Ministerstvo podle Pardubického kraje špatně informovalo o dotačních výzvách. Informace dostali, tvrdí MMR

Pardubický kraj tvrdí, že výzvu číslo 101 na sociální infrastrukturu z programu React EU ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) nečekaně vyhlásilo rovnou s příjmem žádostí o dotace. Ve všech předchozích výzvách programu bylo dopředu avizováno, kdy bude otevřen příjem žádostí. I přes tuto komplikaci zvládl kraj podat dva projekty za 22 milionů korun. MMR naopak uvedlo, že kraj ví o chystaných výzvách předem stejně jako ostatní hejtmanství.

„Výzva byla nejen vyhlášena, ale zároveň oproti předchozím zvyklostem a informacím byl ve stejný čas zahájen také příjem žádostí,“ uvedl mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták.

Podle hejtmana Martina Netolického (3PK/ČSSD) pochází poslední aktualizovaný harmonogram vyhlašování jednotlivých výzev schválený nejvyšší autoritou, tedy členy Monitorovacího výboru, ze 4. května. Počítal s vyhlášením 101. výzvy v květnu a zahájením příjmu žádostí v červnu.

„MMR poslalo navíc krajům k připomínkování takzvané avízo výzvy. Připomínky jsme společně s ostatními kraji zaslali 7. května, avšak do dnešního dne (pátek – pozn. red.) bez jakékoliv odezvy a vypořádání. I v tomto posledním materiálu bylo plánováno, že příjem žádostí bude zahájen až 14 dní po vyhlášení výzvy, což mělo být přibližně 15. června,“ uvedl Netolický.

O změně přístupu podle hejtmana nasvědčuje také fakt, že teprve na pátek 4. června byl svolán seminář pro žadatele. Avízo výzvy ale ministerstvo nakonec vůbec nezveřejnilo a místo toho výzvu 31. května rovnou nejenom vyhlásilo, ale ve stejné vteřině rovnou zahájilo i příjem žádostí.

Stesky hejtmana nejsou na místě, tvrdí ministerstvo

MMR ve čtvrtek v tiskové zprávě uvedlo, že „stesky hejtmana Pardubického kraje, že nevěděl, že se chystá další výzva v programu React, nejsou na místě“.

„Zcela v souladu s pravidly a jako desítky předchozích výzev byla i ta aktuální zveřejněna v harmonogramu na webu ministerstva. Navíc byli při přípravě výzvy 101 na jednáních přítomni i zástupci krajů. Že výzva není žádné tajemství, dokládají první podané projekty,“ řekl vedoucí tiskového oddělení MMR Vilém Frček.

Podle něj resort už 1. března zveřejnil harmonogram výzev, tedy i výzvy na sociální infrastrukturu. Ta měla být vyhlášena dokonce dříve, ale protože se protáhlo jednání s Evropskou komisí především ohledně podpory domovů pro seniory, s jejichž podporou z React EU Evropská komise nesouhlasí, nakonec musela být výzva posunuta.

„O tom jsme opět 21. března na našich webových stránkách informovali s tím, že bude vyhlášena v květnu, což se stalo. Dále na jednání sociální komise Asociace krajů ČR, která proběhla 15. dubna 2021, zástupce MMR informoval všechny kraje o stavu přípravy této výzvy,“ uvedl Frček.

Podle Frčka harmonogram výzev schválil Monitorovací výbor, ve kterém jsou zástupci krajů. Pracovní tým, kde je opět členem zástupce za kraje, dokončil v pátek 28. května práci na příručce pro žadatele a příjemce. Nedávalo proto smysl mezi pátkem a pondělím avízo výzev vyhlašovat.

„Čas zde hraje roli zejména v tom, že projekty musí být dokončeny, zkolaudovány a proplaceny do 31. prosince 2023, čili jakékoliv další zdržování by ubíralo čas příjemcům na realizaci jejich projektů,“ uvedl Frček.