Tisk: Harrisová působí na část voličů jako červený hadr

Americká Demokratická strana by podle tamního tisku neměla urychleně přisuzovat pozici kandidátky na prezidentku USA úřadující viceprezidentce Kamale Harrisové. Komentáře předních amerických deníků místo toho doporučují vést dál debatu o novém kandidátovi po odstoupení Joea Bidena z letošních voleb. Jeho krok hodnotí převážně pozitivně. Čeští komentátoři upozorňují na to, že Harrisová není v zámoří příliš populární.

Některé analýzy označují Bidenovo rozhodnutí jako nesobecké. Jde například o společné stanovisko komentátorů listu The Washington Post (WP). Názorová sekce deníku The New York Times (NYT) k tomu uvádí, že prezident upřednostnil „národní zájem“ před vlastní hrdostí. To by jeho republikánský předchůdce Donald Trump, který aktuálně usiluje o druhé funkční období v Bílém domě, podle deníku „nikdy neudělal“.

O kroku „v nejlepším zájmu“ Spojených států, jakkoliv byl učiněn „opožděně a s nevolí“, píší také komentátoři listu The Wall Street Journal (WSJ). Ti jsou obecně k prezidentu Bidenovi spíše kritičtí. „Voliči zvítězili a donutili establishment konat,“ uvádí editorská rada WSJ. Odkazuje tak na skutečnost, že většina voličů Demokratické strany si podle průzkumů Bidenovo odstoupení z kampaně přála.

Podle magazínu The New Yorker Biden udělal „to nejvzácnější z rozhodnutí ve vyprahlé, demoralizované politice naší doby“. „Obětoval své vlastní ambice ve prospěch země,“ okomentoval prezidentův krok redaktor Evan Osnos.

Dost času na výběr kandidáta

Do listopadových prezidentských voleb zbývá jen něco přes sto dní. Podle komentátorů NYT mají demokraté ještě stále dost času na výběr náhrady za Bidena z několika možností. Nominaci Harrisové označují jako „rozumnou cestu“. Zároveň ale zmiňují také „další kvalifikované demokraty, kteří mohou vyzvat Trumpa a zvítězit“.

Podobně se vyjádřily i názorové sekce WP a WSJ. „Otevřený proces pro volbu náhradníka za Bidena na pozici nominanta demokratů (...) by mohl být složitý,“ soudí komentátoři WP. Ti ale zároveň vidí v takovém postupu „příležitost pro restart“. Oba deníky mimo jiné upozorňují na to, že by Harrisová měla veřejnosti vysvětlit, proč dosud hájila schopnost Bidena pokračovat v úřadu.

Česká média: odstoupení Bidena se čekalo

Ani podle českých médií není jasné, zda se proti Donaldu Trumpovi postaví v prezidentské volbě Harrisová, nebo jiný kandidát. Současná viceprezidentka podle nich není ve Spojených státech příliš populární, odstoupení Joea Bidena nicméně tuzemské komentáře označují za očekávané.

„Joe Biden udělal správné rozhodnutí, které by se mohlo zapsat do dějin výrazným písmem,“ píše například komentátor portálu Seznam Zprávy. „Očekávali to skoro všichni, jen nevěděli, kdy se to stane,“ míní komentátor Deníku.

Stáří Bidena, neoblíbenost Harrisové

Tuzemští komentátoři se shodují, že Bidenovým šancím na znovuzvolení nejvíc ublížila nepovedená červnová televizní debata s Trumpem. Právě ta nejvíc rozvířila otázky o jeho zdravotním stavu.

„Měl problémy dokončovat myšlenky a reagovat na ostré výpady svého republikánského rivala. Tím vyděsil řadu předních členů a podporovatelů Demokratické strany, “ píše komentátor serveru e15.cz. „Tu debatu, kdy byl zmaten, viděli všichni,“ připomíná Deník. Podle komentáře Seznam Zpráv už Bidenovy zdravotní problémy související s pokročilým věkem přebíjely jeho úspěchy v roli prezidenta.

