Biden a Trump se střetli v první předvolební debatě na CNN

Demokratický prezident Joe Biden a republikán Donald Trump se střetli v první předvolební debatě, kterou vysílala americká stanice CNN. Biden v ní mimo jiné obvinil Trumpa že „odměňoval bohaté“ a „nechal ekonomiku v chaosu“. Trump naopak obvinil Bidena, že svým vedením zapříčinil vysokou inflaci a negativní aspekty ekonomických výsledků přiřkl pandemii covidu-19. Tématem byla i ruská invaze na Ukrajinu či vysoký věk obou kandidátů. Oba nešetřili osobními útoky, v úvodu si ani nepodali ruku.

„Inflace naši zem zabíjí,“ poznamenal Trump a uvedl, že vytvořil „největší ekonomiku v historii naší země“, než začala pandemie covidu-19. Biden byl prvním, koho dvojice moderátorů požádala o odpověď.

Ta byla očividně pečlivě připravená, podotýká deník The New York Times (NYT). Demokrat mluvil velice rychle, kritizoval stav americké ekonomiky v době, kdy ji přebíral po Trumpově mandátu v Bílém domě, a naopak vyzdvihl vlastní úspěchy – zmínil například větší dostupnost léků na předpis a tvorbu pracovních míst.

Trump podle amerických médií projevil větší připravenost než v roce 2020, kdy se uchazeči o Bílý dům v debatě setkali naposledy. Úvodem argumentoval, že jím navrhovaná desetiprocentní cla na veškerý dovoz nezvýší spotřebitelům ceny, ale zabrání jiným zemím, aby Spojené státy „okrádaly“. Trumpova tvrzení o efektivitě tohoto opatření nicméně opakovaně zpochybnila řada analýz, podle kterých by cla mohla ve výsledku negativně postihnout americké domácnosti.

Válku bych ukončil před inaugurací, řekl Trump

Tématem byla i ruská invaze na Ukrajinu. Trump odpovídal na dotaz moderátorky Dany Bashové, zda jsou pro něj přijatelné Putinovy podmínky pro ukončení bojů, kdy požaduje, aby se Kyjev vzdal ambice připojit se k Severoatlantické alianci a aby ukrajinské jednotky opustily čtyři území na východě země, které nyní invazní vojska částečně okupují. Ukrajina požadavky odmítla, jejich přijetí by se podle ní rovnalo kapitulaci.

Trump začal na otázku odpovídat prohlášením, že američtí vojáci a veteráni „nemůžou vystát“ Bidena, řekl, že americký odchod z Afghánistánu v roce 2021 byl „nejhorším momentem v historii země“. „Putin viděl tu neschopnost,“ prohlásil Trump a obvinil Bidenovo vedení nejen ze začátku války na Ukrajině, ale i z teroristických útoků, které spáchalo loni v říjnu palestinské hnutí Hamás v jižním Izraeli.

„V životě jsem neslyšel tolik blábolů,“ reagoval Biden. Trumpa posléze kritizoval za jeho výrok z letošního února, kdy republikánský exprezident vzkázal Putinovi, aby si „dělal, co chce“. „(Putin) chtěl dobýt Kyjev za pět dní, protože byl součástí starého Sovětského svazu... To se mu vůbec nepodařilo, ztratili tisíce vojáků, pět set tisíc vojáků,“ řekl mimo jiné Biden.

Debatu můžete zhlédnout zde v angličtině:

Trump na opětovné vyzvání moderátorky odpověděl, že Putinovy podmínky pro konec války na Ukrajině pro něj přijatelné nejsou. USA však podle něj na válku „hloupě“ vydávají miliony na dolarů. „Pokaždé, když (ukrajinský prezident Volodymyr) Zelenskyj vstoupí do téhle země, odejde s 60 miliardami dolarů, je nejlepší obchodník na světě,“ poznamenal Trump v nepřímé kritice americké podpory napadené Ukrajiny.

