Tanker u Jemenu zasáhly střely, nemůže manévrovat

Tanker Sounion plující pod řeckou vlajkou napadli ve středu u Jemenu ozbrojenci na dvou člunech. Plavidlo zasáhly také tři střely a v současné době není schopné manévrovat, oznámila britská vojenská námořní služba. Pětadvacetičlenná posádka je v pořádku.

Tanker nahlásil, že se k němu přiblížila dvě malá plavidla s asi patnácti lidmi na palubě. Během incidentu, který se odehrál 142 kilometrů západně od jemenského přístavu Hudajdá, došlo ke krátké výměně střelby z ručních palných zbraní, upřesnili Britové.

Plavidlo, které zasáhly tři střely, ztratilo v důsledku útoku schopnost manévrovat. Řecké ministerstvo dopravy potvrdilo, že loď byla poškozena. Uvedlo také, že neexistují žádné zprávy o zraněních mezi zahraniční posádkou – dvěma Rusy a Filipínci.

Odplata hútíů za atentát na Haníju

Íránem podporovaní a vyzbrojovaní šíitští hútíové, kteří ovládají rozsáhlé oblasti Jemenu včetně hlavního města a velké části pobřeží, útočí na komerční námořní dopravu v Rudém moři a Adenském zálivu už od loňského listopadu.

Povstalci tvrdí, že tak činí v rámci takzvané „Osy odporu“ na podporu Palestinců ve válce mezi Izraelem a Hamásem v Pásmu Gazy. Po nedávném dvoutýdenním klidu své útoky obnovili, když v Teheránu při výbuchu připisovaném Izraeli zemřel šéf palestinského teroristického hnutí Hamás Ismáíl Haníja.

Spojené státy a Británie na útoky hútíů už dříve reagovaly silou, dosud se jim je však nepodařilo zcela zastavit. Na pozice povstalců udeřil také Izrael, který čelil řadě dronových útoků z Jemenu. Agentura AP napsala, že americké námořnictvo v současné době vede v Rudém moři nejintenzivnější bojové operace od druhé světové války.