Rozhodnutí státníka, pragmatický krok, zní k Bidenovi z Česka

Odstoupení amerického prezidenta Joea Bidena z kandidatury na znovuzvolení prezidentem Spojených států je rozhodnutí státníka, jenž desítky let sloužil svojí zemi, napsal premiér Petr Fiala (ODS) na síti X. Jde podle něj o odpovědný a osobně jistě nelehký krok.

„Je to nepochybně rozhodnutí státníka, jenž desítky let sloužil svojí zemi. Je to odpovědný a osobně jistě nelehký krok, o to je ale cennější. Držím palce USA, aby z demokratické soutěže dvou silných a rovnocenných kandidátů vzešel dobrý prezident,“ napsal Fiala.

Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) se nejedná o překvapivý krok. „Osobně to považuji za odpovědné rozhodnutí, byť provedené na poslední chvíli. Nyní záleží na tom, jak zvládnou demokraté a jejich příznivci všechny další potřebné kroky a zda následně bude schopen (schopna) se jejich kandidát (pravděpodobněji kandidátka) rychle a s dostatečnou intenzitou zapojit do prezidentské kampaně,“ napsal na X.

„Joe Biden odstupuje jako skutečný státník. Upřednostnil zájmy země a strany před osobními ambicemi,“ napsala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Dodala, že Biden vždy stál na straně svobody a demokracie.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) ČT24 řekl, že je odstoupení překvapením ve smyslu, že se nečekalo, že přijde v neděli, tedy tak brzy. Platí podle něj, že je to záležitost domácí americké politiky a je na Demokratické straně, jakým způsobem postaví svého kandidáta na prezidenta.

„Myslím, že sledujeme jedny z nejdramatičtějších amerických prezidentských voleb v posledních dekádách, včetně toho naštěstí neúspěšného atentátu na druhého kandidáta Donalda Trumpa,“ prohlásil Lipavský. Evropa podle něj musí být připravena na výhru republikánského i demokratického kandidáta.

Dle Havlíčka jde o pragmatický krok

O „až hrdinském rozhodnutí“ mluví vicepremiér Vít Rakušan (STAN). „Určitě měl chuť mandát obhájit, dal přednost zájmům země před svými vlastními,“ řekl ČT24.

Místopředseda ANO Karel Havlíček není překvapen. Biden podle něj nebyl v posledních měsících v dobré psychické kondici a je i chyba demokratů a jeho okolí, že nechali situaci dojít tak daleko. Odstoupení označil za pragmatické.

Člen sněmovního zahraničního výboru Jiří Kobza (SPD) poznamenává, že krok Bidena výrazně oslabí. „Předpokládám, že nyní se na Bidena sesypou úplně všichni a budou tlačit, aby rezignoval na prezidenta. A je otázka, co to bude znamenat pro nás ve světě,“ uvažuje a přemítá, jak se vývoj v USA odrazí v ruské válce na Ukrajině, napětí v Rudém moři, konfliktu v Izraeli nebo situaci v Arménii. „Může to mít dalekosáhlé důsledky,“ míní Kobza.

Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) je Bidenovo rozhodnutí vrcholem státnictví. „Obětoval osobní ambice, aby pomohl své zemi a demokratům v boji o Bílý dům a o Kongres,“ napsal na X.

Jednaosmdesátiletý Biden čelil v posledních týdnech tlaku zevnitř své Demokratické strany na odstoupení z boje o Bílý dům v souvislosti s nepovedeným výkonem v červnové debatě s republikánským prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem.