V Moravskoslezském kraji vyhrálo ANO, může vládnout samo

V Moravskoslezském kraji vyhrálo volby hnutí ANO, které zvítězilo i v roce 2020. Letos získalo 47,22 procenta, za ním následuje hnutí STAN s 14,67 procenta a koalice SPOLU, která od voličů dostala 13,69 procenta. Hnutí ANO může v Moravskoslezském kraji sestavit jednobarevnou radu. Hejtman ANO a lídr jeho kandidátky Josef Bělica nevyloučil koaliční vyjednávání a podle svých slov nevyloučil hledání programových shod.

„Pro nás to není prioritně o tom, jestli bychom byli schopni (vládnout) sami, ale o programových prioritách a programových průřezech. My se samozřejmě s dalšími partnery budeme bavit a hledat nejlepší řešení a nejlepší program pro Moravskoslezský kraj,“ uvedl Bělica, který se obával, že volební účast bude podstatně nižší. K urnám přišlo 29,97 procenta voličů Moravskoslezského kraje.

V úvahu nepřipadá koalice s komunisty, dříve hejtman hovořil o Pirátech, ti se ale do zastupitelstva nedostanou. Zda na rozhodování voličů a příklon k hnutí ANO mohly mít vliv i povodně, Bělica nedokázal zhodnotit. Bělica je připraven opustit post primátora Havířova na Karvinsku.

Průběžné výsledky krajských voleb
Volební účast
0 %
Sečteno okrsků
0 %

Zdroj: ČSÚ, ČT24

„Řekl jsem, že pokud uspěju a dostanu od voličů silný mandát, a toto vypadá na velmi silný mandát, tak budu rezignovat na pozici primátora. Proberu to s kolegy, na kterém zastupitelstvu by se to mělo stát, ale jsem na to připraven,“ doplnil Bělica. Za priority pro kraj označil zdravotnictví a kvalitní sociální služby, přivedení investorů s vysokou přidanou hodnotou i rozvoje brownfieldů či bezpečnost.

Vondrák odmítá jednat s ANO

Lídr koalice STAN a Osobnosti pro kraj Ivo Vondrák sdělil, že před volbami říkali, že když budou mít 15 procent, budou spokojeni. „Nicméně zcela určitě nejsme spokojeni s tím, jak to dopadlo v tom smyslu, že vlastně má dneska ANO většinu v zastupitelstvu,“ řekl Vondrák a dodal, že se obává, že SPOLU a STAN a OK ztratí vliv a zůstanou v opozici.

Vondrák by do koalice s ANO v dané situaci nevstoupil. „To je věc, která bude pro kteroukoliv stranu, která se k nim přidá, smrtící, bude to pro ni likvidační. Myslím si, že i SPOLU na to doplatilo, že zůstávali v koalici. U povodní, kdy samozřejmě pozice hejtmana je mediálně velmi exponovaná, tak jim to ve své podstatě ublížilo,“ míní Vondrák.

SPOLU čeká na nabídku od ANO

„Voliči rozdali karty, no a teď je na nás politicích, abychom se k tomu nějak postavili,“ řekl lídr koalice SPOLU v kraji Radek Kaňa (ODS). Koalice skončila třetí. Bude čekat, zda je osloví vítězné hnutí ANO. „Jak víme, má víc jak 50 procent mandátů, takže počkáme, zdali budeme osloveni a případně jaká by byla nabídka,“ řekl Kaňa.

Kaňa uvedl, že ho těší, že mají dvouciferný počet mandátů, pravděpodobně deset. „Ale samozřejmě čekali jsme ještě o nějaké čtyři pět mandátů víc,“ přiblížil Kaňa. Za druhým STAN a OK zaostává SPOLU zhruba o procentní bod.

Předchozí volby

Volby v roce 2020 vyhrálo v Moravskoslezském kraji ANO se ziskem 24 mandátů. Koalice ODS s TOP 09 obsadila deset míst, Piráti získali devět křesel, KDU-ČSL sedm, SPD měla šest míst, pět mandátů měla tehdejší ČSSD (nyní SOCDEM) a čtyři křesla připadla komunistům. V kraji vznikla koalice ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM.

Během volebního období se v kraji dvakrát měnil hejtman. Po volbách se jím stal Ivo Vondrák, tehdejší lídr ANO. S hnutím se však dostal do sporu, když v prezidentské volbě veřejně podpořil Petra Pavla místo někdejšího premiéra a svého tehdejšího stranického šéfa Andreje Babiše. Vondrák nakonec rezignoval a ve funkci ho v červnu 2023 nahradil Jan Krkoška (ANO), kterého však letos v březnu pražský soud uznal vinným z účasti na organizované zločinecké skupině a Krkoška v reakci na rozhodnutí soudu rezignoval. Od dubna stojí v čele kraje havířovský primátor Josef Bělica (ANO).