TÉMA

3PK

Hejtmani a vláda se blíží dohodě na rozpočtovém určení daní. Kraje by mohly dostávat ze sdílených daní o šest miliard víc

Hejtmani a zástupci vlády se výrazně přiblížili dohodě na novém rozpočtovém určení daní. Nejpozději za tři roky by měly kraje dostávat víc z DPH i z daní z příjmu, oproti letošku zhruba o šest miliard. Do výše peněz taky promluví kritéria jako délka silnic nebo počet žáků středních škol. Jak zjistila Česká televize, s návrhem souhlasí většina hejtmanů.
30. 1. 2024|

Krajští silničáři omezí pomoc pardubickým obcím s opravami. Výběrové řízení bude třeba i na malé záplaty

Obce a města na Pardubicku řeší, kdo bude opravovat rozbité místní komunikace. Krajští silničáři totiž omezují vedlejší činnost, při které s opravami pomáhali. Letos nemají kapacitu. Hejtmanství uvolnilo historicky největší balík peněz na opravy silnic druhé a třetí třídy, které jsou v havarijním stavu.
25. 1. 2024|

Roční výdaje na energie by mohly vzrůst až na miliardu korun, obávají se kraje. Některé už šetří

Drahé energie výrazně dopadají i na rozpočty samospráv. Některé kraje odhadují, že jim kvůli tomu vzrostou roční výdaje až na miliardu korun. Část z nich navíc připravuje kvůli rostoucím cenám finanční podporu pro své obyvatele. Zaměřují se hlavně na nízkopříjmové domácnosti. Jiné regiony se obávají, aby vůbec měly dost peněz na své účty za energie.
7. 8. 2022|

Kraj se dohodl s BusLine, že bude vozit cestující na Svitavsku a Orlickoústecku zdarma

Společnost BusLine, která zajišťuje regionální autobusovou dopravu v části Svitavska a na Orlickoústecku, bude od čtvrtka vozit cestující zdarma. Od pondělí má kvůli nedostatku řidičů problémy zajistit všechny spoje. Jízdné nebude vybírat po dohodě s hejtmanstvím, uvedl kraj v tiskové zprávě.
15. 6. 2022|

Ministerstvo podle Pardubického kraje špatně informovalo o dotačních výzvách. Informace dostali, tvrdí MMR

Pardubický kraj tvrdí, že výzvu číslo 101 na sociální infrastrukturu z programu React EU ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nečekaně vyhlásilo rovnou s příjmem žádostí o dotace. Ve všech předchozích výzvách programu bylo dopředu avizováno, kdy bude otevřen příjem žádostí. I přes tuto komplikaci zvládl kraj podat dva projekty za 22 milionů korun. MMR naopak uvedlo, že kraj ví o chystaných výzvách předem stejně jako ostatní hejtmanství.
4. 6. 2021|

Možnosti opatření nebudou tak efektivní jako ta za nouzového stavu, míní Blatný

Sněmovna neodsouhlasila další prodloužení nouzového stavu. Nelze se domnívat, že možnosti protikoronavirových opatření budou srovnatelné s nouzovým stavem, řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Nebudou podle něj tak efektivní. Vláda bude nyní hovořit o možnosti znovu vyhlásit nový nouzový stav, musí to ale být v souladu s ústavou, řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Kabinet má o tom jednat v pátek od 12:00. Opozice chce dál s kabinetem jednat. O svých možnostech chtějí s vládou jednat i kraje.
11. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 00:27|

Sněmovna odmítla další prodloužení nouzového stavu, ten skončí s nedělí

Sněmovna odmítla další prodloužení nouzového stavu. Menšinová vláda žádala o měsíc do poloviny března. Nouzový stav ale skončí s nedělí. Kabinet ANO a ČSSD tentokrát neměl mezi poslanci zajištěnu podporu a posun nepřineslo ani jednání premiéra s předsedy parlamentních stran. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) varoval, že s uvolněním opatření bez nouzového stavu se epidemická situace zhorší do dvou týdnů v celém Česku a dopadne na nemocnice.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 23:56|

Pardubický kraj má koaliční smlouvu. Rada obmění jen čtyři členy

Podepsána je koaliční smlouva, která Pardubickému kraji zaručuje pokračování rady téměř v nezměněném složení. Hejtmanem zůstane Martin Netolický (ČSSD/3PK), stejně jako před čtyřmi lety jde do opozice vítězné ANO. Nová rada definitivně vznikne na prvním zasedání nového zastupitelstva 26. října.
9. 10. 2020Aktualizováno9. 10. 2020, 15:24|

Vznikající koalice v Pardubickém kraji si rozdělila posty v radě

Vznikající koalice v Pardubickém kraji si rozdělila posty v radě. Dominovat v ní bude uskupení 3PK vedené Martinem Netolickým (ČSSD) a ODS, které si rozeberou po třech postech. Netolický přitom obsadí post hejtmana. Dvě místa v radě získá Koalice pro Pardubický kraj a jedno STAN. Koaliční smlouva bude podle informací ČT podepsána v pátek 9. října.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 19:48|