Svět je na hraně globálního střetu, varoval Koudelka

Bezpečnostní situace ve světě je mimořádně vážná, což se promítá v řadě oblastí i do dění v Česku, řekl ke třicátému výročí vzniku Bezpečnostní informační služby (BIS) její ředitel Michal Koudelka. Svět je podle něho ve varu a nebezpečně se pohybuje na hraně globálního střetu. BIS v této situaci bude i nadále dělat maximum, aby přispěla k ochraně Česka a jeho občanů, dodal.

„Svět je ve varu a nebezpečně se pohybuje na hraně globálního střetu. BIS v této situaci bude i nadále dělat maximum, aby přispěla k ochraně České republiky a jejích občanů. Není to ale jen o bezpečnostních složkách, ale o uvědomění si každého z nás, že v ohrožení jsme na jedné lodi, v jedné zemi,“ zdůraznil Koudelka.

Jako současné hrozby zmínil ohrožení Evropy ruským imperialismem, sabotáže či zpravodajské operace Ruska, Číny a Íránu. Řadí mezi ně i nepřátelskou propagandu, migraci, hrozbu islámského terorismu, nárůst především pravicového extremismu, nelegální obchod se zbraněmi, kybernetické útoky či možné zneužití umělé inteligence.

Současná BIS vznikla 30. července 1994. Koudelka poznamenal, že služba za tři dekády ušla obrovský kus cesty. „Od těžkých začátků, kdy jsme se všechno teprve učili, přes zásadní pomoc našich zahraničních partnerů s výcvikem až po současnou silnou, sebevědomou a doma i v zahraničí respektovanou zpravodajskou službu,“ uvedl. Kontrarozvědka podle něj stojí na vysoce kvalifikovaných a morálně silných lidech, kteří každý den tvrdě pracují, aby Česká republika byla stále mezi nejbezpečnějšími státy Evropy a světa.

Činnost tajných služeb v posledních letech politici z velké většiny oceňují, v dubnu dostali šéfové všech českých zpravodajských služeb pozvání do centrály americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) při návštěvě premiéra Petra Fialy (ODS) v USA. Fiala tehdy po návratu do Česka sdělil, že je s fungováním tajných služeb spokojený, protože odvádějí vysoce profesionální práci.

Mezi evropskou špičkou

Třicáté výročí vzniku si 30. července připomíná i Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), což je civilní rozvědka. BIS i ÚZSI patří podle místopředsedy opozičního ANO a člena sněmovního bezpečnostního výboru Roberta Králíčka mezi evropskou špičku.

Pro výkon tajných služeb je podle Králíčka z podstaty jejich činnosti prospěšnější, pokud o jejich aktivitách široká veřejnost ví co nejméně. „V období relativního míru bylo snazší tohoto stavu dosáhnout. Dnes, v kontextu celosvětového dění – od války na Ukrajině přes mediálně nepříliš probírané, nicméně neméně důležité dění v Africe po situaci na Blízkém východě – je důležité více než kdy jindy, aby naši občané měli neustálý pocit bezpečí,“ uvedl. Ten jim kromě policie a armády poskytují právě i BIS a ÚZSI, dodal.

Šéf sněmovní komise pro kontrolu BIS Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) sdělil, že za dobu, kdy funkci zastává, BIS pracovala spolehlivě a profesionálně. „Měla plný respekt nejlepších partnerských služeb v zahraničí,“ podotkl.