Harrisová by byla snadnější soupeř než Biden, reaguje Trump

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump se domnívá, že americká viceprezidentka Kamala Harrisová by byla v listopadových prezidentských volbách v USA snazší soupeř než prezident Joe Biden, který se kandidatury vzdal. Bývalý prezident Trump to řekl v rozhovoru s televizí CNN. Bidena označil za nejhoršího prezidenta v historii Spojených států.

Biden vyjádřil Harrisové plnou podporu, aby se stala prezidentskou kandidátkou Demokratické strany pro listopadové volby.

„Křivák Joe Biden nebyl způsobilý kandidovat na prezidenta a rozhodně není způsobilý vykonávat funkci. A nikdy nebyl,“ napsal Trump na své sociální síti Truth Social. „Všichni kolem něj, včetně jeho lékařů a médií, věděli, že není schopen být prezidentem,“ dodal. Prezidentem se Biden podle Trumpa stal pouze díky lžím.

Odstupte, vyzývají republikáni

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson Bidena vyzval k okamžité rezignaci. Pokud Biden není způsobilý na funkci prezidenta kandidovat, není ani způsobilý tuto funkci vykonávat, zdůraznil.

Republikáni tvrdí, že postup Demokratické strany ignoruje přání jejích voličů, kteří se v primárkách vyslovili pro Bidenovu kandidaturu. „Šéfové Demokratické strany právě ukázali, že si neváží vlastních voličů. Poté, co poučovali ostatní o demokracii, přinutili Joea Bidena vzdát se kandidatury, čímž znehodnotili volbu 14 milionů vlastních voličů,“ tvrdí druhý nejvýše postavený republikán ve Sněmovně reprezentantů Steve Scalise.

„Kamala Harrisová je stejně směšná jako Joe Biden. Harrisová bude pro naši zemi ještě horší než Joe Biden,“ prohlásili podle agentury AFP Chris LaCivita a Susie Wilesová, kteří vedou Trumpovu volební kampaň.

Podle zpravodajky Deníku N v USA Jany Ciglerové se Trump směrem k Harrisové mýlí a moc dobře ví, že nemá pravdu. Korespondentka upozornila, že mnohamilionová kampaň byla šitá proti Bidenovi, byť Harrisová v ní figurovala také, a částečně tak budou moci republikáni své argumenty ponechat.

Demokraté oceňují „státníka“ Bidena

Šéf demokratů v americkém Senátu Chuck Schumer Bidenovo rozhodnutí ocenil. „Jeho rozhodnutí jistě nebylo snadné, ale opět dal přednost své zemi, své straně a naší budoucnosti,“ sdělil Schumer. Krok podle něj ukazuje, že Biden je „skutečný vlastenec a velký Američan“. Bidena označil za nejen skvělého prezidenta, ale i pozoruhodného člověka.

Americký exprezident Barack Obama, s nímž Biden sloužil jako viceprezident, Bidenovo rozhodnutí také ocenil. Ve svém prohlášení ale výslovně Harrisovou v souboji o Bílý dům nepodpořil. „V nadcházejících dnech se budeme pohybovat v neprobádaných vodách. Mám však mimořádnou důvěru, že vedoucí představitelé naší strany budou schopni vytvořit proces, z něhož vzejde vynikající kandidát,“ konstatoval Obama.

Bidenovo rozhodnutí z řad demokratů přivítali také například Bill a Hillary Clintonovi. Ocenili jeho službu vlasti a podpořili Harrisovou v možné prezidentské nominaci. „Je nám ctí připojit se k prezidentovi a podpořit viceprezidentku Harrisovou a uděláme vše, co bude v našich silách,“ napsali Clintonovi.

Také bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová vyzdvihla zásluhy současného amerického prezidenta. „Díky svému odkazu, vizi, hodnotám a schopnosti vést je jedním z nejvýznamnějších prezidentů v americké historii,“ prohlásila. Demokratický guvernér státu Kalifornie Gavin Newsom uvedl, že Biden se zapíše do historie jako „jeden z nejvlivnějších a nejobětavějších prezidentů“.

Evropa kvituje transatlantickou spolupráci

Britský premiér Keir Starmer sdělil, že Bidenův krok respektuje. Prezident své rozhodnutí učinil v přesvědčení, že koná v nejlepším zájmu amerického lidu, řekl ministerský předseda podle agentury Reuters.

Německý kancléř Olaf Scholz vyzdvihl Bidenovu práci pro USA, Evropu i svět. „Díky němu je transatlantická spolupráce úzká, NATO silné a USA jsou pro nás dobrým a spolehlivým partnerem,“ zdůraznil Scholz. Dodal, že rozhodnutí šéfa Bílého domu „si zaslouží uznání“.

Předseda polské vlády Donald Tusk na sociální síti připomněl, že americký prezident přijal obtížná rozhodnutí, „která učinila Polsko, Ameriku a svět bezpečnější a demokracii a svobodu silnější“. Je přesvědčen, že Biden se řídil stejnými principy i při nejnovějším rozhodnutí, které možná bylo tím nejtěžším v Bidenově životě.

„Svět se od Bidenova vítězství v roce 2020 změnil a museli jsme čelit mimořádným problémům od globální pandemie až po návrat války na evropský kontinent strašnou ruskou invazí na Ukrajinu, záměrně mířící a zabíjející civilisty,“ poznamenal irský premiér Simon Harris a označil Bidena za hlas rozumu, efektivního multilateralismu a sdílených rozhodnutí.

Po Bidenově oznámení izraelský prezident Jicchak Herzog poděkoval svému protějšku „za přátelství a neochvějnou podporu izraelskému lidu“ během politické dráhy trvající desítky let. Připomněl také, že Biden jako první americký prezident navštívil Izrael během války. „Jako skutečný spojenec židovského lidu je symbolem neochvějného pouta mezi našimi národy,“ napsal na X.

Moskva vzkázala, že situaci v USA sleduje. Za prioritu podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova pokládá dosažení cílů své invaze proti Ukrajině, ne výsledek amerických voleb.