TÉMA

Úřad pro zahraniční styky a informace

Činnost Úřadu pro zahraniční styky a informace je pro bezpečnost klíčová, řekl Pavel. Jako první prezident instituci navštívil

Prezident Petr Pavel jako dosud první hlava státu navštívil Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Rozvědce poděkoval za práci, její činnost označil za klíčovou pro bezpečnost, zahraničně-politické a ekonomické zájmy Česka. Návštěva sídla ÚZSI v pražských Kobylisích navázala na nedávné jednání prezidenta s vedením Bezpečnostní informační služby (BIS).
včera|

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství bude Petr Bartovský, schválila vláda

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude Petr Bartovský, vláda ve středu schválila jeho jmenování. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo obrany. Bartovský nahradí Jana Berouna, který VZ řídí od roku 2014 a jemuž v říjnu zanikne služební poměr vojáka z povolání. Šéfa VZ jmenuje ministryně obrany se souhlasem vlády a po projednání ve sněmovním výboru, kde kandidáta šéfka resortu obrany Jana Černochová (ODS) představila v úterý.
24. 4. 2024Aktualizováno24. 4. 2024, 13:42|

Musíme aktivně pomáhat Ukrajině, řekl Fiala po setkání s Bidenem

Premiéra Petra Fialu (ODS) přijal americký prezident Joe Biden. Oba státníci se shodli na pokračování pomoci Ukrajině, která se brání ruské agresi. Šéf Bílého domu také ocenil českou muniční iniciativu. Tématem jednání byla i situace na Blízkém východě či ekonomické vztahy Česka a Spojených států. Během dne se předseda vlády setkal s ředitelem CIA Williamem Burnsem. Na programu má Fiala i jednání s krajany, v úterý pak bude rokovat v Kongresu s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a s dalšími představiteli sněmovny i Senátu.
15. 4. 2024Aktualizováno16. 4. 2024, 00:16|

Soud osvobodil expříslušníka rozvědky Uhera v kauze milionových podvodů

Obvodní soud pro Prahu 8 osvobodil bývalého příslušníka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Martina Uhera, který čelil obžalobě kvůli podvodům. Rozsudek zatím není pravomocný. České televizi informaci sdělil mluvčí soudu Petr Novák. Obžaloba tvrdí, že měl Uher při výkonu služby vylákat z rozvědky pod falešnou záminkou více než tři miliony korun. Důvod osvobození mluvčí soudu odmítl sdělit.
19. 7. 2023|

Fiala ocenil informace od ÚZSI, vláda chystá pro rozvědku vlastní zákon

Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) poskytuje vládě velmi důležité informace, řekl při páteční návštěvě sídla rozvědky premiér Petr Fiala (ODS). Po schůzce s ředitelem rozvědky Vladimírem Posoldou ocenil, jak se mu podařilo tajnou službu od říjnového nástupu stabilizovat. Kabinet pracuje na zvláštním předpisu, podle kterého by se úřad v budoucnu řídil. Nyní na rozdíl od zbývajících tajných služeb vlastní zákon nemá.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 12:01|

Policie ukončila vyšetřování kauzy Dozimetr, uvedl Deník N. Obvinění se seznamují se spisem

Kriminalisté ukončili vyšetřování v kauze Dozimetr, která se týká ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku (DPP). Obvinění, mezi nimiž je například bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček (dříve STAN) nebo tehdejší finanční ředitel podniku Matej Augustín, se začali seznamovat se spisem. Informoval o tom Deník N.
30. 3. 2023|

GIBS vyloučil, že by média získala informace ze spisu kauzy Dozimetr od policie

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyloučila, že by úniky informací v kauze Dozimetr pocházely od orgánů činných v trestním řízení. České televizi to sdělil státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Pavel Prygl. Doplnil, že nikoho neobvinili. Odkud novináři informace ze spisu případu údajné korupce v pražském dopravním podniku (DPP) získávali, GIBS nezjistil. Svědci z řad novinářů podle Prygla svůj zdroj s odkazem na paragraf zákona o jeho ochraně neodhalili.
22. 12. 2022|

Zahraniční zpravodajce obral náměstek Blahut o 190 milionů korun, tvrdí obžaloba

Pražský městský soud se v pondělí začal zabývat případem Zdeňka Blahuta, bývalého náměstka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), který čelí obžalobě z podvodu a zneužití pravomoci. Státní zástupce Marek Bodlák tvrdí, že pro sebe získal 190 milionů korun. Blahut prý využil důvěry ředitele rozvědky a informací, kterými jako náměstek disponoval. Hlavní líčení bude kvůli projednávání utajovaných informací za zavřenými dveřmi.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 20:13|

Zpráva BIS informuje o ruském agentovi, který měl vazby na české politiky i novináře

Bezpečnostní informační služba (BIS) ve výroční zprávě informuje o ruském agentovi s vazbami na české novináře a politiky. Využíval je podle kontrarozvědky k nastolování proruské politické agendy, koordinaci veřejných vystoupení politiků nebo medializaci témat, která jsou v souladu se zájmy Ruska. Za zpravodajskou hrozbu označuje zpráva BIS i Čínu. V dokumentu se také uvádí, že dezinformace neměly velký dopad na loňské sněmovní volby.
17. 10. 2022Aktualizováno17. 10. 2022, 20:06|

