Na zpravodajce nově dohlíží orgán s přístupem do živých kauz

Události: Kontrolní orgán zpravodajských služeb (zdroj: ČT24)

Zvolení členové Orgánu nezávislé kontroly zpravodajských služeb se v úterý ujali funkce. Dohlížet budou na Bezpečnostní informační službu, Vojenské zpravodajství a Úřad pro zahraniční styky a informace. Kontrolní orgán zřídil zákon už v roce 2018, obsadit se ho ale povedlo až nyní, po šesti letech.

Zpravodajské služby budou kontrolovat někdejší ústavní soudkyně a posléze předsedkyně Úřadu na ochranu osobních údajů Ivana Janů, další bývalá ústavní soudkyně Vlasta Formánková, někdejší disident a následně pracovník tajných služeb František Stárek, exředitel Národního bezpečnostního úřadu Dušan Navrátil a Jan Kudrna z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. První předsedkyní orgánu bude Janů. „Já jsem nejstarší, tak to vyšlo na mě,“ prohlásila. Úřad bude sídlit v prostorách Poslanecké sněmovny.

Protože se pětičlenný orgán ustavil vůbec poprvé, budou mít jednotliví kontroloři různě dlouhá funkční období. Stárek a Kudrna budou ve funkci tři roky, Janů a Formánková čtyři roky a Navrátil pět let. Standardní funkční období je pětileté.

Zajištění demokratického právního státu

Pracovat budou na podněty sněmovních komisí, které už teď na činnost tajných služeb dohlížejí. Na rozdíl od nich ale nový orgán může v mezích zákona vstupovat i do živých kauz. „Zasahují do našeho života v utajení a právě tento orgán by měl zajistit, že to nebude nadměrné, že je tady demokratický právní stát,“ popsala Janů. V nejbližší době se členové chtějí seznámit se zprávami o činnosti tajných služeb za poslední roky.

Kandidáty navrhla už předchozí vláda, poslanci se ale nedostali k tomu je schválit. Ta současná se jmény přišla na konci letošního února. Po dubnovém jednání výboru kandidáty koncem června přijali poslanci v tajné volbě.

Opozice však nominace označovala za politické. Ve výhradách pokračuje. „Měla tam být širší diskuse, dlouhodobější, aby ta shoda byla na pěti jménech všech politických stran,“ řekl místopředseda hnutí ANO Robert Králíček. „Právníci, bývalé soudkyně si velmi dobře uvědomují, jaké jsou hranice, v jakých limitech se pohybují,“ oponuje předseda sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS).