Izraelský úder v Damašku si vyžádal nejméně sedm mrtvých, píše Reuters

Izraelský letecký úder, který v úterý večer cílil na obytnou budovu v rezidenční čtvrti Mazza v syrském hlavním městě Damašku, si vyžádal nejméně sedm mrtvých a jedenáct zraněných. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na syrskou státní tiskovou agenturu SANA.

Nevládní Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) budovu popsala jako objekt „navštěvovaný členy íránských revolučních gard a Hizballáhu“. Agentura SANA uvedla, že „izraelský útok cílil na obytnou budovu“. Syrská státní média předtím informovala, že protivzdušná obrana zachytila „nepřátelské cíle“ v blízkosti Damašku.

Minulou středu izraelský letecký útok ve čtvrti Mazza zabil tři osoby, včetně zetě bývalého vůdce libanonského militantního hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha, jenž zemřel při izraelském náletu na jižním předměstí Bejrútu 27. září.

„Útok proběhl zhruba 600 metrů od íránské ambasády v Damašku,“ přiblížil blízkovýchodní zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. Židovský stát se nicméně k úderu nevyjádřil. Z fotografií, které se posléze dostaly do médií, je však podle zpravodaje ČT „do jisté míry patrný rukopis izraelských úderů, které probíhají právě třeba na jižním předměstí Bejrútu“.

Znamená to cílený útok, který má zlikvidovat konkrétní osoby, je zacílený například na konkrétní patro obytného domu.

Události, komentáře: Zpravodaj ČT Andreas Papadopulos o situaci na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Mazza je přísně střežená čtvrť na jihozápadě syrského hlavního města, kde sídlí několik diplomatických misí, včetně libanonského a íránského velvyslanectví, a kde se nachází i sídlo mise OSN.

SOHR je exilová nevládní organizace se sídlem v Londýně, která se zaměřuje na porušování lidských práv v Sýrii ze strany režimu prezidenta Bašára Asada. V blízkovýchodní zemi disponuje rozsáhlou sítí zdrojů.

Od útoku palestinského teroristického hnutí Hamás z loňského října Izrael vedle odvetné války proti Hamásu a jeho spojencům v Pásmu Gazy vystupňoval také údery na proíránské ozbrojené skupiny a s nimi spojené cíle na území Libanonu a Sýrie. Některé izraelské útoky míří i na syrskou protivzdušnou obranu a některé síly režimu prezidenta Bášara Asada. Izrael obvykle své údery na Sýrii nekomentuje.