Pagery měly začít válku s Hizballáhem, Izrael odpal urychlil, tvrdí zdroje

Zprávy ve 12: Spekulace o zapojení Izraele do výbuchů pagerů v Libanonu (zdroj: ČT24)

Za explozemi pagerů v Libanonu stojí Izrael, který dal výbušniny do zařízení, jež si před několika měsíci u tchajwanské firmy Gold Apollo objednalo libanonské teroristické hnutí Hizballáh, píše list The New York Times (NYT) s odkazem na nejmenované americké a další představitele. Gold Apollo ale tvrdí, že zařízení vyrobila maďarská společnost BAC Consulting. Výbuchy zabily dvanáct lidí a tisíce jich zranily. Vysoce postavený zdroj libanonských bezpečnostních složek řekl Reuters, že za operací stála izraelská tajná služba Mosad. Jeruzalém se k věci dosud nevyjádřil.

Izraelské tajné služby zachytily komunikační zařízení předtím, než dorazila do Libanonu. Do každého pak umístily výbušninu vážící několik desítek gramů a zabudovaly do něj spínač, kterým mohly pager na dálku odpálit, píše NYT.

„Mosad do zařízení vložil plošný spoj s výbušným materiálem, který přijímá kód. Je velmi těžké ho jakýmkoliv způsobem odhalit. Dokonce ani žádným přístrojem nebo skenerem,“ popsal bezpečnostní zdroj agentuře Reuters.

Obavy z vyzrazení operace

Izraelské a americké zdroje sdělily webům Axios a al-Monitor, že Jeruzalém exploze původně plánoval jako první krok v „totální“ ofenzivě proti Hizballáhu, v posledních dnech se ale začal obávat, že se Hizballáh o plánu dozvěděl. „Byl to okamžik rozhodnutí: teď, anebo nikdy,“ prohlásil nejmenovaný americký činitel, když popisoval, jak Izrael Spojeným státům odůvodnil načasování útoku.

Majitelé pagerů pak v úterý okolo 15:30 místního času (14:30 SELČ) obdrželi zprávu, která zdánlivě pocházela od Hizballáhu. Místo toho ale odpálila výbušninu, řekli NYT dva nejmenovaní činitelé.

Stovky zařízení explodovaly na jižním předměstí Bejrútu, které je baštou Hizballáhu, a v údolí Bikáa východně od metropole, kde rovněž působí tato teroristická organizace. Exploze byly podle svědků slyšet v Bejrútu i hodinu poté.

Role firem z Tchaj-wanu a Maďarska

Izrael zřejmě spiknutí připravoval několik měsíců, upozorňuje Reuters. Anonymní libanonský bezpečnostní zdroj uvedl, že Hizballáh si objednal pět tisíc pagerů u tchajwanské firmy Gold Apollo a obdržel je letos na jaře.

„Výrobek nebyl náš. Měl na sobě jen naši značku,“ zdůraznil v rozhovoru pro Reuters šéf Gold Apollo a dodal, že i jeho firma se stala obětí incidentu. Zničené pagery měly na snímcích analyzovaných Reuters nálepky ve formátu odpovídajícím Gold Apollo.

„Na základě dohody o spolupráci jsme dali oprávnění firmě BAC používat naši obchodní značku k prodeji výrobků v určených regionech, ale za design a výrobu produktů nese výhradní odpovědnost společnost BAC,“ tvrdí Gold Apollo.

Vedení firmy upřesnilo, že tato smlouva trvala předchozí tři roky a umožňovala i výrobu pagerů, píše AP. BAC Consulting je podle svých internetových stránek maďarská poradenská firma.

Společnosti Gold Apollo se zastala i vláda v Tchaj-peji. Tchajwanské ministerstvo hospodářství zdůraznilo, že „neexistuje žádný záznam o přímém exportu do Libanonu“. Firma podle jeho informací vyvezla od roku 2022 do srpna letošního roku 260 tisíc pagerů – především do Evropy a Spojených států. „Tyto produkty nemají potenciál výbuchu,“ konstatovalo podle BBC ministerstvo.

Mrtvé děti a íránský velvyslanec bez oka

Při útoku byly zraněny přes tři tisíce lidí, mezi dvanácti mrtvými je i osmiletá dívka, píše agentura AP. Libanonské ministerstvo zdravotnictví mluví o dvou mrtvých dětech.

Zatím na 460 zraněných podstoupilo operaci očí nebo obličeje, v některých případech lékaři museli amputovat ruce či prsty. Na dva tisíce lidí zůstává v nemocnicích. Mezi zraněnými je i íránský velvyslanec v Libanonu, který přišel o oko a druhé má vážně zraněné, informoval server The Times of Israel.

Pagery podle Reuters využívali hlavně příslušníci Hizballáhu, včetně jeho bojovníků i zdravotníků. Teroristé je mají místo mobilních telefonů ze strachu z odposlechů.

Převoz zraněných po útoku na pagery do nemocnice v Bejrútu
Zdroj: Reuters/Mohamed Azakir

Teroristický útok, zní z Teheránu

Hizballáh, Libanon nebo Írán okamžitě připsaly odpovědnost Izraeli, který záležitost zatím nekomentoval. Teherán mluví o teroristickém činu. Jeruzalému výbuchy nepřímo připsal i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který telefonicky kondoloval libanonskému premiérovi Nadžíbovi Mikátímu. Erdogan zároveň označil za nebezpečné „další pokusy Izraele rozšířit konflikt v Gaze do dalších oblastí regionu“.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí řekl americkému ministrovi zahraničí Antonymu Blinkenovi, že Káhira odmítá jakékoli pokusy o eskalaci napětí v regionu a stojí na straně Libanonu. Z Londýna zní apel na uklidnění situace a Spojené státy tvrdí, že o operaci předem nevěděly.

Moskva se domnívá, že pachatelé zřejmě chtěli útokem odstartovat válku. „Důrazně odsuzujeme bezprecedentní útok proti spřátelenému Libanonu a jeho občanům, který představuje flagrantní porušení jeho suverenity,“ prohlásila mluvčí ruské diplomacie Maria Zacharovová.

Libanonská teroristická skupina sponzorovaná Íránem už slíbila Jeruzalému odvetu. Šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh by se měl k útoku vyjádřit ve čtvrtek odpoledne, uvedla agentura AFP.

Hizballáh bojuje s Izraelem několik desítek let. Vedly spolu dvě velké války, naposledy v roce 2006. V posledních letech se sporadicky ostřelovaly přes hranici, ale od loňského října, kdy začal konflikt v Pásmu Gazy, provádí letecké útoky přes hranici každý den.

Válku začal palestinský Hamás teroristickým útokem na Izrael, při němž palestinští ozbrojenci zabili na dvanáct set lidí, většinou civilistů. Konflikt v Pásmu Gazy si podle tamních úřadů ovládaných Hamásem vyžádala přes 41 tisíc palestinských obětí, rovněž většinou z řad civilistů. Podobná tvrzení však nelze nezávisle ověřit.