Izrael pokračuje v úderech v Bejrútu, Hizballáh ostřeloval Haifu

Izraelská armáda v noci na pondělí uvedla, že v libanonském hlavním městě Bejrútu zasáhla ústředí tajné služby šíitského teroristického hnutí Hizballáh. To naopak raketami ostřelovalo Haifu a další města na severu židovského státu, zraněno bylo několik lidí, informovala agentura DPA. Palestinští teroristé z Hamásu zase uvedli, že dopoledne ostřelovali Tel Aviv. Podle izraelských zdravotníků úlomky z jedné střely lehce zranily dvě ženy.

Podle armády zaútočily izraelské letouny nejen na centrálu tajné služby, ale i na další teroristickou infrastrukturu Hizballáhu. Podle libanonského deníku L'Orient-Le Jour předměstí Bejrútu a jeho okolí čelily v noci čtyřem izraelským úderům. Libanonské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že při jednom z úderů zemřelo dvanáct lidí.

Izraelská armáda ráno oznámila, že při bojích v Libanonu zemřel v neděli 25letý voják a další dva utrpěli vážná zranění. Podle předběžného vyšetřování byli zasaženi minometným granátem.

Vzdušné údery v oblasti libanonské metropole prováděl Izrael také během neděle, zasaženy byly patrně sklady munice. Letecké údery rovněž zasáhly cíle Hizballáhu v jižním Libanonu a v oblasti Bekáa, včetně skladů zbraní, zařízení infrastruktury, velitelského střediska a odpalovacího zařízení, vyjmenovala armáda.

„Ostřelování pozic Hizballáhu Izraelem postupuje s železnou pravidelností každou noc,“ konstatoval zpravodaj ČT Andreas Papadopulos. Izrael v pondělí dopoledne vydal další varování pro civilisty žijící na jihu Libanonu a pro obyvatele dvou čtvrtí jižního předměstí Bejrútu, informoval zpravodaj. „Dá se tak očekávat, že tam bude Izrael v nejbližších hodinách pálit,“ dodal.

Zpravodaj ČT Papadopulos k roku od útoku Hamásu na Izrael (zdroj: ČT24)

Úder na sever Izraele

Hizballáh naopak v noci na pondělí pokračoval v ostřelování severního Izraele. Podle armády na přístavní město Haifa vyslal asi pět raket, přičemž část střel se protivzdušné obraně nepodařilo zachytit. „Pokusy o zachycení proběhly. Incident se vyšetřuje,“ sdělily izraelské síly. Policie v Haifě upřesnila, že útok poškodil několik budov. „Byl to první opravdový úder na město,“ řekl starosta města Jona Jahav.

Server The Times of Israel píše, že v Haifě bylo střepinami zraněno pět lidí. Další člověk utrpěl zranění ve městě Tiberias na severovýchodě Izraele. Další salvu patnácti raket vyslal Hizballáh směrem na příhraniční město Kirjat Šmona, oznámila izraelská armáda. I zde část raket pronikla protivzdušnou obranou, zranění nebyli bezprostředně hlášeni.

V posledních dvou týdnech se situace v Libanonu prudce vyostřila po sérii explozí pagerů a vysílaček využívaných Hizballáhem a následném zahájení nejtvrdších izraelských vzdušných úderů od války z roku 2006. Začátkem tohoto měsíce pak Izrael zahájil omezenou pozemní operaci na jihu Libanonu.

Libanonské šíitské teroristické hnutí Hizballáh, které je financováno Íránem a podporuje boj palestinských teroristů z Hamásu proti Izraeli, figuruje v řadě států světa (USA, Británie nebo Austrálie) na seznamu teroristických organizací.

V Tel Avivu zněl poplach kvůli raketám z Pásma Gazy

V pondělí dopoledne se sirény rozezněly ve střední části Izraele včetně okolí Tel Avivu, tentokrát kvůli raketám vystřeleným z Pásma Gazy, informovala dle agentur izraelská armáda. Hamás oznámil, že Tel Aviv ostřeloval.

Podle izraelských zdravotníků úlomky z jedné střely lehce zranily dvě ženy. Armáda uvedla, že na Tel Aviv bylo odpáleno pět raket z okolí Chán Júnisu v Pásmu Gazy a že tři ze čtyř raket vypuštěných sestřelila protivzdušná obrana, jedna dopadla do neobydlené oblasti.

Izraelská armáda už v neděli varovala, že očekává raketové útoky z Pásma Gazy vzhledem k prvnímu výročí krvavého útoku ze 7. října, který podnikl Hamás a jeho spojenci.

Načítání...