Izrael tvrdí, že zneškodnil klíčovou postavu zbrojení Hamásu

Izraelské bezpilotní letouny v noci na pondělí v Pásmu Gazy zneškodnily vysoce postaveného představitele teroristického hnutí Hamás, který měl na starost vývoj a výrobu zbraní. Izraelská armáda to oznámila na sociální síti X, kde zveřejnila i záběry ze zásahu. Podle úřadů vedených Hamásem útok mířil na kliniku a byli při něm zabiti dva zdravotničtí pracovníci.

Muhammad Saláh se podle armády židovského státu podílel na projektech vývoje strategických zbraní a velel řadě oddílů, které zbraně vyráběly. Agentura Reuters uvedla, že Saláh přišel o život při izraelském leteckém útoku na kliniku Darádž v centru města Gaza.

Ministerstvo zdravotnictví ovládané Hamásem sdělilo, že při náletu zahynul i šéf záchranného a pohotovostního oddělení ministerstva Hání Džáfaraví. Saláha palestinští záchranáři podle agentury AP označují také za zdravotníka.

Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze po útoku na kliniku počet zdravotnických pracovníků zabitých izraelskou palbou od začátku války překročil pět set. Více než tři sta dalších bylo zadrženo. Palestinská a izraelské média přinesla zprávu, že nemocní palestinští civilisté budou poprvé od začátku války moci legálně opustit Pásmo Gazy přes hraniční přechod Kerem Šalom. Odchod Palestinců bude řízen ve spolupráci s izraelskou armádou, aby oblast nemohli opustit hledané osoby a teroristé.

V Pásmu Gazy bojuje izraelská armáda s hnutím Hamás v odvetě za jeho teroristický útok na Izrael z loňského 7. října, při němž palestinští ozbrojenci zabili na 1200 lidí a asi 250 osob unesli do Gazy.

Situace v Rafahu

Izraelská armáda dále uvedla, že v oblasti Rafahu pokračuje v cílených operacích založených na zpravodajských informacích. V uplynulých dnech objevily izraelské jednotky u Rafahu velké množství zbraní a tunelových šachet využívaných teroristy, stojí dále v prohlášení.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli v rozhovoru s izraelskými médii uvedl, že intenzivní boje v Rafahu se blíží ke konci. Podle prohlášení starosty města Ahmada Súfího se izraelské jednotky na konci minulého týdne vyskytovaly po celém Rafahu. Páteční akce izraelských vojáků v Rafahu působily jako pokusy o úplné obklíčení města, řekli médiím tamní obyvatelé.

Minulý týden se rovněž začalo stupňovat napětí mezi Izraelem a libanonským teroristickým hnutím Hizballáh. Netanjahu v nedělním rozhovoru se stanicí Channel 14 avizoval brzký přesun izraelských vojáků k severní izraelsko-libanonské hranici. Podle šéfa diplomacie Evropské unie Josepa Borrella je riziko, že konflikt na Blízkém východě zasáhne jih Libanonu, vyšší každým dnem. Jsme na prahu rozšíření války, dodal.