Nominace Harrisové by podle českých komentátorů mohla demokratům přinést problémy. „Harrisová je neoblíbená. I proto, že absolutně nezvládla pohnout s neuspokojivou situací na jižní hranici, přes kterou neustále proudí davy migrantů. Byl to přitom její zásadní úkol,“ píší Seznam Zprávy. „Vyčítá se jí třeba, že je názorově nečitelná,“ podotýká komentátor e15.cz.

Na Bidenův krok pro ČT24 reagovali i řadoví Američané:

Studio 6: Reakce Američanů na odstoupení Joea Bidena z kampaně (zdroj: ČT24)

Německý tisk: těžký úkol pro viceprezidentku

Podle německého týdeníku Focus může Bidenovo rozhodnutí Harrisové případnou kandidaturu dál ztěžovat. Magazín totiž označuje za komplikaci fakt, že Biden zároveň nerezignoval na funkci hlavy státu. Pokud by to totiž udělal, Harrisová by ho jako současná viceprezidentka automaticky podle ústavy nahradila. „Díky tomu by skutečně mohla vyniknout jako náhradnice číslo jedna,“ přemítá týdeník.

Bidenův krok je tak podle Focusu jen polovičatý. „Proto se mu také tento tah, jeho poslední, podařil jen napůl. Zda to bude stačit, aby pomohl své zástupkyni proti zdánlivě všemocnému Trumpovi, se teprve uvidí,“ myslí si komentátor týdeníku Focus.

Harrisová je podle něj v Bidenově stínu a v Demokratické straně nemá dostatečně silný hlas. Je tak dobře možné, že se o stranickou nominaci utká s některým vlivným senátorem. „Bidenovo polovičaté stažení tak působí jako vyslovení nedůvěry Harrisové,“ dodal týdeník.

Favoritka bez jasné podpory Obamy?

Nejprodávanější německý deník Bild pak označuje za zarážející, že Harrisovou hned veřejně nepodpořil bývalý prezident Barack Obama, za jehož vlády byl Biden viceprezidentem. „Jednoduše řečeno, pokud by mělo být podle Obamy, neměla by Harrisová dostat volnou jízdenku,“ vyvozuje z toho Bild. O tom, proč bývalý prezident Harrisovou nepodpořil, lze podle něj jen spekulovat.

Podle deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) si sice přední američtí demokraté nepřejí automatickou korunovaci Harrisové, strana ale bude chtít vytvořit dojem jednoty. A to „obzvláště po chaosu posledních týdnů,“ píše FAZ.

Deník Süddeutsche Zeitung už Harrisovou označuje za pravděpodobnou prezidentskou kandidátku demokratů. „Stojí před náročnými úkoly. Musí pozvednout svou stranu, převzít kampaň, která ztrácí půdu pod nohama, a porazit Trumpa, který je nyní považován za neporazitelného,“ uvedl list.

Joe Biden vzdal boj o znovuzvolení do Bílého domu (zdroj: ČT24)

Další reakce: starý je teď Trump, Harrisová jako červený hadr

Italský list Corriere della Sera vidí jako případnou nevýhodu osmasedmdesátiletého Trumpa to, že po Bidenově kroku je to naopak on, kdo v kampani bude působit staře. „Trumpa, který se málem stal mučedníkem, bude stále těžké porazit. Ale teď, když Biden odchází do důchodu, vypadá i on najednou velmi staře a občas zmateně,“ připomíná deník.

Švýcarský list Neue Zürcher Zeitung ve svém komentáři píše o dobré zprávě pro americké voliče. „Ještě před měsícem to vypadalo, že proti sobě budou opět kandidovat dva stárnoucí úhlavní nepřátelé. Demokraté se nyní musí nedobrovolně poohlédnout po alternativě. To je dobrá zpráva zejména pro mladší generaci amerických voličů,“ míní deník.

Podle nizozemského listu De Telegraaf by byla případná nominace Harrisové pro Trumpův tým výhodou. Důvodem podle něj není to, že by se pro devětapadesátiletou političku nevyslovili demokratičtí voliči, ale to, že by mohla ještě více zmobilizovat Trumpovy příznivce. „Harrisová na konzervativní Ameriku působí jako červený hadr na býka. V zemi, kde polovina voličů obvykle zůstává doma, to může být velký rozdíl,“ podotýká De Telegraaf.