Demokraté hlásí po odstoupení Bidena z kampaně rekordní zájem dárců

Odstoupení Joea Bidena z boje o znovuzvolení přineslo obrat ve schopnosti Demokratické strany vybírat peníze na kampaň. Její hlavní zprostředkovatel příspěvků oznámil, že neděle je v tomto směru nejúspěšnějším dnem aktuálního volebního cyklu. Americká média mezitím informují, že peníze vybrané dříve na Bidenovu kampaň jsou již pod kontrolou viceprezidentky a pravděpodobné nové kandidátky demokratů do Bílého domu Kamaly Harrisové.

Demokraté krátce po Bidenově odstoupení vybrali skoro padesát milionů dolarů (1,16 miliardy korun), ráno oznámila platforma ActBlue, která pro stranu zprostředkovává příspěvky. „Drobní dárci jsou motivovaní a připravení zapojit se do těchto voleb,“ sdělila iniciativa na sociální síti X.

V několika hodinách po Bidenově nedělním oznámení, že nebude kandidovat a že podporuje prezidentskou kandidaturu Harrisové, již někteří dárci vystoupili na podporu viceprezidentky. Vzácné prohlášení přišlo od Karly Jurvetsonové, která v posledních letech demokratům darovala přes čtyřicet milionů dolarů (asi miliardu korun), napsal deník The New York Times (NYT). „Od této chvíle až do dne voleb budu pracovat na tom, aby byla Harrisová zvolena,“ avizovala americká lékařka a filantropka, která je považována za jednoho z hlavních sponzorů Demokratické strany.

Šestnáct hodin poté, „co Harrisová kandidaturu v podstatě oznámila“, na účet kampaně přišlo od donorů skoro sto milionů dolarů, uvedl v pondělí dopoledne na ČT24 amerikanista Jan Beneš z Ostravské univerzity. Označil to za další známku silné pozice Harrisové v boji o demokratickou nominaci. „Kamala Harrisová má teď nejen peníze, ale i podporu potenciálních vyzyvatelů, některých delegátů nominačního sjezdu i obrovské mašinerie Joea Bidena. Je tak nesmírně obtížné si představit, kdo by proti ní měl ještě kandidovat,“ podotkl Beneš.

Jan Beneš o kandidatuře Kamaly Harrisové (zdroj: ČT24)

Harrisová může čerpat z peněz pro Bidena

Bidenova kampaň již formálně nese jméno viceprezidentky, která okamžitě získala přístup k penězům vybraným na znovuzvolení úřadujícího prezidenta, upozornila americká média. Bidenův štáb na konci června informoval, že měl k dispozici 95 milionů dolarů (asi 2,2 miliardy korun). Harrisová byla coby opětovná kandidátka na viceprezidentský post součástí Bidenova účetnictví, převedení peněz pod její kontrolu je tak nejspíše „z právního hlediska přímočaré,“ uvádějí NYT.

Členka americké Federální volební komise (FEC) Dara Lindenbaumová podotkla, že vzhledem k tomu, že Harrisová již byla uvedená v dokumentaci k registraci kampaně Biden–Harrisová, dřívější příspěvky jí náležejí. „Z mého pohledu to je uzavřená věc,“ řekla.

Viceprezidentka také přebírá otěže rozsáhlé volební operace, které se věnuje na 1300 pracovníků a desítky kanceláří napříč Spojenými státy. Šéfky Bidenovy kampaně Jen O'Malleyová Dillonová a Julie Chavezová Rodriguezová podle informací NYT v neděli informovaly personál, že nyní pracují pro štáb Harris for president“.