V krajích vznikají první koalice. Na jihu Moravy mají dohodu na složení rady

Brífink po jednání o podobě vedení Jihomoravského kraje (zdroj: ČT24)

V Plzeňském kraji oznámily v neděli večer spolupráci ANO, STAN a Pro náš kraj. V Jihomoravském kraji v neděli SPOLU a STAN dohodly složení rady, Jan Grolich z KDU-ČSL zůstane hejtmanem. V Pardubickém kraji vznikne po volbách koalice 3PK, ANO, Koalice pro Pardubický kraj a ODS, pozice hejtmana zůstane uskupení 3PK. Jinde vyjednávání stále probíhají. Například ve Středočeském kraji dostává tamní koalice SPOLU nabídky od vítězného ANO i od druhého hnutí STAN, přičemž ANO nabízí SPOLU i hejtmanský post. Web ČT24 přináší přehled povolebních vyjednávání po krajských volbách.

Vítězem krajských voleb co do počtu zastupitelů je hnutí ANO, které jich získalo 292. Druhá ODS má 106 krajských mandátů, třetí Starostové a nezávislí (STAN) 73. Ze stran, které jsou mimo sněmovnu, uspěly KSČM s 32 zastupiteli, SOCDEM se 13 nebo PRO se sedmi. Propadli vládní Piráti, kteří získali tři zastupitele.

V Pardubickém kraji šlo o „těžký kompromis ze všech stran“

V Pardubickém kraji vznikne nová koalice 3PK, ANO, Koalice pro Pardubický kraj a ODS, jejíž půdorys odpovídá výsledku voleb. Hnutí STAN bude v opozici. Nová koalice to v noci na neděli oznámila prostřednictvím videonahrávky.

„Dohodli jsme se na tom, že vytvoříme poměrně stabilní koalici, i vzhledem k úkolům, které nás všechny čekají. Koalice je založená na tom, že jsme přizvali k jednání vítěze voleb a dohodli jsme se, že vytvoříme čtyřkoalici, která by měla být složena z 3PK, hnutí ANO, Koalice pro Pardubický kraj a ODS,“ prohlásil končící hejtman Martin Netolický (3PK/SOCDEM). Jeho uskupení by mělo v novém volebním období získat i pozici hejtmana.

Loading...Loading...
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Poznamenal, že těmto subjektům dala hlas dominantní většina voličů. Koalice čtyř subjektů by měla zaručit stabilitu. Vyjednávání Netolický označil za „těžký kompromis ze všech stran“, kdy každý musel slevit ze svých požadavků. Nejdříve se sešly a dohodly tři subjekty, které byly i v dosavadním vedení kraje, tedy 3PK, Koalice pro Pardubický kraj a ODS, poté přizvaly ANO.

„Do jednání jsme šli s tím, že bychom jako vítěz voleb stáli o post hejtmana, nicméně jednání byla těžká, kompromisy se dělají, a pro nás zvítězila varianta podílet se na řízení kraje, než mít jen jeden post, byť hejtmana. Proto jsme došli k tomu, že přenecháváme pozici 3PK,“ řekl tamní lídr ANO Dušan Salfický.

Podle Netolického bude nová koalice v pondělí jednat i se zástupci hnutí STAN. „Stojíme o to, aby dohoda byla co nejširší, nicméně rada kraje bude složená ze čtyř subjektů,“ upřesnil Netolický. Shoda již panuje na personálním složení rady, konkrétní jména zatím nezazněla, jednotlivé gesce se teprve budou dojednávat. Tři radní bude mít 3PK, dva ANO, dva ODS s TOP 09, dva KPK.

Na jižní Moravě dohoda SPOLU a Starostů

SPOLU a Starostové dohodli v neděli složení rady v Jihomoravském kraji. Jan Grolich z KDU-ČSL zůstane hejtmanem, nově bude mít na starosti také zdravotnictví. Zástupci stran si vyjasnili složení krajské rady, vědí o personálním obsazení všech pozic až na jednu, a to funkci radního pro majetek.

