Exploze pagerů v Libanonu zranily tisíce lidí včetně členů Hizballáhu

Zpravodaj ČT Borek k explodujícím pagerům v Libanonu (zdroj: ČT24)

Výbuchy osobních komunikačních zařízení v Libanonu zabily nejméně devět lidí a téměř tři tisíce jich zranily, stovky jsou v kritickém stavu, oznámilo podle agentury AFP libanonské ministerstvo zdravotnictví. Mezi zraněnými jsou i stovky členů teroristického hnutí Hizballáh. Podle íránských médií utrpěl zranění rovněž íránský velvyslanec Modžtaba Amání. Teroristé, kteří používají přenosná elektronická zařízení ke komunikaci, z incidentu obvinili Izrael a hrozí odvetou. Jeruzalém věc nekomentoval.

Libanonské ministerstvo zdravotnictví během úterního večera informovalo o jedenácti obětech a čtyřech tisících raněných, své údaje ale později snížilo.

Podle agentur výbuchy začaly odpoledne a trvaly celkem hodinu. „Zprávy hovoří o tom, že na ulicích, v obchodech, v domácnostech začaly lidem vybuchovat jejich komunikační zařízení. Je to něco, co by se dalo přirovnat k pagerům, textovým vysílačkám, malým vysílačkám, prostě malé komunikační zařízení, které začalo lidem explodovat u ucha a podobně,“ popisuje blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Bezpečnostní zdroje agentury Reuters analyzovaly záběry explozí a došly k závěru, že v některých případech komunikační zařízení explodovalo poté, co zazvonilo a majitel jej uchopil. Lithiové baterie těchto zařízení se údajně začaly rychle zahřívat a během krátké chvíle explodovaly, přičemž nastal „masivní výbuch“, doplnil zpravodaj. „To muselo být připravováno týdny, ne-li měsíce,“ podotkl Borek.

Umístění výbušniny do pageru

Jinou teorií je podle odborníků výbušnina vložená přímo do pageru. Sky News Arabia cituje zdroje, které tvrdí, že takto rozsáhlý útok byl možný díky tomu, že se izraelská tajná služba Mosad zmocnila komunikačních zařízení Hizballáhu předtím, než byla předána teroristické skupině. Poté do baterií umístila vysoce výbušný materiál PETN a odpálila je zvýšením teploty baterií na dálku, uvedl jeden ze zdrojů.

Stanice al-Džazíra s odvoláním na libanonský bezpečnostní zdroj informovala, že k jednotlivým pagerům bylo připevněno asi dvacet gramů trhaviny a že zařízení byla dovezena před pěti měsíci. List The Wall Street Journal uvedl, že někteří příslušníci Hizballáhu před explozemi cítili, jak se jim pager zahřívá, a zbavili se jich.

Sanitka se zraněnými v Bejrútu
Zdroj: Reuters/Mohamed Azakir

Stovky členů Hizballáhu údajně nevidí

Výbuchy podle teroristického hnutí zabily tři lidi včetně jednoho dítěte. Podle agentury AFP se jednalo o dceru jednoho poslance za Hizballáh. Další zdroje, které citují agentury AP a Reuters, tvrdí, že mezi zabitými je syn zákonodárce za Hizballáh a mezi zraněnými je řada synů vysokých představitelů teroristické skupiny.

Lídr Hasan Nasralláh ale vyvázl bez zranění, píše server The Times of Israel. Přibližně pět set členů Hizballáhu přišlo o zrak, tvrdí saúdská televize al-Hadath.

„Desítky příslušníků Hizballáhu byly zraněny na jižním předměstí Bejrútu,“ sdělil agentuře AFP zdroj blízký hnutí. Další komunikační zařízení, především pagery, explodovala na jihu Libanonu. Obě oblasti patří mezi bašty teroristické skupiny.

Podobné zprávy ale přicházejí podle Borka rovněž ze Sýrie, kde Hizballáh sponzorovaný Teheránem podporuje režim Bašára Asada. Server Saberin News, který má blízko k íránským revolučním gardám, hovoří o sedmi mrtvých.

