi přáteli z Mezinárodního křesťanského velvyslanectví v Jeruzalémě, že bychom uspořádali sbírku a ať si Izraelci řeknou, na co by finanční prostředky chtěli použít,“ vysvětluje také Jan Pacovský z české pobočky Židovského národního fondu (KKL)

Volba padla na kibuc Be’eri, který byl zdevastován vpádem islamistů. Ti přímo ve vesnici zavraždili na místní klinice paramedičku Amit Manovou a nedaleko odtud stříleli na posádku sanitky.

Poslouží vojenským lékařům

Sanitku ale zatím nebude využívat kibuc Be’eri k civilním účelům. Místo toho bude sloužit vojenským lékařům. Vesnice Be’eri totiž zůstává v troskách a bez civilního obyvatelstva. Podobně jsou na tom další pohraniční kibucy.

Izraelská armáda má početný sbor lékařů. V jižním Izraeli funguje i speciální akademie pro vojenské mediky. Poskytují urgentní péči vojákům, ale například zajišťovali i převoz propuštěných rukojmí během listopadového příměří.

Čeští dárci poslali víc peněz, než pořadatelé sbírky plánovali, takže teď už řeší, co dalšího pomůžou financovat. „Zatím se rýsuje to, že bychom přispěli nebo zajistili obnovu čtyř školek ve čtyřech napadených kibucech,“ podotýká Pacovský.

Česká pomoc Izraeli má různé podoby – od diplomatické po materiální. Podle Kuchyňové Šmigolové je sanitka jednou z větších pomocí. „KKL velmi správně usoudil, že nežli to rozdrobit na spoustu menších věcí, tak je fajn pořídit něco většího, co bude sloužit delší dobu,“ dodává velvyslankyně.