Kromě hejtmana bude mít KDU-ČSL i dva náměstky a radního, ODS jednoho náměstka a tři radní, STAN náměstka a radního a TOP 09 jednoho náměstka. Část krajské rady tak zůstane beze změn. Funkci prvního náměstka, který má na starosti i dopravu, bude i nadále vykonávat Jiří Crha z ODS, radním pro školství bude i v dalším volebním období Karel Jurka (ODS). Dosavadní radní pro zdravotnictví Karel Podzimek (ODS) bude mít nově na starosti životní prostředí a energetiku.

Náměstkem hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch bude dál František Lukl ze STAN, funkce radního pro územní plánování zůstane Martinu Malečkovi ze SOL za Starosty pro jižní Moravu. Náměstkem pro strategický rozvoj a chytrý region bude nově Jan Zámečník z KDU-ČSL, který dosud byl náměstkem pro regionální rozvoj. Funkce radního pro investice připadne Davidu Grundovi (ODS), náměstkem pro sociální a rodinnou politiku se stane nově Roman Celý (KDU-ČSL) a Marek Sovka (TOP 09) dostane funkci náměstka pro regionální rozvoj a přípravu výstavby Jaderné elektrárny Dukovany II.

Grolich očekával velice rychlou dohodu na koalici. Strany mají dohromady 35 křesel ze 65. Koalice SPOLU zvítězila s téměř čtyřiceti procenty hlasů, druhé ANO má necelých 29 procent. Stačilo!, SPD a Starostové pro jižní Moravu mají všichni čtyři křesla při zisku okolo šesti procent hlasů.

Loading...Loading...
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Podle Grolicha se na jižní Moravě podařilo voliče přesvědčit, že krajské volby nejsou o vyřizování účtů s vládou. „Proto se kampaň jmenovala Akce hejtman, museli jsme na první dobrou lidem ukazovat, že je to o volbě hejtmana,“ vysvětlil.

Zmínil také, že členové krajské koalice SPOLU přemýšleli, zda zase kandidovat společně. „Říkali jsme si, že to bude drhnout, ale má to smysl, máme výsledky a ukazuje se, že politika se dá dělat jinak, s přátelskými vztahy. Věřím, že to bude pokračovat,“ prozradil Grolich. Zmínil také Piráty, kteří byli v koalici, ale nyní ze zastupitelstva vypadli. „Lidsky je mi jich líto a děkuju jim za spolupráci,“ vzkázal.

Na Plzeňsku bude koalice tří

Spolupráci v Plzeňském kraji v neděli večer oznámily ANO, STAN a kandidátka Pro náš kraj. Hejtmanem by se měl stát poslanec a krajský lídr ANO Kamal Farhan. Právě post hejtmana pro Farhana a výrazná většina v krajské radě byly nepřekročitelné podmínky, se kterými vítězné ANO vstoupilo v kraji do vyjednávání o budoucí koalici.

V 55členném zastupitelstvu budou mít dohromady 36 křesel. ANO bude mít osm radních včetně hejtmana, STAN dvě křesla v krajské radě a Pro náš kraj jedno. Podle Farhana bude mít hnutí v gesci školství a sport, zdravotnictví, regionální rozvoj a cestovní ruch, investice a majetek, sociální záležitosti, životní prostředí a finance s ekonomikou. Konkrétní jména ANO nesdělilo.

STAN bude spravovat dopravu a kulturu a památkovou péči. Půjde o Pavla Čížka, místopředsedu republikového STAN, který doposud působil jako náměstek hejtmana pro dopravu, a Libora Picku, který byl dosud krajským radním pro kulturu, cestovní ruch a památkovou péči. Pro náš kraj pak má v gesci IT a evropské záležitosti, post radního bude zastávat Martin Rybár, člen celorepublikového výboru KDU-ČSL. Na koaliční smlouvu si daly strany čas do konce roku.

„Bez ANO nelze sestavit žádná koalice. Naším hlavním cílem bylo i v následujícím období realizovat všechna témata našich dosavadních gescí,“ sdělil Čížek. Podle něj se nakonec podařilo domluvit na hlavních programových prioritách pro STAN a věří, že zastupitelé Starostů najdou také způsob, jak se podílet na obnově životního prostředí, což byla gesce, o niž hnutí STAN přišlo.

„Volby dopadly pro Plzeňský kraj velmi pozitivně a může vzniknout funkční a efektivní koalice. Podařilo se nám dosáhnout programu v tom kontextu, že můžeme být skutečně prodlouženou rukou k obcím,“ myslí si Rybár.

