Novým ředitelem rozvědky by se mohl stát bývalý náměstek pro operativní činnost Posolda, uvedl Deník N

Novým ředitelem civilní rozvědky by se mohl stát bývalý náměstek pro operativní činnost Vladimír Posolda, informoval Deník N. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po zasedání vlády prohlásil, že kabinet by o novém řediteli mohl rozhodnout příští středu. Jméno kandidáta veřejnosti ani ministrům nesdělil. Své kroky nejdříve konzultuje s premiérem Petrem Fialou (ODS) a následně na schůzce předsedů koaličních stran, informoval.

„Já dnes vládu o žádném jménu neinformoval,“ prohlásil v pondělí večer Rakušan. Ministrům sdělil, že své kroky nejdříve konzultuje s premiérem a následně s předsedy koaličních stran ve formátu K5. „Vyjádřil jsem naději a velkou pravděpodobnost, že vláda příští středu definitivně rozhodne,“ dodal.

Server Neovlivní.cz v pátek uvedl, že Posoldu upřednostnil Rakušan před dalším uchazečem, kterým byl bývalý náměstek ředitele pro analytiku a zahraniční styky ÚZSI Jan Paďourek. 

Posolda informaci nepotvrdil. „Nemůžu nic komentovat, protože nejsem zatím žádným nástupcem (Petra Mlejnka),“ řekl Deníku N. Nepotvrdil ani to, že by měl domluvenou schůzku s premiérem Petrem Fialou (ODS). Ke jmenování se nevyjádřil ani Rakušan. „V tuhle chvíli nebudu potvrzovat žádná jména. Vše se dozvíte příští týden po vládě,“ uvedl.

Posolda působil v BIS i na ministerstvu

Posolda podle Neovlivní.cz začínal svou kariéru v roce 1991 ve federálních zpravodajských službách, pracoval i v Bezpečnostní informační službě (BIS). Od roku 2019 zastával funkci náměstka pro operativní činnost v ÚZSI. O dva roky později rozvědku po sporech s tehdejším ředitelem Markem Šimandlem opustil a působil na ministerstvu zahraničí v sekci bezpečnosti a multilaterálních vztahů. Aktuálně se chystal vyjet jako velvyslanec do Jordánska, kde už získal takzvané agrément.

Mlejnek nastoupil do funkce ředitele ÚZSI 8. července, kdy nahradil Šimandla. Rezignoval o necelé dva měsíce později kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem, obviněným v korupční kauze Dozimetr. Policisté v červnu v kauze Dozimetr obvinili více než deset lidí.