TÉMA

Dárce

Česko darovalo Izraeli sanitku. Poslouží kibucu Be’eri a také armádním lékařům

Česko darovalo Izraeli kompletní sanitní vůz. Peníze se vybraly díky sbírce spolupořádané českou pobočkou Židovského národního fondu. Zdravotnické vozidlo je určeno pro kibuc Be’eri v jižním Izraeli. Do doby, než se do vypleněné vesnice vrátí její obyvatelé, budou sanitku používat armádní lékaři.
21. 1. 2024|

Seniorky z Prahy uspořádaly sbírku pro Izrael. Bez větších zkušeností a kampaně vybraly téměř 900 tisíc korun

Krátce po útoku teroristů z Hamásu 7. října začaly v Česku vznikat sbírky převážně na podporu židovského státu, jednu z prvních založily dvě seniorky z Prahy. Jejich cílem bylo vybrat 250 tisíc korun, za měsíc ale vybraly více než trojnásobek.
13. 12. 2023|

Přibývá pacientů, kterým může život zachránit transplantace kostní dřeně. Dárců je však málo

Transplantace kostní dřeně zachraňuje životy. V plzeňské nemocnici ji v těchto dnech podstoupila Jana Kaslová. Ze své nemoci měla velký strach, nyní věří tomu, že vše dopadne dobře. Šance na vyléčení je poměrně velká, důležité ale je, aby se u pacientky po dobu dvou let neobjevily žádné komplikace. Podle onkologů je v Česku stále málo dárců dřeně pro transplantaci a snaží se nalákat nové. Pacientů, kterým může život zachránit, přitom neustále přibývá.
26. 7. 2023|

Den proti rakovině letos upozorňuje na karcinom plic. Ročně se objeví u 6,5 tisíce lidí

Letošní 10. květen připadá na Den proti rakovině. Sbírka, jejímž symbolem je květ měsíčku lékařského, se koná už po sedmadvacáté. Letošní ročník je zaměřen na nádory průdušek a plic. Podle předsedkyně Ligy proti rakovině a lékařky Michaely Fridrichové je ročně po celém Česku rakovina plic diagnostikována přibližně šesti a půl tisíci pacientů. Lidé mohou přispět zakoupením žlutého květu, dobrovolníci je prodávají po celém Česku.
10. 5. 2023|

Život mu zachránil dárce kostní dřeně. Teď se Weitz snaží, aby se do registru zapsalo více lidí

Jediným způsobem léčby pacientů s poruchou krvetvorby je v některých případech transplantace krvetvorných buněk od zdravého dárce. Sedmnáctiletému Sebastianu Weitzovi, který onemocněl leukemií, zachránil život darováním kostní dřeně neznámý člověk. Nyní se Weitz snaží motivovat ostatní, aby se zapsali do registru dárců. V Česku jich v tuto chvíli je 150 tisíc, podle lékařů je to málo. Zhruba deset procent nemocných vhodného dárce nenajde.
9. 2. 2023|

Dárců kostní dřeně z řad menšin je málo, s náborem má pomoct nová kampaň

V Česku chybí dárci kostní dřeně z řad národnostních menšin. Nová kampaň Daruj život tak cílí na Romy, Vietnamce nebo třeba Ukrajince. Ve dvou českých registrech je dárců zhruba 150 tisíc, pacienti ze zmíněných etnik ale musejí častěji čekat déle. Anebo spoléhat na pomoc ze zahraničí.
28. 12. 2022|

Projekt Skutečný dárek zahrnul také pomoc Ukrajině i potřebným v Česku

Třináct let pomáhá chudým lidem charitativní projekt Skutečný dárek organizace Člověk v tísni. Také letos reaguje na aktuální situaci – certifikáty se rozšířily o témata energetické krize i podporu Ukrajiny. Zatím dárci věnovali sedm milionů korun.
10. 12. 2022|