ANO získalo 24 mandátů v pětapadesátičlenném zastupitelstvu. Ve srovnání s minulými krajskými volbami v roce 2020 ANO svůj zisk zdvojnásobilo. Druhé místo patří koalici ODS a TOP 09, která bude mít společně devět zastupitelů, o dva méně než nyní. V pořadí třetí STAN bude mít mandátů osm, čtyři křesla získá Stačilo! a také uskupení Pro náš kraj, tři z jeho mandátů připadnou KDU-ČSL. Po třech křeslech mají Piráti a také SPD a Trikolora. Dosavadní koalici v kraji tvořilo ANO, Piráti a STAN.

Loading...Loading...
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24
Kamal Farhan k vyjednávání o povolební koalici v Plzeňském kraji (zdroj: ČT24)

Protože počet obyvatel kraje překročil šest set tisíc, zvýšil se počet zastupitelů o deset a krajská rada bude mít namísto dosavadních devíti jedenáct členů. V letošních volbách se tak v kraji volilo pětapadesát zastupitelů poprvé.

Jižní Čechy a ODS

Poměrně jasná situace už panuje v Jihočeském kraji, neřeší se totiž vůbec koalice. Tamní ODS v čele s hejtmanem Martinem Kubou ve volbách získala více než polovinu mandátů v zastupitelstvu. Od roku 2020 vedla Jihočeský kraj koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09, ČSSD a Jihočeši 2012. Kromě ODS se však žádný ze současných koaličních partnerů do nového zastupitelstva nedostal. Již v sobotu večer tak Kuba avizoval, že kraj povede sama ODS.

Průběžné výsledky krajských voleb
Jihočeský kraj
Loading...Loading...
Aktualizace
60 s
Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...
JihočeskýJihomoravskýKarlovarskýVysočinaKrálovéhradeckýLibereckýMoravskoslezskýOlomouckýPardubickýPlzeňskýStředočeskýÚsteckýZlínský
Loading...Loading...Loading...Loading...
Zdroj: ČSÚ, ČT24

„Máme spoustu rozdělaných projektů, které jsme ještě nestačili ukončit. I proto jsem prosil Jihočechy o mandát, abychom je mohli dotáhnout. Například řada silničních obchvatů je ve fázi, kdy se teprve bude začínat. Jen v aglomeraci Českých Budějovic potřebujeme severní spojku, most (přes Vltavu) do Papírenské ulice. Dále pak chceme pracovat na obchvatu Tábora a dalších projektech, které jsme slibovali,“ uvedl Kuba.

Do krajského zastupitelstva se kromě ODS dostalo ještě ANO s více než čtrnácti procenty a Stačilo!, které těsně překročilo potřebné pětiprocentní kvorum. ANO si v porovnání s výsledkem před čtyřmi lety polepšilo. Tehdy získalo 18,12 procenta, nyní o šest procent více. ODS si však od posledních krajských voleb polepšilo ze 17,52 procenta téměř o třicet procent.

Ve středních Čechách má SPOLU nabídky od ANO i STAN

Koalice SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) ve středních Čechách má při povolebním vyjednávání o krajské vládě nabídky od vítězného ANO i druhého hnutí STAN. Další kolo jednání mezi SPOLU a STAN bude v pondělí, zjistila ČTK od lídrů ANO a STAN. V zastupitelstvu o 65 členech obsadilo ANO 25 křesel. Druhý STAN bude mít dvacet mandátů a třetí SPOLU třináct zastupitelů. SPOLU je tedy schopné vytvořit většinovou koalici s každou z těchto stran. Podle dosavadní hejtmanky Petry Peckové (STAN) se nabídky liší jen tím, že ANO nabídlo SPOLU funkci hejtmana.

Průběžné výsledky krajských voleb
Středočeský kraj
Loading...Loading...
Aktualizace
60 s
Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...Loading...
JihočeskýJihomoravskýKarlovarskýVysočinaKrálovéhradeckýLibereckýMoravskoslezskýOlomouckýPardubickýPlzeňskýStředočeskýÚsteckýZlínský
Loading...Loading...Loading...Loading...
Zdroj: ČSÚ, ČT24

Pecková ve vysílání ČT24 uvedla, že během soboty byla opakovaně v kontaktu s lídrem středočeské kandidátky SPOLU Janem Skopečkem a jeho týmem. „Na jednání jsme jim nabídli to, že můžou mít více, než matematicky říká jejich volební výsledek. To znamená, že nabídka z naší strany byla poměrně velkorysá. Nabídli jsme, že mohou mít pět postů v radě, plus další posty ve výborech a komisích,“ upřesnila Pecková s tím, že součástí nabídky je i okamžitá kontinuita v započaté práci, „protože čtyři roky jsme s nimi řídili Středočeský kraj“.

Petra Pecková ke koaličnímu vyjednávání v Středočeském kraji (zdroj: ČT24)

„Pro nás je důležité, aby kraj šel dopředu, a ne funkce hejtmana,“ tvrdí lídr ANO ve středních Čechách Tomáš Helebrant. První jednání o společné vládě v kraji se SPOLU vedlo ANO v sobotu v noci, v neděli zatím další nečekalo. „Dohodli jsme se, že budeme dále jednat, zástupci koalice SPOLU nám řekli, že v pondělí pokračují jejich jednání se STAN, a potom, že budou jednat ještě s námi,“ doplnil.

Volební výsledek podle Peckové umožňuje sestavit se SPOLU většinovou koalici. „Byť bude velmi křehká, o jeden hlas, ale to by bylo velmi podobné, i kdyby byla sestavená s ANO,“ řekla.

„Poslechli jsme si nabídky vítěze voleb a druhého STAN. Nabídky se samozřejmě lišily, měli jsme ale teprve první setkání a jednání a je jich ještě určitě řada před námi. Nemá to být jen o počtu radních a hejtmanovi, ale i funkčnosti a stabilitě jednotlivých variant povolebního uspořádání,“ reagoval v neděli lídr koalice SPOLU Jan Skopeček (ODS). Chce se také bavit o tom, jak má vypadat fungování Středočeského kraje na další čtyři roky. Není prý nutné vyjednávání uspěchat.

Události: Jednání o koalici ve Středočeském kraji (zdroj: ČT24)

Volby ve středních Čechách vyhrálo ANO před STAN a SPOLU. Čtvrtá koalice SPD, Trikolora a PRO bude mít čtyři zastupitele. Na pátém místě skončilo Stačilo! se třemi mandáty.

Na Karlovarsku může ANO vládnout samo

Ačkoliv hnutí ANO získalo v Karlovarském kraji dost mandátů na to, aby vládlo samo, osloví i další strany, které se dostaly do krajského zastupitelstva, a až po jednání s nimi se rozhodne, zda bude vládnout v koalici, nebo ne. Podle jedničky kandidátky ANO Jany Mračkové Vildumetzové vzhledem k volebnímu úspěchu není třeba spěchat. ANO bude mít v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu osmadvacet zástupců.

Loading...Loading...
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

„Všechny subjekty, které se dostaly do krajského zastupitelstva, pozveme ke stolu a budeme s nimi určitě chtít hovořit. Budeme s nimi chtít hovořit o našem programu,“ avizovala Mračková Vildumetzová. „Ale myslím si, že současná situace je taková, že určitě máme nějaký čas, ale může to být za nějakou dobu,“ dodala s tím, že chce jednat s kolegy i s vedením ANO, zda si nechá obě funkce, tedy jestli bude hejtmankou i senátorkou, kterou byla zvolena v prvním kole za obvod Sokolov.

Koalici v Karlovarském kraji tvořily poslední čtyři roky STAN, ODS, Piráti, Místní, SNK1 a Volba pro kraj. Přestože byla složená z mnoha subjektů, podařilo se jí po celé čtyři roky zůstat jednotná. V letošních volbách ale ANO posílilo, a to hlavně na úkor menších subjektů. Do zastupitelstva se dostalo s 28 mandáty, STAN se sedmi zastupiteli, koalice SPD a Trikolora se čtyřmi mandáty, ODS a Volba pro kraj, které mají oba po třech mandátech. Z dosavadních koaličních partnerů ze zastupitelstva zmizí Piráti, SNK1 i Místní.

