Významní představitelé Demokratické strany již podpořili Harrisovou

Přední zástupci Demokratické strany už podpořili kandidaturu americké viceprezidentky Kamaly Harrisové a její nominaci před srpnovým stranickým sjezdem. Jsou mezi nimi například guvernér Kalifornie Gavin Newsom, ministr dopravy Pete Buttigieg či exprezident Bill Clinton a jeho manželka, bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Reagovali tak na nedělní oznámení prezidenta Joea Bidena, že se rozhodl přestat usilovat o další funkční období. Harrisová má také již pod kontrolou peníze vybrané dříve na Bidenovu kampaň.

Mnozí demokraté v neděli Harrisovou rychle podpořili. Mezi prvními to byli právě manželé Clintonovi. Postavil se za ni rovněž guvernér státu Pensylvánie Josh Shapiro, guvernér Colorada Jared Polis a guvernér Severní Karolíny Roy Cooper.

Americká média nyní stále více spekulují, koho by si mohla Harrisová vybrat do funkce svého viceprezidenta. Mluví se zejména o třech současných guvernérech: Andym Beshearovi z Kentucky a již zmíněných Cooperovi se Shapirem. „Pokud by si Harrisová vybrala Shapira, mohlo by to přinést hlasy navíc z kolísavého státu, v němž demokraté zoufale potřebují zvítězit, pokud si chtějí udržet Bílý dům,“ píše server Politico.

Web pak zmiňuje i další možné kandidáty, mezi nimi i arizonského senátora Marka Kellyho, který se podle serveru může jako demokrat z jednoho ze států hraničících s Mexikem s větší věrohodností vyjadřovat k tématu migrace. Zmínku dostala i guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová, o níž se mluvilo také jako o možné kandidátce na prezidentku. Server ve svém výčtu neopomíná ani šestapadesátiletého kalifornského guvernéra Gavina Newsoma, jehož šance ale snižuje právě to, že vede stejný stát, z něhož pochází Harrisová. Kandidáti na prezidenta si většinou volí viceprezidenty z jiné části Spojených států. Bez šancí není ani guvernér Severní Karolíny Roy Cooper nebo guvernér Illinois J. B. Pritzker. Přehled uzavírají guvernér Marylandu Wes Moore a ministr dopravy Pete Buttigieg.

Republikáni pak zpochybňují způsobilost Bidena dokončit aktuální funkční období a požadují, aby rezignoval už nyní. Pokud by se tak teoreticky stalo, převzala by jeho povinnosti právě Harrisová a měla by méně času na vedení své volební kampaně.

Amerikanisté o viceprezidentce

Amerikanista Jakub Dopieralla z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (FSV UK) soudí, že Harrisová sice ještě nebyla vybrána, ale s největší pravděpodobností to bude ona, kdo se stane kandidátkou demokratů. Pro ostatní možné zájemce o Bílý dům by dle něj nyní bylo velmi obtížné se dostat „do hry“. Demokraté teď budou muset „zresetovat“ svou kampaň a najít její nové sdělení. Lze také očekávat, že budou zdůrazňovat věk republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Amerikanista pro Studio 6 podotkl, že Trump vlastně nyní neví, na koho má ve své kampani cílit. To je pro něj nepříjemné, protože nejsilnější býval právě tehdy, když mohl útočit na někoho konkrétního.

Amerikanista z katedry severoamerických studií Institutu mezinárodních studií FSV UK Jan Hornát soudí, že vše nasvědčuje tomu, že se Demokratická strana již postavila za Harrisovou. Upozornil však, že viceprezidentka má v hodnocení voličů podobná čísla, jako měl Biden, tedy relativně nízká. To by pak nasvědčovalo tomu, že si strana jejím výběrem „moc nepomohla“.

Hornát také zmínil, že Harrisová má při svých vystoupeních „zvláštní projev“, který voliče příliš nepřesvědčuje. Je rovněž otázkou, zda ji vnímají jako lídryni. V Bidenově administrativě měla na starosti migraci, což bylo téma, které dle experta absolutně nezvládla. V poslední době se však zdá, že se více věnuje otázce potratů, tedy tématu, které v Demokratické straně silně rezonuje, dodal amerikanista. 

