Izraelská armáda zničila dům vůdce Hamásu v Pásmu Gazy. Pokračuje prohledávání nemocnice Šífa

Izraelská armáda uvedla, že při leteckém úderu zničila na severu Pásma Gazy dům vůdce teroristického hnutí Hamás Ismáíla Haníji, který trvale žije v Kataru. Pokračovala také v prohledávání nemocnice Šífa, kde podle ní měl své velitelství Hamás. Podle reportérky BBC vojáci na místě našli vedle zbraní a munice také laptopy se záběry rukojmí. Izraelská armáda tvrdí, že v areálu našla rovněž vstup do tunelu Hamásu. Oblast jižního Izraele nedaleko hranic s Gazou navštívil šéf diplomacie EU Josep Borrell, který Izrael vyzval, aby se v reakci na brutální útok Hamásu ze 7. října „nenechal pohltit hněvem“.

Izraelští vojáci při razii v uprchlickém táboře Šatí poblíž města Gaza, kde Haníjův dům stál, objevili a zničili velké množství zbraní, napsal deník Ha’arec.

Hamás podle serveru The Times of Israel už před oznámením izraelské armády uvedl, že letectvo zasáhlo dva domy, které patřily Haníjovi a jeho rodině. Ty stojí v táboře Šatí, který je Haníjovým rodištěm. Podle izraelské armády byl Haníjův dům využíván jako místo schůzek vysokých představitelů teroristického hnutí.

Při pozemní operaci v uprchlickém táboře ležícím u pobřeží Středozemního moře izraelští vojáci z pozemních jednotek objevili velké množství zbraní a vybavení, které podle armády patřily námořním silám Hamásu. Kromě střelných zbraní a výbušnin byla nalezena i potápěčská výstroj, uvedly izraelské ozbrojené síly podle agentur.

Prohledávání nemocnice Šífa

Izraelská armáda pokračovala v prohledávání nemocnice Šífa v Pásmu Gazy, kde mělo podle ní velitelství hnutí Hamás. Informaci o nalezených fotografiích a videích se záběry rukojmích sdělila armáda reportérce BBC, která byla mezi prvními novináři vpuštěnými do nemocnice den poté, co do objektu ve středu pronikli izraelští vojáci. Izraelské speciální jednotky zavedly tým BBC do místnosti určené pro vyšetření magnetickou rezonancí a ukázaly novinářům asi patnáct nalezených zbraní, munici, neprůstřelné vesty a granáty. 

Izraelská armáda uvedla, že objekt nadále „diskrétně, trpělivě a pečlivě“ prohledává. Žádní vojáci ani zdravotníci přitom podle ní nebyli zraněni. Později zveřejnila video, které podle ní zachycuje vchod do tunelu Hamásu v nemocničním komplexu Šífa. Na místě také našla auto plné zbraní, tvrdí armáda.

Lékaři v Šífě tvrdí, že již několik dní pracují bez elektřiny, bez jídla a bez vody a že v důsledku otřesných podmínek umírají těžce nemocní i novorozenci. V nemocničním komplexu se také ukrývají lidé, kteří kvůli bojům museli opustit své domovy. Podle ředitele nemocnice na místě zůstává přes 650 pacientů, pět stovek zaměstnanců a pět tisíc vysídlených osob. 

Ve válečné situaci není možné tvrzení znepřátelených stran bezprostředně nezávisle ověřit.  

Zpravodaj ČT na Blízkém východě David Borek připomněl, že izraelská armáda se nyní z areálu nemocnice Šífa, kam pronikla o den dříve, stáhla. Je však v jeho okolí a kontroluje všechny vstupy do celého komplexu a výstupy z něj. K tomu využívá i nainstalované skenery na kov. 

Zpravodaj Borek k situaci v Izraeli a v Pásmu Gazy (zdroj: ČT24)

Výzvy k evakuaci na jihu Pásma Gazy

Armáda mezitím podle tiskových agentur shazovala letáky nad východními čtvrtěmi města Chán Júnis v jižní části Pásma Gazy. Vyzývá v nich Palestince k evakuaci z oblasti, kde už v době míru žilo na sto tisíc lidí, ale kam se od začátku konfliktu přesunuly ze severu statisíce uprchlíků.

Tento krok může signalizovat, že Izrael plánuje rozšíření pozemní vojenské operace na jih. Armáda se k tomu nevyjádřila, ministr obrany Joav Galant ale ve středu prohlásil, že pozemní operace bude v konečné fázi „zahrnovat sever i jih“.

Borrell: Jedna hrůza neospravedlňuje druhou

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell při setkání se svým izraelským protějškem Elim Kohenem uvedl, že EU podporuje právo Izraele na sebeobranu, ale současně prohlásil, že „jedna hrůza neospravedlňuje druhou“.

Borrell navštívil mimo jiné kibuc Beeri, dějiště jednoho z nejkrvavějších masakrů při vpádu Hamásu minulý měsíc; palestinští bojovníci na jihu Izraele zabili na 1200 lidí a zhruba 240 unesli. Borrell vyzval Hamás k okamžitému a bezpodmínečnému propuštění rukojmích.

V Pásmu Gazy nadále zůstává několik stovek občanů EU, kterým se zatím nepodařilo dostat pryč, uvedl mluvčí Evropské komise pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Peter Stano. Česká diplomacie eviduje sedm českých občanů a jejich tři rodinné příslušníky, kteří mají zájem o evakuaci.

Útok na kontrolní stanoviště

Tři ozbrojenci ve čtrtek zaútočili na kontrolní stanoviště u silnice mezi Jeruzalémem a Betlémem na okupovaném palestinském Západním břehu Jordánu a postřelili při tom čtyři lidi. Izraelské síly útočníky zabily, uvedl deník Ha’arec.

„Bezpečnostní síly, které u stanoviště sloužily, zneškodnily tři teroristy. Stalo se to poté, co (útočníci) přijeli v podezřelém vozidle a začali na vojáky střílet,“ uvedla izraelská policie.

Zdravotnická služba Magen David Adom uvedla, že v nemocnici skončili čtyři zranění, které útočníci postřelili. Jeden z nich je v kritickém stavu. Všichni zranění jsou příslušníci izraelských bezpečnostních složek, napsala agentura AFP.