Izrael udeřil v Sýrii na přístavní město Latákíja

Sílící neklid v oblasti Blízkého východu byl patrný i v noci na čtvrtek. Po izraelském úderu na cíle v syrském přístavním městě Latákíja propukl požár, informovala syrská státní agentura SANA. Americké síly provedly údery na cíle proíránských povstalců v Jemenu, oznámil v noci Pentagon. Izrael pustil do Pásma Gazy padesát nákladních automobilů s humanitární pomocí.

V Latákíji, která leží u Středozemního moře, hasiči pracují na likvidaci požárů, uvedla SANA. Protivzdušná obrana země se nad městem střetla s izraelskými cíli, dva lidé utrpěli zranění a došlo k poškození soukromých nemovitostí, uvedla státní média s odvoláním na vojenské prohlášení.

Agentura Reuters připomněla, že Izrael v Sýrii provádí údery proti cílům s vazbami na Írán už několik let, ale takové nálety ještě zesílil po 7. říjnu minulého roku, kdy palestinské teroristické hnutí Hamás provedlo útok v jižním Izraeli.

Tato událost odstartovala konflikt mezi Izraelem a Hamásem v Pásmu Gazy, který se postupně rozšířil. V posledních týdnech se Izrael zaměřoval i na ofenzivu proti teroristickému šíitskému hnutí Hizballáh na jihu Libanonu.

Americké údery v Jemenu

V Jemenu, odkud proíránští povstalečtí hútíové od propuknutí izraelské ofenzivy proti Hamásu často útočí mimo jiné na lodě v Rudém moři, v noci americké síly provedly údery na jejich sklady zbraní.

Televize al-Masíra, patřící hútíům, hlásila, že americko-britské vzdušné údery brzy ráno mířily na jemenské hlavní město Saná a město Saada.

„Americké síly se zaměřily na několik podzemních zařízení hútíů s různými zbraňovými komponentami typů, které hútíové používají k útokům proti civilním a vojenským plavidlům v regionu,“ uvedl americký ministr obrany Lloyd Austin.

Na náletech se podle něj podílely i neviditelné bombardéry B-2. Pentagon upřesnil, že se jednalo o pět skladů zbraní.

Humanitární pomoc pro Gazu

Server The Times od Israel ve čtvrtek upozornil, že Jeruzalém ve středu povolil vjezd padesáti kamionů s humanitární pomocí do severní části Pásma Gazy. 

Došlo k tomu několik hodin poté, co USA varovaly, že pokud Izrael do 30 dnů nepodnikne významné kroky k řešení tamní narůstající humanitární krize, omezí své dodávky zbraní.