„Putin je válečný zločinec,“ reagoval Biden a pokračoval: „Chce celou Ukrajinu, ne jen část. A myslíte, že se pak zastaví, když ji dostane? Co myslíte, že se stane s Polskem, s Běloruskem? Všechny ty peníze, které Ukrajině dáváme, jsou ve zbraních, které vyrábíme tady ve Spojených státech. A naši partneři v NATO dávají tolik financování, jako jsme dali my“.

Tématem byl i věk obou kandidátů

Debata se rovněž dotkla citlivého tématu věku obou kandidátů. Pokud by se Biden stal opět prezidentem, končil by mandát ve věku 86 let, Trump pak ve věku 82 let. Biden poznamenal, že jeho oponent ve volebním klání o Bílý dům je „jen o tři roky mladší“ než on, ale „mnohem méně kompetentní“.

„Polovinu mojí kariéry mě lidé kritizovali za to, že jsem byl v politice nejmladší, byl jsem druhým nejmladším zvoleným senátorem vůbec, a teď jsem nejstarším. Tenhle chlap (Trump) je o tři roky mladší a mnohem méně kompetentní,“ odpověděl 81letý Biden na dotaz o obavách voličů ohledně jeho věku.

Osmasedmdesátiletý Trump v odpovědi na tentýž dotaz zmínil kognitivní testy a připomněl, že nedávno vyhrál dva klubové šampionáty v golfu. „Na to musíte být poměrně chytří a musíte být schopní odpálit míček na velkou vzdálenost. Já to dělám a on ne,“ poznamenal Trump na Bidenovu adresu a pokračoval: „(Biden) nedokáže odpálit míček na 50 yardů (asi 45 metrů). Vyzval mě ke golfovému zápasu, nedokáže odpálit míček 50 yardů. Myslím, že jsem ve velmi dobré kondici, ve stejné, jako jsem byl 25, 30 let zpátky.“

Biden v reakci na Trumpovy poznámky zmínil výšku a váhu svého politického oponenta a poznamenal, že v golfu se s ním rád utká, „pokud si ponese vlastní tašku“. „Myslíte, že to zvládnete?“ tázal se ho.

Biden: Trump neumí prohrávat

Debata se dotkla i incidentu ze 6. ledna 2021, kdy Trumpovi radikální příznivci vtrhli do Kapitolu. Odpovědi na otázku ohledně role v incidentu se Trump vyhnul. Místo toho zdůraznil, že USA v té době měly dobře střeženou hranici a nízké daně.

Vyhýbal se také pozdější otázce, zda je připraven uznat výsledek voleb. „Mnohem raději bych uznal tyhle (poslední volby)... ale ty podvody a všechno byly směšné,“ řekl Trump. Vyjádření přišlo na konci duelu s Bidenem, kdy exprezident celkem třikrát dostal otázku, zda uzná výsledky listopadových voleb nehledě na vítěze. Ani jednou takovouto jasnou záruku neposkytl.

První předvolební debata mezi Joe Bidenem (vpravo) a Donaldem Trumpem
Zdroj: Reuters/Brian Snyder

Prokurátoři exprezidentovi mimo jiné připisují spiknutí s cílem odepřít Američanům volební právo a snahu narušit chod Kongresu. „On mě obžaloval, protože jsem byl jeho politický protivník,“ pronesl Trump o Bidenovi a zopakoval tak své nepodložené tvrzení, že Bílý dům má přímý vliv na trestní stíhání jeho osoby.

Biden v této souvislosti zmínil, že Trump „neumí prohrávat a prohru nepřijme.“ „Když jste prohrál, obrátil jste se na soudy po celé zemi. Žádný neřekl, že byste byl v právu, ale vy jste dál provokoval a tvrdil svoji lež o ukradených volbách,“ pronesl Biden. Ten v debatě mimo jiné také ostře kritizoval právní problémy bývalého prezidenta Trumpa, přičemž přirovnal jeho morálku k „toulavé kočce“. Označil jej také za „usvědčeného zločince“. Trump následně popřel, že by měl sex s pornohvězdou.

Debata bez publika

Kampaně Joea Bidena a Donalda Trumpa se na pravidlech pro první televizní debatu před listopadovými prezidentskými volbami shodly v půlce června. Diskuzní souboj v televizi CNN trval devadesát minut a kandidáti na úřad hlavy státu při něm nemohli používat žádné kartičky s nápovědou.

Televizní debata v Atlantě byla výjimečně bez publika, což požadovala kampaň stávajícího prezidenta Bidena, zatímco ta Trumpova by preferovala co nejvíce diváků. O tom, kdo bude stát na jaké straně pódia, rozhodl hod mincí. K řečnickému pultu si oba politici mohli vzít jen pero a blok papíru a během dvojice reklamních přestávek neměli možnost kontaktu se svými týmy.

Amerikanista Jiří Pondělíček o první předvolební diskuzi Bidena a Trumpa (zdroj: ČT24)

CNN již dříve ujistila, že její moderátoři Jake Tapper a Dana Bashová „použijí všechny dostupné prostředky, aby zajistili dodržování časových limitů a civilizovaný průběh diskuse“. Druhá televizní debata se uskuteční v září a přenášet ji bude televize ABC.

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal před debatou připomněl, že Trump před čtyřmi lety v debatě Bidenovi ustavičně skákal do řeči a překřikoval ho. „Ty čtyři roky se mezi sebou Trump a Biden nepotkali, neviděli, takže jde o jejich první setkání. Jejich vztahy jsou plné nevraživosti a nepřátelství,“ popsal.

Zpravodaj ČT Bohumil Vostal k předvolební debatě (zdroj: ČT24)

Oficiální jmenování stranických kandidátů proběhnou až v létě, přesto byla televizní diskuze naplánována již na 27. června. Podle amerikanisty Jiřího Pondělíčka z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy začíná hlavní část prezidentské kampaně zpravidla stranickými nominacemi. V současnosti je však podle něj považováno za dané, že kandidovat bude právě Biden a Trump.

„Primárky u demokratů jsou, jako tradičně u kandidujícího stávajícího prezidenta, spíše formalitou,“ řekl Pondělíček s tím, že u republikánů bylo po prvních pár státech „celkem jasno“. Situace s volebními preferencemi se podle něj vyrovnává, Trump si ale drží větší podporu v klíčových státech.

Televizní debaty jako „popkulturní folklór“ voleb

Debata mezi Bidenem a Trumpem bude „budíčkem“ pro spoustu Američanů, kteří dodnes nevěří, že se tito dva „staří muži“ budou znovu ucházet o prezidentský úřad, uvedla v pořadu Horizont ČT24 amerikanistka a vedoucí Iberoamerického centra Metropolitní univerzity Praha Kateřina Březinová.

„Podle nejrůznějších šetření víme, že si to spousta Američanů nepřeje. Doteď to pro spoustu z nich bylo mimo jejich zorné pole,“ popsala dosavadní zájem amerických voličů o podzimní prezidentské volby.

Horizont ČT24: Amerikanistka Kateřina Březinová o atmosféře před debatou mezi Bidenem a Trumpem (zdroj: ČT24)

Samotné televizní debaty podle Březinové patří k „popkulturnímu folklóru amerických voleb“. Letošní debaty se však oproti těm minulým odlišují – probíhají například mimo živé publikum. Do značné míry by se tak prý dalo říct, že tyto restrikce mohou kandidátům prospět. „Právě proto, že víme, že právě v tuto chvíli časného léta si lidé vytvářejí definitivní pozice a názory na to, koho by rádi volili,“ popsala.

Kandidáti navíc podle Březinové musí zvládat daleko více, než se chtělo po kandidátech po začátcích prezidentských debat v roce 1960. „Dnes ti lidé musí být skutečně nejen dobrými stratégy a politiky, ale také mediálně zdatnými personami,“ dodala.