Civilní rozvědku povede Posolda, souhlasila vláda

Ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) se od čtvrtka stane dlouholetý zpravodajec a bývalý náměstek rozvědky pro operativní činnost Vladimír Posolda. Po středečním souhlasu vlády, který vyžaduje zákon, ho jmenuje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Post ředitele rozvědky není obsazený od 1. září, kdy rezignoval po necelých dvou měsících ve funkci Petr Mlejnek. Ve středečním Interview ČT24 bude o změně ve vedení rozvědky debatovat náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.
5. 10. 2022Aktualizováno5. 10. 2022, 23:09|

Novým ředitelem rozvědky by se mohl stát bývalý náměstek pro operativní činnost Posolda, uvedl Deník N

Novým ředitelem civilní rozvědky by se mohl stát bývalý náměstek pro operativní činnost Vladimír Posolda, informoval Deník N. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po zasedání vlády prohlásil, že kabinet by o novém řediteli mohl rozhodnout příští středu. Jméno kandidáta veřejnosti ani ministrům nesdělil. Své kroky nejdříve konzultuje s premiérem Petrem Fialou (ODS) a následně na schůzce předsedů koaličních stran, informoval.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 23:36|

Mračková Vildumetzová rezignuje na post místopředsedkyně sněmovny

Jana Mračková Vildumetzová (ANO) k 30. září rezignuje na post místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Bývalá karlovarská hejtmanka byla terčem kritiky kvůli stykům se Zakaríou Nemrahem obviněným v kauze Dozimetr. Nemrah byl svědkem na její svatbě a je také kmotrem jejího dítěte, informovaly o tom ve středu servery Neovlivní.cz a Seznam Zprávy. Mračková Vildumetzová dříve tvrdila, že Nemrah je známým jejího manžela a sama se s ním nestýkala. Vedení ANO jí už dříve vyjádřilo důvěru. K odstoupení ji vyzvaly některé koaliční kluby.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 17:55|

Nechci, aby byla rozvědka dlouho bez vedení, říká Rakušan po rezignaci Mlejnka

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se chce v nejbližších dnech setkat s možnými nástupci bývalého ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka. Konkrétní jména kandidátů neupřesnil. Nechce, aby byla rozvědka dlouho bez vedení, avizoval ve čtvrtek. Mlejnek rezignoval ve středu, řízením rozvědky je nyní pověřen jeho první náměstek.
1. 9. 2022|

Vondráček chce Rakušanovu rezignaci. Zmapuji, v jakých strukturách se pohybuje hnutí ANO, tvrdí ministr

Po rezignaci Petra Mlejnka na místo šéfa civilní rozvědky požaduje ANO také rezignaci ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). V pořadu Události, komentáře to uvedl místopředseda hnutí ANO Radek Vondráček. Rakušan se hájil tím, že se jako ministr vnitra žádného pochybení nedopustil, ANO podle něj chce jeho rezignaci, protože je tomuto hnutí jeho působení na ministerstvu vnitra nepohodlné. Podle Olgy Richterové (Piráti) se jednoznačně neprokázalo, že měl Petr Mlejnek pozitivní vliv v kauze Dozimetr, rezignaci Mlejnka ocenila.
1. 9. 2022|

Šéf civilní rozvědky Mlejnek rezignuje, povede ji první náměstek

Šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek rezignuje na svou funkci. Potvrdil to serveru Lidovky.cz. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) večer v Událostech, komentářích řekl, že na dobu, než vybere nového ředitele, pověřil vedením Úřadu pro zahraniční styky a informace prvního náměstka. Část poslanců vyzývala k Mlejnkově výměně kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem, který je obviněný v korupční kauze Dozimetr. Kvůli Mlejnkově angažmá čelí již řadu týdnů ministr vnitra kritice, hnutí ANO trvá i na jeho rezignaci.
31. 8. 2022Aktualizováno31. 8. 2022, 22:37|

Koalice jednala o Mlejnkovi. Výsledek ponechali politici zcela bez komentáře

Beze slova opustili představitelé koaličních stran uzavřené jednání, na kterém se zabývali výhradami Pirátů vůči novému řediteli Úřadu pro zahraniční styky a informace Petru Mlejnkovi. Ten byl v minulosti v kontaktu s Michalem Redlem, který je nyní jedním z obviněných v kauze údajné korupce v pražském dopravním podniku. Vláda se jej v minulosti zastala, poslanecký klub Pirátů ale konstatoval, že Mlejnka považuje na nedůvěryhodného.
30. 8. 2022|

Pražský exnáměstek Hlubuček opustil vazební věznici. Na svobodě je i Augustín z DPP