Přehlcené nemocnice

Stovky zraněných lidí v různých částech Libanonu potvrdil AFP libanonský ministr zdravotnictví Firás Abjád. Podle agentur kvůli vysokému počtu zraněných vyzvaly nemocnice v Bejrútu, na jihu Libanonu a dalších oblastech, kde je silná přítomnost Hizballáhu, k darování krve. Velký počet lidí čekajících na ošetření v nemocnicích, v nichž někteří byli ve vážném stavu, potvrdili i spolupracovníci agentury AP.

Ministerstvo zdravotnictví dodalo, že častá jsou zranění břicha, rukou či obličeje. Íránská média uvedla, že velvyslanec Amání je na pozorování v nemocnici a jeho zranění nejsou vážná.

Sanitka veze zraněné po výbuchu komunikačních zařízení v Libanonu
Zdroj: Reuters/Aziz Taher

Spekulace o roli Izraele

Hizballáh viní z útoku na pagery Izrael. Teroristická skupina slibuje odplatu za „zločinnou agresi, která se zaměřila také na civilisty“. Podle Hizballáhu přijde odpověď, „odkud ji nepřítel nebude čekat“. Útok odsoudil také Írán, který rovněž mluví o odpovědnosti Jeruzaléma.

Letecké společnosti v obavách z odplaty začaly rušit lety do Izraele. Hebrejská média uvádějí, že aerolinie Air France na příštích 48 hodin odvolaly své lety z Tel Avivu do Paříže a německá Lufthansa okamžitě zastavila lety do Izraele. Další dva dny odkládají lety také Swiss International Air Lines a Brussels Airlines, píše The Times of Israel.

Libanonské ministerstvo informací oznámilo, že exploze zařízení považuje vláda za „izraelskou agresi“, napsala agentura Reuters. Libanonská diplomacie uvedla, že „začala připravovat stížnost k předložení Radě bezpečnosti OSN“. Školy a univerzity v zemi zůstanou ve středu na „protest“ proti útoku na pagery zavřené, sdělilo libanonské ministerstvo školství.

Mluvčí OSN Stephane Dujarrić označil vývoj v Libanonu za mimořádně znepokojivý, zejména s ohledem na „extrémně nestabilní“ kontext. Organizace vyjádřila lítost nad civilními oběťmi.

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller zdůraznil, že Washington nebyl do útoku na komunikační zařízení zapojen a nebyl na operaci upozorněn předem. Americká diplomacie sdělila, že neví, kdo stojí za výbuchy, a shromažďuje o tom poznatky. Současně vyzvala Írán, aby se zdržel činů, které by mohly zvýšit napětí v regionu.

Zdroje, které mluvily s agenturami AFP a Reuters, uvedly, že za výbuchy stojí právě židovský stát. Ten událost zatím nekomentoval. Podle představitele blízkého Hizballáhu se jedná o největší narušení bezpečnosti hnutí za poslední rok.

Izraelská kontrarozvědka Šin Bet podle Borka zveřejnila v úterý zprávu o tom, že zmařila plánovaný atentát Hizballáhu na nejmenovaného, možná bývalého vysoce postaveného příslušníka bezpečnostních sil Izraele. „Ten atentát měl být spáchán dálkově ovládaným zařízením, které Šin Bet odhalila. Pár hodin po zveřejnění této zprávy následovalo toto, takže logická úvaha je, že za tím může stát Izrael,“ poznamenal zpravodaj.

Hizballáh pravidelně útočí na sever Izraele od loňského října, tedy od začátku konfliktu v Pásmu Gazy mezi Izraelem a teroristickým hnutím Hamás. Ten vypukl po brutálním vpádu do židovského státu, při němž teroristé zavraždili na dvanáct set lidí. Izrael na pozice Hizballáhu v různých částech Libanonu útočí ze vzduchu a již zabil několik stovek členů tohoto hnutí.

Hizballáh nepoužívá mobily

Pagery a další podobná zařízení, která byla ve světě v uplynulých letech většinou nahrazena mobilními telefony, stále využívají některé instituce a země kvůli údajné větší spolehlivosti sítě. Podle agentury AFP má Hizballáh vlastní síť pagerů a jejich pomocí například svolává své členy.

Agentura Reuters s odkazem na nejmenované zdroje píše, že explodovala hnutím teprve nedávno zakoupená a moderní zařízení. Hizballáh v minulosti vyzval své členy, aby nepoužívali mobilní telefony, protože Izrael je může odposlouchávat a sledovat jejich pozici.