Hejtmani a vláda se blíží dohodě na rozpočtovém určení daní. Kraje by mohly dostávat ze sdílených daní o šest miliard víc

Události: Rozpočtové určení daní (zdroj: ČT24)

Hejtmani a zástupci vlády se výrazně přiblížili dohodě na novém rozpočtovém určení daní. Nejpozději za tři roky by měly kraje dostávat víc z DPH i z daní z příjmu, oproti letošku zhruba o šest miliard. Do výše peněz taky promluví kritéria jako délka silnic nebo počet žáků středních škol. Jak zjistila Česká televize, s návrhem souhlasí většina hejtmanů.

Zástupci některých krajů se s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou (ODS) už minulý čtvrtek předběžně dohodli, že v roce 2027 by mohly postupně dostávat ze sdílených daní o šest miliard víc. Zároveň Stanjura ujistil, že nebude požadovat shodu všech čtrnácti krajů. „Pokud shoda bude větší než osm ku šesti, což je nejmenší možná shoda, jde o dobrý podklad pro rozhodování,“ podotkl ministr.

„Budeme hledat návrh, který bude mít nějaký koaliční formát. Tohle je dobré východisko pro to, jak má budoucí rozpočtové určení daní vypadat,“ sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Návrhy zákonů nově rozdělující regionům výnosy z daní předložilo do sněmovny šest krajů: Středočeský, Karlovarský, Liberecký, Pardubický, Zlínský a Jihomoravský.

Předběžná dohoda krajů a ministra financí
Zdroj: Ministerstvo financí ČR/ČT24

„Pro Jihomoravský kraj je důležité, aby se férové financování krajů konečně stalo,“ poznamenal hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

„Pro nás, pro kraje, které jsou na tom špatně z hlediska financování, je jakýkoli kompromis určitě zajímavý,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (3PK).

Dohodu ale podporují i další hejtmani. „Navrhujeme, kdyby to ideálně šlo po dvou miliardách každý rok, protože základní deficit je někde kolem šesti. Aby to zůstalo tak, že žádný kraj úplně netratí,“ okomentoval hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

„Kraj Vysočina, myslím, nebude tím, kdo by takovou shodu blokoval,“ řekl jeho hejtman Vítězslav Schrek (ODS).

Klíčová kritéria pro rozdělování krajských peněz (nový zákon)
Zdroj: Asociace krajů ČR/ČT24

Návrh by nerozporovala ani opozice

Podle nových pravidel by měly kraje dostávat víc peněz z daňových příjmů podle počtu obyvatel, délky silnic, ale třeba i podle toho, kolik mají na svém území posádek záchranné služby nebo urgentních příjmů.

Pokud se hejtmani s vládou v březnu na novém rozdělení daní pro kraje domluví, mohli by ho poslanci začít ve sněmovně schvalovat během jara. Návrh by nerozporovala ani sněmovní opozice. „Pokud se kraje shodnou, tak my to jako hnutí ANO podpoříme,“ ujistila místopředsedkyně poslanců ANO Jana Mračková Vildumetzová.

Šéf Asociace krajů Martin Kuba chce do začátku března najít podporu pro dohodu mezi co největším počtem hejtmanů.