Hejtman Netolický potvrdil, že mluvil s Hamáčkem o získání milionu vakcín Sputnik

Události: Poslanecká sněmovna o kauze vicepremiéra Hamáčka a výbuchu ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) potvrdil, že s ním šéf sociálních demokratů, vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček mluvil o získání milionu vakcín Sputnik V z Ruska. O obsahu společné schůzky obou politiků, která se odehrála 15. dubna, ve čtvrtek napsal server Seznam Zprávy. Šéf sněmovního výboru pro kontrolu BIS Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) zároveň uvedl, že ředitel BIS Michal Koudelka potvrdil časovou osu ve vrbětické kauze, o níž mluvil Hamáček.

„Já jsem se ho na to ptal a on říkal: Přivezu milion Sputniků a mám to tam všechno domluvený,“ citoval Seznam Zprávy nejmenovaného Hamáčkova stranického kolegu. Netolický informace serveru potvrdil. „To, co tam je napsáno, je pravda, já se k tomu víc vyjadřovat nebudu. Mně se ta kauza netýká a odpovídat mají jiní, ne já,“ řekl Netolický.

Server Seznam Zprávy před dvěma dny napsal, že Hamáček chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na muniční sklady ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 za dodávky Sputniku V a uspořádání rusko-amerického summitu v Praze.

Ten to odmítl. Podle českých bezpečnostních složek jsou z útoku ve Vrběticích důvodně podezřelí agenti ruských tajných služeb. Česko po tomto zjištění vyhostilo z Česka 18 ruských diplomatů.

Podle Seznam Zpráv se 15. dubna večer Hamáček setkal s šéfy tajných služeb, policie a velvyslancem v Moskvě, s nimiž o svém plánu mluvil. Schůzka s Netolickým se odehrála předtím a o Vrběticích žádná zmínka nepadla. „Byl jsem v nevhodnou dobu na nevhodném místě,“ uvedl Netolický. Celé téma vakcinace bylo podle něj na schůzce okrajové.

Článek Seznam Zpráv komentoval na Twitteru i Hamáček. „Co tam máte dál pane Kroupo? I váš utajovaný svědek Martin Netolický říká, že jsem žádnou vlastizradu neplánoval,“ vzkázal ministr autorovi článku.

Server Blesk.cz ve čtvrtek upozornil na to, že o Hamáčkovu cestu se zajímá i Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Mluvčí policejního útvaru Jaroslav Ibehej odkázal s žádostí o potvrzení informace na policejní prezidium. „Mohu potvrdit, že se NCOZ začala z vlastní iniciativy zabývat okolnostmi takzvané neuskutečněné cesty do Moskvy. Více informací v této chvíli poskytnout nemohu,“ napsala poté mluvčí prezidia Kateřina Rendlová.

Po interpelacích v Poslanecké sněmovně ve čtvrtek odpoledne nakonec i premiér Andrej Babiš (ANO) v rozhovoru pro ČT řekl, že Hamáčkově verzi o krycím manévru věří. „Nechť se to prověří, nechť to to médium prokáže, co tvrdí, pan Hamáček to odmítá, já nemám důvod nevěřit, co říká,“ uvedl Babiš.

Hejtman Pardubického kraje Netolický (ČSSD) ke schůzce s vicepremiérem Hamáčkem (zdroj: ČT24)

Na schůzce se řešila Moskva, ne Vrbětice, potvrdil Beroun

Ředitel Vojenského zpravodajství (VZ) Jan Beroun potvrdil, že se na schůzce debatovalo o cestě Hamáčka do Moskvy, ale nepotvrdil, že by předmětem byla možná výměna informací o kauze Vrbětice za vakcínu Sputnik V. Po čtvrtečním zasedání sněmovní komise pro kontrolu činnosti VZ to řekla její místopředsedkyně Jana Černochová (ODS).

Předseda komise Vít Rakušan (STAN) poznamenal, že nemá pochybnosti o tom, že Hamáček cestu do Ruska plánoval. Není to podle něj v souladu s tím, co bylo řečeno dříve. Komise v usnesení mimo jiné žádá Hamáčka, aby veřejnosti a orgánům Poslanecké sněmovny pravdivě vysvětlil motivy k plánování cesty.