Zpravodaj ČT v USA Bohumil Vostal očekává, že demokraté nyní začnou zdůrazňovat, že Harrisová je mladá, Trump starý, ona byla žalobkyní, on je „odsouzený zločinec“. Její slabinou, kterou musí zastřít, je pak nezvládnutá migrační krize, potvrdil Hornátova slova.

Kozák: Vybere si k sobě bílého muže ze Středozápadu

Spousta demokratů si po odstoupení Bidena oddychla, je přesvědčený amerikanista Kryštof Kozák z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Demokratická strana byla pod vlivem Bidena demoralizovaná. Harrisová, i když to bude mít velmi těžké, přináší jistou naději, že rozjetého Trumpa zastaví,“ sdělil. Domnívá se, že nominaci na kandidátku pro prezidentské volby má Harrisová téměř jistou, „protože většina jejích potenciálních protikandidátů jí okamžitě vyjádřila podporu.“

To poslední, co by demokraté potřebovali, je podle Kozáka rozhádat se na nějaké frakce a mířit k porážce. „To všichni ve straně vědí. Budou se tedy chtít za každou cenu sjednotit, i když Harrisová není ideální kandidátkou, má svoje slabiny, ale nikoho jiného nemají,“ přemítá. Legitimitu Harrisové před demokratickými voliči vidí Kozák v tom, že když v primárkách volili Bidena, tak věděli, že Harrisová bude jeho spolukandidátkou. Teoreticky je možné vybrat na srpnovém nominačním sjezdu jiné jméno, ale to amerikanista nepovažuje za realistický scénář. Navíc má téměř za jisté, že na post viceprezidenta si Harrisová vybere bílého muže z oblasti Středozápadu, konkrétně ze států Michigan, Wisconsin či Ohio. Tedy z oblasti, která bude před voliči dobře vyvažovat „její“ kalifornský region.

Politolog z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity Václav Šmatera očekává, že i vzhledem k časovému tlaku si demokraté vyberou za kandidátku na prezidentku Harrisovou. Není však podle něj jisté, že porazí Trumpa. Je zvědavý, s čím v kampani přijde, jaké budou její hlavní „komunikační linky“. Připomenul také, že z hlediska oblíbenosti nedosahovala skvělých čísel. Její pozdní vstup do kampaně považuje za handicap, ale nikoliv za nepřekonatelnou překážku. Předpokládá, že z její strany bude tématem číslo jedna „antiTrump“ – že před ním bude varovat a bude se snažit se sešikovat řady jeho odpůrců. Bodem číslo dvě kampaně Harrisové by se pak mohly stát podle politologa její liberální postoje k potratové politice.

Špatná zpráva pro Trumpa, soudí Klvaňa

Tomáš Klvaňa z University of New York in Prague usuzuje, že odstoupení Bidena z kandidatury není pro Trumpa dobrou zprávou. „Jeho celá kampaň byla postavena na tom, že bude kandidovat proti Bidenovi a bude říkat, že my jsme silní a Biden slabý. Tuto strategii může nyní vyhodit z okna,“ upozorňuje.

Trump to bude mít podle Klvani těžší i kvůli tomu, že Harrisová je o zhruba dvacet let mladší než on a bude mít „energii na své straně“. Navíc tím vyhoví přání mnoha demokratických voličů, aby prezidentský souboj nebyl mezi Trumpem a Bidenem. „Myslím, že demokraté teď budou mít trochu výhodu ve volební kampani,“ míní expert.

Politolog Tomáš Klvaňa o odstoupení Joea Bidena z kandidatury za znovuzvolení prezidentem USA (zdroj: ČT24)

Od Trumpa nyní Klvaňa očekává „staré dobré“ útoky na Harrisovou typu „je to radikální levičačka“ a ve své pozici je jen proto, že je to žena a černoška. „Ale tohle jsou argumenty, které fungují jen na určitou část republikánských voličů. On se bude muset ucházet o středové, ještě nerozhodnuté voliče,“ podotkl. Dodal, že pozoruje u republikánů trochu „panikářskou“ reakci. Domnívá se, že je to i z toho důvodu, že nemají na Harrisovou připravenou nějakou sofistikovanou strategii. 