Bývalý náměstek pražského primátora a někdejší místopředseda STAN Petr Hlubuček opustil vazební věznici. Upozornily na to weby Novinky.cz a TN.cz. Z vazby byl propuštěn také bývalý člen představenstva pražského dopravního podniku (DPP) Matej Augustín, informoval server Seznam Zprávy. Oba jsou obviněni v rozsáhlé kauze údajné korupce v DPP, policie je ale bude dál stíhat na svobodě. Ve vazbě naopak zůstávají podnikatelé Michal Redl, Pavel Kos a Zakaria Nemrah.
30. 8. 2022Aktualizováno30. 8. 2022, 18:19|

Výhrady Pirátů k šéfovi civilní rozvědky Mlejnkovi koalice probere v úterý

Lídři vládních stran chtějí v úterý s Piráty řešit jejich výhrady k šéfovi civilní rozvědky Petru Mlejnkovi. Podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše Mlejnek nevysvětlil všechny nesrovnalosti kolem svých kontaktů s Michalem Redlem obviněným v kauze Dozimetr. Poslanecký klub Pirátů dokonce označil Mlejnka za nedůvěryhodnou osobu.
29. 8. 2022|

Piráti narušují vládní jednotu. Vyzvali k výměně Mlejnka na pozici šéfa civilní rozvědky

Skončila dosavadní jednota vládních stran v podpoře Petra Mlejnka na pozici šéfa civilní rozvědky. K jeho výměně čerstvě vyzval poslanecký klub Pirátů. Mlejnkovy kontakty s obviněným podnikatelem Michalem Redlem jsou i jedním z důvodů hlasování o nedůvěře vládě, vyvolaného opozicí. Uskuteční se ve čtvrtek. Na něm Piráti kabinet podpoří.
28. 8. 2022Aktualizováno28. 8. 2022, 20:55|

ANO zkusí kvůli šéfovi rozvědky svrhnout vládu. Poslanecký klub se na hlasování o nedůvěře shodl jednomyslně

Poslanecký klub ANO se jednomyslně shodl, že vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Silnější z dvojice opozičních hnutí to zdůvodňuje kontakty nového ředitele civilní rozvědky Petra Mlejnka s trestně stíhaným podnikatelem. O vyslovení nedůvěry vládě se bude hlasovat poprvé od jmenování kabinetu Petra Fialy (ODS), zároveň to bude první takové hlasování od loňského června. Tehdy se opozice pokusila svrhnout Babišův kabinet poté, co komunisté vypověděli smlouvu o toleranci.
25. 8. 2022Aktualizováno25. 8. 2022, 21:49|

Kontakty s Redlem byly jen pracovní, řekl šéf rozvědky Mlejnek poslancům. Výbor i komise ho podržely

Důvod k odvolání nového ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka většina poslanců z bezpečnostního výboru sněmovny nevidí. Podpořili jej a odmítli opoziční výzvu, aby sám rezignoval. Stejně tak neprošel návrh na jeho postavení mimo službu v komisi pro kontrolu ÚZSI. Opozice novému šéfovi rozvědky vytýká, že byl v minulosti v kontaktu s Michalem Redlem, který je jedním z obviněných v kauze Dozimetr. Ta se týká údajné korupce v pražském dopravním podniku.
25. 8. 2022Aktualizováno25. 8. 2022, 21:05|

Mlejnek přispěl k objasnění kauzy Dozimetr před zahájením, řekl Fiala. Podle Deníku N radil svědkovi, aby šel na policii

Role šéfa civilní rozvědky (ÚZSI) Petra Mlejnka v objasnění korupční kauzy Dozimetr byla před zahájením a mimo rámec trestního řízení. Premiér Petr Fiala (ODS) tak upřesnil své středeční vyjádření. Zopakoval, že ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který Mlejnka do funkce vybral, má stále jeho důvěru. Podle zdrojů Deníku N předložil Mlejnek ministrům čestné prohlášení jednoho ze svědků z kauzy Dozimetr, kterému radil, aby se obrátil na policii.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 20:07|

Schillerová: Pokud klub bude chtít hlasování o nedůvěře vládě, podpořím to. Je to politický symbol

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová podpoří snahu vyvolat hlasování o nedůvěře vládě v případě, že se pro to poslanecký klub většinově vysloví. Přestože tato strana nemá dostatek hlasů na to, opravdu dosáhnout vyslovení nedůvěry kabinetu, označila takový akt za důležitý politický symbol, zejména s ohledem na aktuální kauzu kolem šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petra Mlejnka. Řekla to v Interview ČT24. Hovořila i o prezidentských volbách, do nichž je podle ní ANO připraveno postavit i jiného kandidáta, pokud se šéf hnutí Andrej Babiš rozhodne do klání nevstoupit.
18. 8. 2022|

„Odstupovat nebudu, Mlejnek má mou důvěru.“ Rakušan si stojí za svým

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) zopakoval, že šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek má jeho důvěru. Postup při jeho výběru byl řádný a z bezpečnostní komunity žádné varovné signály nedostal, zdůraznil v úterý před pracovním setkáním členů vlády na zámku Liblice u Mělníka. Rovněž prohlásil, že ze svého postu neodstoupí, protože pro to nevidí důvod.
16. 8. 2022Aktualizováno16. 8. 2022, 23:34|