„Pan ředitel Beroun potvrdil, že probíhala debata na téma cesty pana Hamáčka do Moskvy, ale rozhodně nepotvrdil, že by byla tato cesta do Moskvy předmětem výměnného, směnného obchodu za kauzu Vrbětice,“ řekla Černochová.

„Bylo potvrzeno, že schůzka se konala, že pan Hamáček tam řešil nákup Sputniku. Rozhodně tam neřešil, to jsme měli potvrzené, že by tam docházelo k nějakým dohadům o tom, jestli do toho nezapojit tuhle agendu, která se týkala Vrbětic,“ dodala poslankyně.

Koudelka prý Hamáčkovu časovou souslednost potvrdil

Vrbětickým případem se ve čtvrtek zabýval také sněmovní výbor pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS). Ředitel BIS Michal Koudelka na schůzi potvrdil časové údaje v kauze explozí. Novinářům to řekl šéf komise Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). Koudelka podle něj nemohl komentovat zmíněnou schůzku na vnitru, o níž píšou Seznam Zprávy.

Hamáček tvrzení, že chtěl kauzu Vrbětice vyměnit za vakcínu a summit, odmítl. Oznámil také, že na autory článku Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou podá trestní oznámení. Hamáček v posledních dnech hovořil mimo jiné o tom, že výměnu s Ruskem by ani plánovat nemohl, protože informace od tajných služeb dostal zhruba týden před schůzkou, tedy 7. dubna. Současně se ale adresáti zpráv tajných služeb dozvěděli i to, že s informacemi pracují média.

Bělobrádek řekl, že Koudelka časové údaje potvrdil. „Řekl nám, že co říká předseda a první místopředseda vlády o časové souslednosti, je pravda. Ta časová osa sedí. Stejně tak nám pan ředitel řekl, že vicepremiér Hamáček postupoval velice aktivně a razantně ohledně vyhoštění ruských agentů,“ uvedl.

O údajné schůzce na vnitru Koudelka nemá informace

Obsah Hamáčkovy schůzky popisované Seznamem Koudelka podle Bělobrádka komentovat nemohl, na rozdíl od šéfů zbývajících tajných služeb, Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) a Vojenského zpravodajství (VZ), na ni nedostal pozvánku. „Na té schůzce nebyl a žádné takové informace nemá,“ uvedl. Podle Bělobrádka není na Koudelkovi, aby vysvětloval, proč na schůzce nebyl. „Je to otázka pro toho, kdo zval, ne toho, kdo pozván nebyl,“ vysvětlil.

Komise podle Bělobrádka projednávala i otázku úniku informací. „Podle všech dat, která máme, nebyl ze strany BIS. Několik let se podařilo tu práci utajit a k úniku došlo až potom, co BIS, Národní centrála proti organizovanému zločinu a státní zástupce odsouhlasili materiál, který byl poslán dalším osobám,“ uvedl.

Členové komise také dostali ujištění, že ve vrbětické kauze existuje jen jedna vyšetřovací verze. O tom, že verze o zapojení ruských agentů do explozí není jedinou, hovořili v minulých týdnech prezident Miloš Zeman či ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). „My jsme si potvrdili, že existuje pouze jedna vyšetřovací verze. Ty ostatní jsou spíš spekulace těch ostatních, kteří s nimi pracují,“ prohlásil Bělobrádek.

Vyšetřování výbuchu má jen jednu verzi

Prověřování výbuchů skladů ve Vrběticích se soustřeďuje pouze na verzi o podílu agentů ruské vojenské tajné služby GRU, to ve čtvrtek potvrdil také Jan Sladký, šéf Krajského státního zastupitelství v Brně, jehož zlínská pobočka případ dozoruje.

Pro zahájení trestního stíhání je podle něj u této verze „mimořádně klíčové“ poskytnutí právní pomoci ze zahraničí. Dodal, že vyjadřovat se k možnému odložení věci je nyní předčasné. Připustil ale, že i takové ukončení kauzy může nastat.

„Trestní řízení související s explozemi muničních skladů ve Vrběticích je v současné chvíli ve fázi prověřování, což znamená, že doposud žádné osobě nebylo sděleno obvinění,“ uvedl Sladký. „Mohu vyloučit, že by kdokoliv již byl souzen a zproštěn obžaloby pro jednání související s těmto výbuchy,“ doplnil.