Naopak Harrisová by podle Klvani neměla klást velký důraz na to, že je žena a první Afroameričanka, která se uchází o tento úřad. Měla by se představit jako někdo, kdo coby prokurátor v Kalifornii šel tvrdě proti zločincům. To by byl žádoucí kontrast s odsouzeným Trumpem a mohlo by to podle experta na část voličů fungovat. Za významné téma voleb pak považuje otázku potratů, což by mohlo právě Harrisové výrazně vyhovovat. U tohoto tématu jsou navíc republikáni již delší dobu v defenzivě.

Kampaň proti viceprezidentce již začala

Politický výbor MAGA (zkratka anglického sloganu „udělat Ameriku znovu skvělou“ – Make America Great Again), který stojí v čele úsilí o Trumpovo znovuzvolení, hned v neděli oznámil nové volební spoty cílící proti viceprezidentce v klíčových státech Pensylvánie, Georgia a Arizona, píše Politico. Jeden z těchto klipů Harrisovou obviňuje, že pomáhala „tutlat zjevný mentální úpadek Joea Bidena“.

Zpravodajka ČT Stomatová o názorech Ukrajinců na dění v USA a o situaci na frontě (22. července 2024) (zdroj: ČT24)

Harrisovou nepodpořili všichni demokraté

Podle zdrojů agentury Reuters Harrisovou podpořilo i všech padesát předsedů odnoží Demokratické strany v jednotlivých amerických státech. Pro kandidaturu viceprezidentky se vyslovil i guvernér Kalifornie Gavin Newsom a ministr dopravy Pete Buttigieg, o kterých se dříve také uvažovalo, že by mohli Bidena v boji o Bílý dům nahradit.

Někteří vlivní členové strany, včetně bývalé předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové či bývalého prezidenta Baracka Obamy, ale Harrisovou ihned výslovně nepodpořili. Odráží to podle všeho pochybnosti uvnitř Demokratické strany o tom, zda Harrisová dokáže Trumpa porazit.

Příznivci Harrisové už shánějí podporu pro její nominaci před srpnovým sjezdem Demokratické strany, píše agentura Reuters. Se členy Kongresu, guvernéry a příznivci hovořil podle serveru CNN i sám prezident Joe Biden.

Akce příznivců Harrisové má zásadní význam pro to, aby viceprezidentka mohla nahradit Bidena 5. listopadu jako stranická soupeřka republikána Trumpa v prezidentských volbách. Volit ji na nominačním sjezdu hodlají demokraté ze států Severní Karolína, Jižní Karolína a Louisiana; jejich delegace to už oznámily na internetu.

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová
Zdroj: Reuters/Evelyn Hockstein

„Hodně lidí na tom právě teď pracuje,“ řekl Reuters zdroj obeznámený se situací. „(Harrisová) dala jasně najevo, že bude usilovat o to, aby získala jejich podporu,“ dodal. Svého kandidáta Demokratická strana představí na sjezdu v Chicagu konaném 19. až 22. srpna na základě hlasování asi čtyř tisícovek delegátů, které by se mohlo konat už na začátku měsíce. Většina z nich měla hlasovat pro Bidena, po jeho náhlém oznámení však nejsou vázáni žádným zákonem ani stranickými pravidly, aby někoho museli podpořit.

Ač Biden byl předpokládaným kandidátem strany, nemá přímou kontrolu nad formálním hlasováním delegátů. Harrisová potřebuje podporu 1969 z 3936 delegátů, aby si na srpnovém sjezdu nominaci zajistila.

Delegáty žádají o podporu Harrisové i skupiny bojující za práva na potrat, včetně organizací Emily's List (Emiliin seznam) a Reproductive Freedom for All (Reprodukční svoboda pro všechny). Viceprezidentka byla v Bidenově administrativě v tomto tématu vůdčím hlasem.

Bidenův rozpočet je nyní Harrisové

Odstoupení Bidena z boje o znovuzvolení přineslo obrat ve schopnosti Demokratické strany vybírat peníze na kampaň. Její hlavní zprostředkovatel příspěvků oznámil, že neděle je v tomto směru nejúspěšnějším dnem aktuálního volebního cyklu.

Americká média mezitím informují, že peníze vybrané dříve na Bidenovu kampaň jsou již pod kontrolou viceprezidentky a pravděpodobné nové kandidátky demokratů Harrisové.