TÉMA

Předvolební debata

ZÁZNAM: Poslední televizní duel Korčoka s Pellegrinim

Finalisté prezidentských voleb na Slovensku Ivan Korčok a Peter Pellegrini se vzájemně nešetřili ani v posledním televizním duelu veřejnoprávní RTVS před sobotním druhým kolem. Oba se vzájemně kritizovali například za postoj k současné vládě, neshodli se ani na pomoci Ruskem napadené Ukrajině nebo roli Slovenska v NATO.
4. 4. 2024|

Korčok, či Pellegrini? Slovensko rozhodne o příští hlavě státu

Na Slovensku ve středu vrcholí kampaň před rozhodujícím druhým kolem přímé volby prezidenta. V sobotu Slováci rozhodnou o tom, zda se novou hlavou státu stane diplomat Ivan Korčok, nebo předseda parlamentu Peter Pellegrini. Finalisté voleb se ve středu střetli ve dvou televizních debatách, ve kterých zazněly ostré výroky. Volební modely se rozcházejí v tom, koho označují za favorita.
3. 4. 2024Aktualizováno3. 4. 2024, 21:23|

V poslední debatě před slovenskými prezidentskými volbami se poprvé sešli všichni kandidáti. Švec odstoupil

Poslední debatu před sobotním prvním kolem prezidentských voleb na Slovensku provázelo vzájemné vymezování se dvou nejpopulárnějších kandidátů na funkci hlavy státu. Diskuse se zúčastnilo všech deset uchazečů, třetí nejpopulárnější z nich, exministr spravedlnosti Štefan Harabin, opakoval své proruské názory včetně odmítání protiruských sankcí. Několik zájemců o vrcholnou politickou funkci v zemi a také Harabin se vyslovilo pro vystoupení země z NATO. Mezi nimi byl i Róbert Švec, který v závěru debaty odstoupil ve prospěch Harabina.
20. 3. 2024Aktualizováno20. 3. 2024, 23:58|

Spojenci kritizují Babiše za jeho „určitě ne“ k vyslání vojáků na pomoc v případě jejich napadení

Polskem, ale i dalšími zeměmi rezonuje tvrzení Andreje Babiše (ANO), který v nedělním duelu prezidentských kandidátů, který uspořádala Česká televize, řekl, že by v případě útoku na Polsko nebo pobaltské státy české vojáky na pomoc určitě neposlal. Babiš později na sociálních sítích vzal své tvrzení zpět, ale jeho výrok již komentovali ministři zahraničí a média v Polsku, na Ukrajině, v Německu, Slovensku či Pobaltí.
23. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 16:24|

Babiš řekl, že by při napadení Polska vojáky neposlal, Pavel upozornil na závazek v NATO. Čtěte přepis Prezidentského duelu ČT

V Prezidentském duelu ČT se před druhým kolem voleb střetli Petr Pavel a Andrej Babiš (ANO). Přeli se ve věci předvolebních kampaní, ale také v otázkách ohledně Ukrajiny, armády i ekonomiky. Babiš mimo jiné v debatě řekl, že v teoretickém případě napadení Polska či pobaltských států by nevyslal české vojáky na pomoc. Pavel uvedl, že Česká republika má jako země NATO závazek přijít ostatním členským zemím v případě napadení na pomoc. Po debatě Babiš na Twitteru vyjádření korigoval. Babiš se duelu účastnil, i když dříve avizoval, že nedorazí. Debatu moderoval Martin Řezníček.
22. 1. 2023Aktualizováno23. 1. 2023, 03:47|

Kandidáti na pražského primátora debatovali o situaci v dopravním podniku i zlepšení MHD

O kauze Dozimetr, týkající se Pražského dopravního podniku (DPP), mluvili v předvolební debatě ČT za ANO Patrik Nacher, za Piráty Zdeněk Hřib, za Prahu sobě Jan Čižinský, za Solidaritu (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) Anna Šabatová, za SPD, Trikolóru, Hnutí PES a nezávislé společně pro Prahu Milan Urban, za SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a za STAN Petr Hlaváček. Představili také své vize toho, jak by bylo možné zlepšit hromadnou dopravu v hlavním městě.
17. 9. 2022|

Lídři kandidátek v pražských komunálních volbách debatovali o dostupném bydlení

Lídři kandidátek v Praze diskutovali v druhé části debaty ČT před komunálními volbami o tom, jak vyřešit problém nedostupného bydlení. Své návrhy představili za ANO Patrik Nacher, za Piráty Zdeněk Hřib, za Prahu sobě Jan Čižinský, za Solidaritu (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) Anna Šabatová, za SPD, Trikolóru, Hnutí PES a nezávislé společně pro Prahu Milan Urban, za SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a za STAN Petr Hlaváček.
16. 9. 2022|

Kandidáti na pražského primátora debatovali o cenách energií. Chtěli by mít PRE pod plnou kontrolou města

Sedm kandidátů na pražského primátora vystoupilo ve třetí předvolební debatě České televize před komunálními volbami. Debatovali o cenách energií a pomoci občanům a také o bydlení a dopravě. Své návrhy na fungování hlavního města představili za ANO Patrik Nacher, za Piráty Zdeněk Hřib, za Prahu sobě Jan Čižinský, za Solidaritu (ČSSD, Zelení, Budoucnost, Idealisté) Anna Šabatová, za SPD, Trikolóru, Hnutí PES a nezávislé společně pro Prahu Milan Urban, za SPOLU pro Prahu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda a za STAN Petr Hlaváček.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 22:02|

Kandidáti na brněnského primátora debatovali o řešení dopravní situace ve městě

Jedním z největších problémů města Brna je podle jeho obyvatel doprava. V průzkumu agentury Kantar pro ČT ji 93 procent respondentů označilo za zásadní či středně velký problém. Své vize pro řešení dopravní situace ve městě představili v předvolební debatě ČT lídři brněnských kandidátek: za SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09 Markéta Vaňková, za Lidovce a Starosty (KDU-ČSL + Starostové a nezávislí) Petr Hladík, za ANO 2011 René Černý, za Českou pirátskou stranu Marek Lahoda, za Zelené a Žít Brno s podporou Idealistů Jana Drápalová, za SPD, TRIKOLORU, MORAVANY a NK Tomáš Skřička a za ČSSD VAŠI STAROSTOVÉ Jiří Oliva.
15. 9. 2022|

Lídři kandidátek v brněnských komunálních volbách diskutovali o dostupném bydlení pro občany

Lídři kandidátek v Brně diskutovali v druhé části debaty ČT před komunálními volbami o tom, jak zlepšit dostupnost bydlení pro obyvatele města. Své návrhy představili za SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09 Markéta Vaňková, za Lidovce a Starosty (KDU-ČSL + Starostové a nezávislí) Petr Hladík, za ANO 2011 René Černý, za Českou pirátskou stranu Marek Lahoda, za Zelené a Žít Brno s podporou Idealistů Jana Drápalová, za SPD, TRIKOLORU, MORAVANY a NK Tomáš Skřička a za ČSSD VAŠI STAROSTOVÉ Jiří Oliva.
14. 9. 2022|

Kandidáti na brněnského primátora představili programové priority i pomoc podnikatelům s energiemi

Česká televize pokračuje v sérii debat před obecními volbami. Po té s ostravskými kandidáty na primátora se voličům představili lídři kandidátek v Brně. Své návrhy na fungování města, priority i parametry boje s energetickou krizí představili za SPOLEČNĚ - ODS a TOP 09 Markéta Vaňková, za Lidovce a Starosty (KDU-ČSL + Starostové a nezávislí) Petr Hladík, za ANO 2011 René Černý, za Českou pirátskou stranu Marek Lahoda, za Zelené a Žít Brno s podporou Idealistů Jana Drápalová, za SPD, TRIKOLORU, MORAVANY a NK Tomáš Skřička a za ČSSD VAŠI STAROSTOVÉ Jiří Oliva.
14. 9. 2022Aktualizováno14. 9. 2022, 22:22|

Politici v debatě probírali bezpečnost a bydlení v Ostravě

Podle respondentů výzkumu agentury Kantar pro ČT jsou velkým problémem Ostravy kriminalita, drogy a hazard. Za zásadní problém toto téma považuje 44 procent dotázaných, za středně velký čtyři oslovení lidé z deseti a za zanedbatelný nebo malý problém desetina respondentů. Zbytek neví. Jak se k tomuto problému staví, odpovídali v třetí části předvolební debaty ČT lídři kandidátek sedmi uskupení –⁠ za ANO 2011 Tomáš Macura, za hnutí Ostravak Lukáš Semerák, za Koalici SPOLU Jan Dohnal, za Svobodu a př. demokracii (SPD) Peter Harvánek, za STAROSTY pro OSTRAVU Jiří Jureček, za PŘÍSAHU Roberta Šlachty Lukáš Dvorský a za Koalici ČSSD a LEČO Petr Kajnar. Věnovali se i otázce dostupného bydlení.
13. 9. 2022|

Lídři kandidátek v ostravských komunálních volbách navrhují řešení energetické krize

Lídři kandidátek v Ostravě diskutovali v druhé části debaty ČT před komunálními volbami o řešení energetické a ekonomické krize. Své návrhy představili za ANO 2011 Tomáš Macura, za hnutí Ostravak Lukáš Semerák, za Koalici SPOLU Jan Dohnal, za Svobodu a př. demokracii (SPD) Peter Harvánek, za STAROSTY pro OSTRAVU Jiří Jureček, za PŘÍSAHU Roberta Šlachty Lukáš Dvorský a za Koalici ČSSD a LEČO Petr Kajnar.
12. 9. 2022|

Kandidáti na ostravského primátora debatovali o městských financích i programových prioritách

Za necelé dva týdny se v Česku konají komunální volby, Česká televize k této příležitosti připravila sérii předvolebních debat. Ta první se uskutečnila v Ostravě. V její první části přednesli své priority a názory na financování chodu města lídři sedmi kandidujících subjektů – za ANO 2011 Tomáš Macura, za hnutí Ostravak Lukáš Semerák, Koalici SPOLU Jan Dohnal, za Svobodu a př. demokracie (SPD) Peter Harvánek, za STAROSTY pro OSTRAVU Jiří Jureček, za PŘÍSAHU Roberta Šlachty Lukáš Dvorský a za Koalici ČSSD a LEČO Petr Kajnar.
12. 9. 2022Aktualizováno12. 9. 2022, 22:39|

Za několik týdnů Češi zvolí nové poslance. Projděte si kandidáty a porovnejte programy všech uskupení

O hlasy voličů se bude o druhém říjnovém víkendu letos ucházet 22 stran, hnutí nebo volebních koalic. Předvolebním obdobím provedou voliče speciální pořady České televize – včetně čtrnácti tematických debat a závěrečné superdebaty volebních lídrů stran s nejvyšším potenciálem – a také webový speciál. Ten představuje postoje všech kandidujících uskupení k jednotlivým tématům a nabízí je přehledně na jednom místě.
8. 9. 2021Aktualizováno10. 9. 2021, 08:35|

Odklon od uhlí by mohl přijít dříve, než plánuje vláda, míní politici. Zdůraznili plánování investic

Klíčovým bodem pro českou energetiku bude rozšíření jaderné elektrárny Dukovany. Její energie by měla nahradit spalovací elektrárny, podle rozhodnutí komise se má Česko bez uhlí obejít do roku 2038. Řada politiků se však domnívá, že datum může být i dřívější. Stát však musí přechod podpořit investicemi a projekty, zaznělo od hostů speciálu Událostí, komentářů, kteří se sešli k předvolební debatě v Muzeu zemědělské techniky v Čáslavi.
3. 6. 2021|

Ochrana vody a krajiny je prioritou, shodli se zástupci parlamentních stran v diskusi

Na českou krajinu i obyvatelstvo začínají citelně dopadat změny klimatu, stav českých lesů a půdy je však v mnoha případech výsledkem špatného hospodářství posledních desítek let a minimálně další desítky let potrvá, než se náprava projeví. Stěžejním úkolem bude ochrana vody a obnova lesů, shodli se zástupci parlamentních stran, kteří ve speciálním vydání Událostí, komentářů diskutovali o životním prostředí. Debatu v Národním zemědělském muzeu v Čáslavi moderovala Marcela Augustová.
3. 6. 2021|

Ekonomická pomoc není dostatečná, kritizovala v superdebatě opozice. Podle koalice kabinet krizi zvládá

Po sérii předvolebních debat, v nichž se představili lídři politických sil v jednotlivých krajích, nabídla ve čtvrtek večer Česká televize superdebatu. O vztahu národní a krajské politiky v ní diskutovalo devět předsedů nejsilnějších stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně. Zásadním tématem druhé části debaty byly ekonomické dopady pandemie nového koronaviru.
2. 10. 2020|

Superdebata ČT: Nouzový stav jsme vyhlásit museli, říká vláda. Podle opozice by nebyl potřeba, kdyby kabinet nezaspal

Vztahy celostátní a krajské administrativy jsou v posledních měsících úzce propojeny kvůli řešení epidemie koronaviru. To bylo i prvním tématem debaty devíti předsedů nejsilnějších stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně. Podle opozice vláda zaspala, rozhoduje zbrkle, málo o svých plánech komunikuje s občany i mezi sebou. Premiér Andrej Babiš (ANO) pak vyvrátil informaci o chystaném opatření na registrační formuláře v restauracích, o kterých ve čtvrtek ve sněmovně mluvil ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).
1. 10. 2020|

Co čekají od příštích vedení krajů? Lídři sněmovních stran diskutovali v superdebatě ČT

Po sérii volebních debat, v nichž se v jednotlivých krajích představili lídři politických sil s největším volebním potenciálem v daném regionu, nabídla ve čtvrtek večer Česká televize superdebatu. O vztahu národní a krajské politiky v ní diskutovalo devět předsedů nejsilnějších stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně.
1. 10. 2020Aktualizováno1. 10. 2020, 22:05|

Co svede deset záchytných parkovišť? Středočeští lídři debatovali o dopravě v kraji

Dopravní komplikace ve středních Čechách – především ve spojení na Prahu, kam mnozí zajíždějí do práce – by středočeští volební lídři řešili výstavbou nových záchytných parkovišť, větším využíváním železnice i podporou cyklistiky. Za důležité pak považují dobudování dálniční sítě včetně vnějšího pražského okruhu a úpravu rozpočtového určení daní, která by kraji vynesla víc peněz na silnice II. a III. tříd.
25. 9. 2020|

Spor o testování seniorů na koronavirus zdarma rozděluje Středočeský kraj. Hejtmanka Jermanová ho hájí, opozice kritizuje jako nebezpečný populismus

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pátek řekl, že příští týden bude omezeno shromažďování lidí hlavně ve volnočasových aktivitách. Mají kandidáti na hejtmana ve Středočeském kraji dostatek informací o vývoji situace a jak by postupovali v řešení koronavirové krize?  Diskutovali o tom v debatě.
25. 9. 2020|

Všechny cesty vedou do Prahy a každá z nich prochází Středočeským krajem. Stav silnic je pro něj proto velkou výzvou

Středočeský kraj je výjimečný svojí geografií – uprostřed má Prahu, která však není jeho součástí. Hlavní město přitom má na život v kraji mimořádný vliv. Například žádný jiný region se nepotýká s tak intenzivní dopravou. Praha přitom nemá dokončené obchvaty, a tak se část zátěže, kterou by měly pobrat, přenáší do okolních obcí. Doprava byla i jedním z témat poslední debaty ČT24 s lídry do krajských voleb.
25. 9. 2020Aktualizováno25. 9. 2020, 18:23|

Boji s koronavirovou krizí má velet hejtman. Hygienici jednali chaoticky, uvedli lídři v Moravskoslezském kraji

Ačkoliv Moravskoslezský kraj v rámci koronavirové nákazy vykazoval nejvyšší nárůst nakažených, v současnosti naopak patří mezi regiony s nejnižším šířením nemoci. Boj s lokálními ohnisky ale podle kandidátů do vedení kraje odhalil slabá místa jako nedostatečné kompetence hejtmana nebo chaotičnost počínání hygienické stanice. Pandemie bude mít také dopad na příjmy kraje, ve kterém vláda plánuje útlum tradičního těžebního průmyslu.
25. 9. 2020|