Trumpův tým už začal tepat Harrisovou

Volební štáb amerického exprezidenta Donalda Trumpa se týdny připravoval na možnost, že úřadující prezident Joe Biden z listopadových voleb odstoupí. A když se tak v neděli stalo, okamžitě zahájil útoky na viceprezidentku Kamalu Harrisovou, která je nyní nejpravděpodobnějším prezidentským kandidátem Demokratické strany. Za republikánem Trumpem politička v průzkumech preferencí mírně zaostává, podobně jako Biden.

Harrisová zatím nominaci demokratů pro prezidentské volby nemá jistou, pozornost republikánů se však na 59letou političku z Kalifornie ihned zaměřila. Bezprostředně poté, co Biden v neděli oznámil ukončení své kandidatury, zveřejnila centrála Republikánské strany dvouminutové video popisující „liberální“ přístup viceprezidentky k nelegální imigraci, všímá si web Politico.

„Jsme stoprocentně připraveni,“ vyhlásil už minulý týden jeden z Trumpových stratégů Tony Fabrizio. Šéfové kampaně republikánského kandidáta Chris LaCivita a Susie Wilesová pak v nedělním prohlášení uvedli, že „Harrisová bude pro naši zemi ještě horší než Joe Biden“.

Nové spoty proti Harrisové

Politický výbor MAGA (zkratka anglického sloganu Make America Great Again – udělat Ameriku znovu skvělou), který stojí v čele úsilí o Trumpovo znovuzvolení, hned v neděli oznámil nové volební spoty cílící proti viceprezidentce v klíčových státech – Pensylvánii, Georgii a Arizoně, píše Politico. Jeden z těchto klipů Harrisovou obviňuje, že pomáhala „tutlat zjevný mentální úpadek Joea Bidena“.

„Jakkoli si Trumpovi poradci přáli, aby Biden v boji zůstal, vyjadřují názor, že kampaň proti Harrisové by nebyla příliš odlišná od jejich souboje proti Bidenovi,“ napsala agentura AP. „Pokusí se ji spojit s tím, co považují za selhání Bidenovy administrativy, a budou říkat, že Harrisová je spoluviníkem všeho, co se pod Bidenovým dohledem stalo,“ pokračuje AP. Podle ní se Trumpův tým zaměří především na imigraci z Mexika, což je otázka, kterou Harrisová od Bidena dostala na starost.

Proti Trumpovi si Harrisová stojí podobně jako Biden

Pro republikány by ale očekávaná kandidatura Harrisové přinášela i jisté komplikace. Zatímco ve srovnání s jednaosmdesátiletým Bidenem měli na své straně energičtějšího uchazeče, nyní je o tři roky mladší Trump v pozici nejstaršího kandidáta nominovaného na prezidenta USA. A mohl by nově stát proti devětapadesátileté soupeřce. „Trump měl také v minulosti problémy v soubojích se ženami a Harrisová by se mu mohla dostat pod kůži, jako to jiní kandidáti nedokázali,“ poznamenala v neděli večer reportérka listu The New York Times Maggie Habermanová, která Trumpa roky sleduje.

Ani podle Tomáše Klvani z New York University Prague není nástup Kamaly Harrisové na místo Bidena pro Trumpa dobrou zprávou, protože celá jeho kampaň byla postavena na tom, že bude kandidovat právě proti Bidenovi. „Chtěl zvýrazňovat, že je energický a Biden není. To teď bude muset vyhodit z okna a připravit novou strategii pro novou soupeřku – Kamalu Harrisovou. … Ta teď bude mít energii na vlastní straně,“ řekl ve vysílání ČT akademik. Klvaňa si tedy myslí, že demokraté budou mít nyní v kampani výhodu.

Politolog Tomáš Klvaňa o odstoupení Joea Bidena z kandidatury za znovuzvolení prezidentem USA (zdroj: ČT24)

Od Trumpa nyní Klvaňa očekává „staré dobré“ útoky na Harrisovou typu „je to radikální levičačka“ a ve své pozici je jen proto, že je to žena a černoška. „Ale tohle jsou argumenty, které fungují jen na určitou část republikánských voličů. On se bude muset ucházet o středové, ještě nerozhodnuté voliče,“ podotkl. Dodal, že pozoruje u republikánů trochu „panikářskou“ reakci. Domnívá se, že je to i z toho důvodu, že nemají na Harrisovou připravenou nějakou sofistikovanou strategii, což soudí na základě rozhovoru, který podnikl s s jedním z hlavních republikánských stratégů.

Pokud jde o předvolební průzkumy, srovnání Harrisové s Trumpem zatím vyznívalo velmi podobně jako duel Bidena s jeho předchůdcem. Deník The Washington Post zmapoval jedenáct sondáží provedených od konce července, přičemž Harrisová podle něj v průměru zaostávala o 1,5 procentního bodu. Na Bidena měl Trump ve stejných průzkumech náskok 1,9 bodu.

Harrisová se podobně jako Biden dlouhodobě potýká s nízkou popularitou u americké veřejnosti. Podle volebního portálu 538 její působení v letošním roce vnímalo pozitivně zhruba 38 procent Američanů, zatímco kolem padesáti procent mělo na viceprezidentku opačný názor.