Činnost Úřadu pro zahraniční styky a informace je pro bezpečnost klíčová, řekl Pavel. Jako první prezident instituci navštívil

Prezident Pavel navštívil ÚZSI (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel jako dosud první hlava státu navštívil Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Rozvědce poděkoval za práci, její činnost označil za klíčovou pro bezpečnost, zahraničně-politické a ekonomické zájmy Česka. Návštěva sídla ÚZSI v pražských Kobylisích navázala na nedávné jednání prezidenta s vedením Bezpečnostní informační služby (BIS).

„ÚZSI je pro veřejnost nejméně známá zpravodajská služba. Její činnost je ale klíčová pro naši bezpečnost, zahraničně-politické a ekonomické zájmy. V dnešním rozkolísaném mezinárodním prostředí je zásadní spolehnout se na instituce, které pracují pro bezpečnost naší země. Děkuji za vaši práci,“ napsal Pavel na síti X.

Vedoucí oddělení komunikace prezidentské kanceláře Karolína Blinková v tiskové zprávě následně doplnila, že Pavel do ÚZSI zavítal jako první prezident. Setkal se s ředitelem rozvědky Vladimírem Posoldou, prohlédl si areál služby, jednal také s užším vedením a následně debatoval se zaměstnanci.

Pavel doplnil, že si váží možnosti službu navštívit. Vnímá to i jako výraz návratu normálních vztahů mezi prezidentem a tajnými službami. „Cením si také toho, že služba má důvěru spojenců, to má zásadní význam pro bezpečnost země. V současné bezpečnostní situaci je mimořádně důležité, abychom měli kvalitní zpravodajské informace,“ prohlásil.

Události: Prezident Petr Pavel na návštěvě civilní rozvědky (zdroj: ČT24)

Podle Posoldy se debata týkala aktuálních témat, návrhu zákona o ÚZSI či rekonstrukcí sídla tajné služby. „Velmi si vážím toho, že si prezident republiky našel čas a navštívil naši službu. Je podle našich záznamů prvním prezidentem, který službu navštívil,“ řekl.

Přesně před měsícem Pavel navštívil kontrarozvědku. Byl po šestadvaceti letech druhým prezidentem, který do BIS zavítal, naposledy v sídle tajné služby jednal koncem září 1998 Václav Havel. S ředitelem Michalem Koudelkou i širším vedením BIS jednal Pavel o aktuální situaci a hrozbách, ruských aktivitách či vlivu Ruska a Číny na bezpečnost v Česku.

Návštěvy politiků v tajných službách nejsou časté. Všechny tři však v poslední době navštívil premiér Petr Fiala (ODS). Předloni v říjnu zavítal do BIS, začátkem loňského roku pak jednal s vedením Vojenského zpravodajství (VZ) o válce na Ukrajině, kybernetické obraně či dezinformacích. ÚZSI pak Fiala navštívil loni koncem března. Pavel po schůzce v BIS oznámil, že se chystá také navštívit všechny tři tajné služby.