Hizballáh poslal sto raket na Izrael, který rozšířil pozemní ofenzivu

Na izraelské město Haifa mířilo kolem poledne středoevropského času asi sto raket, oznámila izraelská armáda. Nejméně jeden člověk utrpěl zranění. K útoku se přihlásila libanonská teroristická skupina Hizballáh. Židovský stát předtím při pondělním náletu v Libanonu zabil šéfa logistického velitelství Hizballáhu Suhaíla Husajna Husajního. Izraelská armáda navíc v úterý oznámila, že nasadila do pozemní operace na jihozápadě Libanonu vojáky z nové divize, celkem tak v oblasti působí už čtyři velké jednotky. Podle úřadujícího šéfa Hizballáhu Naíma Kásima se ale hnutí daří navyšovat údery na Izrael a nahradit ztracené velitele.

Podle armády byly rakety na Haifu vystřeleny v nejméně dvou vlnách, část z nich zlikvidovala protivzdušná obrana. Podle izraelského tisku na předměstí padaly úlomky ze střel, poničeno bylo několik budov a zraněna nejméně jedna žena.

Bojů na jihu Libanonu se nyní účastní izraelští vojáci z 36., 91., 98. a nově také 146. divize. To znamená, že armáda se rozhodla vyslat do sousedního státu další tisíce vojáků, kteří začali podle velení plnit úkoly na jihozápadě země už v průběhu předchozího dne.

Znamená to rozšíření záběru pozemní operace, která se dosud soustředila na východní části hranice mezi městy Bint Džbajl a Metulla, uvádí BBC. Izraelská armáda v pondělí oznámila, že chystá provést bojové operace na jižním pobřeží Libanonu. Podle tamního listu L´Orient Le Jour tamní rybáři v noci přesunuli své lodě na sever od řeky Aválí.

Izraelská armáda
Zdroj: Reuters/Gil Eliyahu

Celkový počet příslušníků izraelských ozbrojených sil nasazených v oblasti odhadl server Times of Israel na patnáct tisíc. Deklarovaným cílem Jeruzaléma, který stále válčí také s teroristickým hnutím Hamás v Pásmu Gazy, je zajistit klidný návrat svých občanů do obcí na severu země, odkud museli odejít kvůli přeshraničnímu ostřelování Hizballáhem.

Libanonské hnutí a izraelské jednotky se ostřelovaly přes hranici prakticky každý den od loňského října, kdy Izrael zahájil v Pásmu Gazy boje proti Hamásu v odvetě za jeho teroristický útok v jižním Izraeli.

Izrael útočí na pozice Hizballáhu také ze vzduchu, v posledních dnech zasahuje cíle hlavně v Bejrútu. Novináři libanonského deníku L´Orient Le Jour zaznamenali v úterý nejméně dva výbuchy v oblasti.

Mezi mrtvými má být šéf logistiky Hizballáhu. Pro hnutí to znamená další citelnou ztrátu v době, kdy v posledních týdnech přichází postupně při izraelských útocích o své vedení, konstatoval zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

„Husajní hrál klíčovou roli při přesunech zbraní mezi Íránem a Hizballáhem a byl zodpovědný za distribuci vyspělých zbraní mezi jednotky hnutí, dohlížel na přepravu i přidělování těchto zbraní,“ sdělila izraelská armáda, podle níž se také podílel na plánování teroristických útoků proti Izraeli.

Zpravodaj ČT Papadopulos o situaci na Blízkém východě (zdroj: ČT24)

Hizballáh poprvé zmínil příměří

Jeruzalém za poslední dva týdny v Libanonu zlikvidoval velkou část vedení Hizballáhu včetně jeho dlouholetého šéfa Hasana Nasralláha. Úřadující šéf teroristické skupiny ale tvrdí, že Izrael nedosahuje výsledků, které veřejně oznamuje v ničení vojenských struktur Hizballáhu. „Naše zdroje a kapacity zůstávají v dobrém stavu,“ prohlašuje s tím, že se podle něj podařilo v uplynulých dnech navýšit útoky na židovský stát.