Hejtman Karlovarského kraje Kulhánek k výsledkům voleb (zdroj: ČT24)

A právě ztráta koaličních partnerů je pro dosavadního hejtmana Petra Kulhánka (STAN) podle jeho slov velkou prohrou. „Myslím si, že se (při volebním neúspěchu, pozn. red.) propsalo několik faktorů. Náš výsledek špatný není, protože jsme de facto obhájili to, co jsme získali před čtyřmi lety. Ten obrovský nárůst ANO překvapil úplně všechny, rozhodně se tam podepsala národní politika,“ věří Kulhánek a dodal, že situaci z jeho pohledu nepřispěla ani fragmentace politického spektra, kdy se řada „starostenských subjektů rozdrobila“ a nakonec se do zastupitelstva ani nedostala.

V Ústeckém kraji si ANO může vybírat

Volby v Ústeckém kraji byly do značné míry ovlivněny nedávnou korupční kauzou, kdy ve vazbě skončil tehdejší primátor města Chomutova a ústecký lídr kandidátky ANO Marek Hrabáč. V srpnu proto předsednictvo hnutí ANO rozhodlo, že ho nahradí bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec, který s hnutím krajské volby vyhrál.

Loading...Loading...
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

ANO v Ústeckém kraji oslovilo k jednání všechny subjekty, které se dostaly do zastupitelstva. Jako první dorazila do volebního štábu v Teplicích ODS, v závěsu přišli Starostové pro Ústecký kraj. Dorazili také zástupci z Lepšího Severu, vítěz oslovil ještě koalici SPD, Trikolora a PRO a Stačilo! Brabec uvedl, že se chce postupně sejít se všemi subjekty. ANO získalo v pětapadesátičlenném zastupitelstvu 26 křesel, a může se tak spojit s kýmkoli.

Brabec pro ČT24 uvedl, že on a další zástupci hnutí se potenciálních koaličních partnerů ptali na stejné otázky. „Jestli si umí představit spolupráci s hnutím ANO, jestli si případně umí představit spolupráci ještě s někým jiným, protože jsou tady teoreticky možné určité kombinace, a možná jsme trochu překvapili otázkou – koho na tu spolupráci konkrétně navrhují,“ vyjmenoval Brabec.

Náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Řehák o povolební situaci (zdroj: ČT24)

Náměstkovi hejtmana Ústeckého kraje Jiřímu Řehákovi by dávalo smysl, kdyby ANO pokračovalo ve spolupráci s ODS. „Některé projekty jsou rozjeté. Nakonec ta spolupráce vůbec nevypadala špatně, takže proč ne,“ řekl ČT24 Řehák.

Události: Úspěch hnutí ANO v Ústeckém kraji (zdroj: ČT24)

Na Liberecku si koaličního partnera vybírají Starostové

Vítězní Starostové pro Liberecký kraj jsou připraveni jednat o koalici s druhým ANO i SPOLU pro Liberecký kraj, avizoval po dopočítání posledních hlasů hejtman Martin Půta, který byl lídrem Starostů a kandidátem na hejtmana pro další volební období. Půta dovedl Starosty k vítězství v kraji už počtvrté, uskupení získalo dvacet mandátů ze 45 v zastupitelstvu, druhé ANO má o dva méně. SPOLU získalo pět křesel, dvě má koalice SPD a Trikolora.

Půta v neděli večer přiblížil, že se se zástupci ANO shodli na tom, že hledají nějaké politické řešení pro kraj na další čtyři roky, že by jednání neměla být uspěchaná a že si musejí dát čas také na to prodiskutovat možná řešení a varianty uvnitř svých uskupení se svými zastupiteli. K dalšímu jednání se znova sejdou nejspíše příští čtvrtek. Půta poznamenal, že před volbami preferoval myšlenku pokračování stávající koalice.

Loading...Loading...
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Starostové s hnutím ANO vedli kraj v letech 2016 až 2020. „ANO je druhé na pásce, udělalo velký volební výsledek a je potřeba k tomu volebnímu výsledku přistupovat s respektem,“ řekl Půta, podle kterého budou jednat i s SPD a Trikolorou, avšak nikoli o uzavření koalice. „Jsme připraveni jim nabídnout místa ve výborech, v dozorčích orgánech krajských firem. Myslím, že opozice má mít právo kontrolovat vedení kraje,“ myslí si Půta.