Kásim dále uvedl, že se Hizballáhu podařilo překonat ztráty, jež zasadily jeho velitelské struktuře nedávné údery, které ale označil za bolestné. Podle něj jsou velení a komunikace hnutí dobře organizované. „Všechny posty byly obsazeny. Žádné funkce nejsou volné,“ zdůraznil Kásim. Hizballáh se podle něj nemíní vzdát či opustit svá stanoviště. Jeho tvrzení nicméně nelze bezprostředně ověřit.

„Podporujeme snahy vedené (předsedou parlamentu Nabíhem) Barrím ve snaze dosáhnout příměří,“ prohlásil dále Kásim. Podle stanice CNN je to poprvé, co se vedení teroristického hnutí přihlásilo k příměří. Barrí je vedoucí činitel strany Amal, která je spojencem Hizballáhu na libanonské politické scéně.

Kásim byl před smrtí Nasralláha dvojkou ve vedení Hizballáhu. Podle agentury AFP se tak stal automaticky šéfem proíránského hnutí. Nového generálního tajemníka volí rada šúra se sedmi členy. Takovou volbu se však podle Kásima ještě nepodařilo uspořádat.

Uprchlická vlna

Izraelské údery v Libanonu podle tamních úřadů zabily přes dva tisíce lidí, před boji z domova uprchly stovky tisíc dalších, někteří do Sýrie.

„Obyvatelé Bejrútu se snaží žít normální životy, důvěra v přesnost útoků je ale mezi Libanonci a obyvateli města téměř nulová. Svou roli hraje samozřejmě i to, jak se chová Hizballáh, který umisťuje své operační velení, centra, ale také třeba muniční sklady do civilní zástavby,“ poznamenal Papadopulos.

Načítání...

Evakuace Turků a humanitární pomoc

Turecko v úterý oznámilo, že vyšle dvě lodě vojenského námořnictva pro dvě tisícovky svých občanů pobývajících v libanonském Bejrútu a evakuuje je zpět do vlasti. Plavidla do blízkovýchodní země zároveň přepraví humanitární pomoc. Podle agentury AFP registruje Turecko v Libanonu přibližně 14 tisíc svých státních příslušníků, které Ankara v případě potřeby přemístí v následujících dnech.

Poté, co se boje přesunuly na předměstí Bejrútu, zrušila řada aerolinek lety a mnohé země zahájily evakuaci svých občanů. Mezi prvními bylo Nizozemsko a zmíněné Turecko, později přibyly mimo jiné Čína, Velká Británie či Španělsko. Některé evakuace probíhají i po moři na Kypr. České občany z Libanonu přepravily ukrajinské, maďarské a slovenské speciály.

Zájem odletět z Libanonu do Česka má teď dalších devět osob, které využijí belgický a ukrajinský let, sdělilo v úterý ČTK ministerstvo zahraničí. V systému Drozd je nyní zaregistrovaných sto Čechů v této blízkovýchodní zemi.

CNN: USA to s příměřím vzdaly

Západ sleduje eskalaci blízkovýchodního konfliktu s obavami. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell v úterý poznamenal, že Izrael napadl Libanon v minulosti už celkem třikrát s cílem zajistit svou větší bezpečnost. Varoval také před tím, aby se Libanon nestal novou Gazou.

Spojené státy už podle CNN neusilují o dojednání příměří mezi Izraelem a Hizballáhem. Situace na Blízkém východě administrativu prezidenta Joea Bidena i nadále znepokojuje, Bílý dům se však podle zdrojů americké stanice nyní zaměřuje na omezení vojenských operací Izraele proti Libanonu a Íránu spíše než na jejich úplné zastavení.

Dál přitom probíhají jednání o formě izraelské odvety na masivní íránský raketový úder z minulého týdne. Biden dříve uvedl, že USA a Izrael diskutují o možných úderech na íránská ropná zařízení. Podle tisku Jeruzalém zvažuje i údery na jaderná zařízení, což je ale varianta, kterou Washington nepreferuje.