Na Královéhradecku vládní strany koalici neutvoří

Krajské volby v Královéhradeckém kraji vyhrálo hnutí ANO se ziskem 34,54 procenta hlasů a osmnácti mandáty v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Na druhém místě jsou Silní lídři pro kraj (ODS, KDU-ČSL, Východočeši), kteří získali 26,66 procenta a třináct mandátů.

Petr Koleta a Jan Birke o povolebním vyjednávání v Královehradeckém kraji (zdroj: ČT24)

Lídr hnutí ANO Petr Koleta řekl, že by o koalici chtěl jednat se Silnými lídry a bude chtít získat post hejtmana. „Nejdřív by se měli sejít dva nejsilnější a hledat programovou shodu. A potom, pokud to nejde, tak teprve ti další,“ nastínil chronologii v jednání s dalšími uskupeními. Dosud bylo ANO v opozici. Hejtmanem je od roku 2020 Martin Červíček z ODS.

Loading...Loading...
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

Vládní strany v kraji již většinovou koalici neutvoří. Piráti se do zastupitelstva nedostali a zbývající vládní strany seskupené v Silných lídrech pro kraj a ve Čtyřkoalici dohromady získaly devatenáct mandátů.

Jednání se Čtyřkoalicí, kterou tvoří STAN, TOP 09, HDK a LES, Koleta nepředpokládá, protože Čtyřkoalice již před volbami možnost spolupráce s ANO odmítla. Čtyřkoalice získala 12,15 procenta hlasů a šest mandátů.

Na Vysočině budou jednání pokračovat v týdnu po volbách

Hnutí ANO, které na Vysočině vyhrálo krajské volby, v neděli dokončí první povolební kolečko, během něhož se chce setkat se všemi subjekty, které se dostaly do krajského zastupitelstva. Lídr ANO Martin Kukla v neděli po poledni řekl, že jednání o nové krajské koalici hnutí v neděli uzavírat nebude, pokračovat budou v příštím týdnu. K možné podobě koalice se konkrétněji nevyjádřil. ANO získalo na Vysočině 34,77 procenta hlasů a v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu obsadí osmnáct míst.

Loading...Loading...
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

„V tuto chvíli ještě nechci předjímat. Samozřejmě s některými se programově shodujeme velice,“ nastínil Kukla situaci ohledně možných členů budoucí krajské koalice. Koalice Společně se Starosty pro občany dosavadního hejtmana Vítězslava Schreka, v níž je i ODS a TOP 09, má jedenáct mandátů, z toho šest připadne ODS, dva TOP 09 a tři Starostům pro občany.

ANO vyzvalo k setkání i zástupce Společně pro občany, ačkoliv Schrek už v sobotu řekl, že toto uskupení není připravené být součástí koalice s ANO. „Z politické slušnosti se na to jednání dostavíme, ale nepředpokládám, že by pro nás hnutí ANO mělo nabídku, která by znamenala změnu toho rozhodnutí,“ řekl v neděli Schrek. Tisková konference Společně se Starosty pro občany k výsledku voleb a koaličnímu vyjednávání bude v pondělí.

Na Zlínsku chce ANO dva koaliční partnery

Hnutí ANO, které se ziskem 37,27 procenta hlasů suverénně vyhrálo krajské volby ve Zlínském kraji, preferuje vytvoření koalice se dvěma partnery. „Avizovali jsme, že chceme složit koalici z více subjektů, i proto, aby byla větší podpora v zastupitelstvu,“ řekl v neděli hejtman a lídr kandidátky ANO Radim Holiš. Po skončení voleb vedlo hnutí v sobotu první kolo jednání s třemi nejsilnějšími subjekty, a to koalicí K21 Zlínský kraj 21. století, kterou vytvořili lidovci s hnutím Zlín 21, ODS a STAN.

Hnutí ANO si se ziskem dvaceti mandátů v zastupitelstvu s 45 křesly nárokuje post hejtmana. V devítičlenné krajské radě chce pět křesel.

Loading...Loading...
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

V neděli chtělo ANO ještě jednat s dalšími subjekty, které se dostaly do zastupitelstva, koalicí Stačilo! a SPD. Holiš po volbách uvedl, že chce jednat se všemi stranami, které se dostaly do zastupitelstva.

Druhá v krajských volbách ve Zlínském kraji nyní skončila volební koalice K21 Zlínský kraj 21. století, která získala deset mandátů. ODS bude mít pět zastupitelů, stejně jako hnutí STAN, které kandidovalo spolu s TOP 09 a hnutím ZVUK 12. Do zastupitelstva se dostalo i Stačilo! se třemi mandáty a SPD se dvěma křesly.

Na Olomoucku nelze bez ANO vytvořit většinovou koalici

Vítězné ANO ještě v sobotu v Olomouckém kraji ukončilo první kolo povolebního vyjednávání, debata o vytvoření krajské koalice má pokračovat v pondělí. Vyjednávací tým ANO se postupně sešel se zástupci Spojenců24, STAN, SPD, ODS a Stačilo! V neděli ANO chtělo výsledky jednání vyhodnotit. ANO získalo z 55 mandátů v krajském zastupitelstvu 26 křesel, o osm více než před čtyřmi lety. Do většiny mu chybí dva mandáty. Po krajských volbách v roce 2020 skončilo ANO v Olomouckém kraji navzdory vítězství v opozici. Tentokrát bez ANO nelze v kraji vytvořit většinovou koalici.

Loading...Loading...
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

„Poslechli jsme si od všech, jaké mají představy. Pak si je dáme dohromady s tím, jaké mají volební programy. Pak si najdeme průniky mezi jejich a naším programem. To bude probíhat v neděli, takže by nemusela být žádná jednání. V pondělí ráno bychom pak pokračovali v jednání podle toho, co nám napoví jejich programy,“ uvedl poslanec a krajský lídr ANO Ladislav Okleštěk. Pondělní jednání by podle něj mohla být vedena už s užším výběrem potenciálních koaličních partnerů.

ODS koalici s ANO nevyloučila. S hnutím ANO a tehdejší ČSSD vytvořila ODS krajskou koalici v letech 2016 až 2020. „Smyslem politické práce je účast na koalici,“ odpověděl lídr ODS a hejtmanův náměstek Dalibor Horák na dotaz, zda si umí představit koalici s ANO. Lídr kandidátky STAN a nynější hejtman Josef Suchánek v sobotu odpoledne před jednáním s ANO řekl, že osobně si koalici s tímto hnutím „spíš neumí představit“. Upozornil ale, že o dalším postupu při povolebním vyjednávání rozhodnou orgány STAN.

V Moravskoslezském kraji může vládnout ANO samo, přesto není o koalici jasno

Nové vedení Moravskoslezského kraje by mohlo být známo v pondělí. Ve hře je stále jednobarevná vláda ANO, které vyhrálo volby a má nadpoloviční většinu mandátů, ale i spolupráce s některým z dalších uskupení. Novinářům to v neděli po jednání klubu zastupitelů ANO řekl hejtman a lídr kandidátky Josef Bělica, který by měl znovu stanout v čele kraje. Rovněž dosavadní náměstci hnutí, kteří i nyní kandidovali, by měli zůstat na svých postech.

Loading...Loading...
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

„Jsme připraveni se bavit s každým, i s naším koaličním partnerem, se kterým jsme v Moravskoslezském kraji byli ve vedení dvě volební období, a tu koalici považuji za úspěšnou. Myslím si, že existují programové body, na kterých se shodneme. Ale zatím je to předběžné, budeme to řešit,“ avizoval Bělica.

ANO už jednalo se zástupci Spolu MSK a setká se i se zástupci koalice SPD, Trikolora a PRO. Podle Bělicy formálně nemusí vzniknout ani koalice. „Jde o to, že najdeme programovou shodu, my těm lidem klidně nabídneme místa v radě a mohou s námi spolupracovat. To není o tom, že to musí být nutně koalice,“ přiblížil Bělica. Nechtěl spekulovat, které z uskupení by pro případnou spolupráci bylo vhodnější.

ANO sice může sestavit jednobarevnou krajskou vládu, ale podle hejtmana se dosavadní koaliční spolupráce osvědčila. „My samozřejmě máme většinu v zastupitelstvu, můžeme ve vedení kraje být jednobarevní, jenom hnutí ANO. Nicméně já si myslím, že širší dohoda má své výhody,“ vysvětlil Bělica, který ale i převahu 35 hlasů, kterou by ANO mělo při samostatném vládnutí, považuje za dostatečnou.