GIBS vyloučil, že by média získala informace ze spisu kauzy Dozimetr od policie

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyloučila, že by úniky informací v kauze Dozimetr pocházely od orgánů činných v trestním řízení. České televizi to sdělil státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze Pavel Prygl. Doplnil, že nikoho neobvinili. Odkud novináři informace ze spisu případu údajné korupce v pražském dopravním podniku (DPP) získávali, GIBS nezjistil. Svědci z řad novinářů podle Prygla svůj zdroj s odkazem na paragraf zákona o jeho ochraně neodhalili.

„V dotazované věci nebyla obviněna žádná osoba, přičemž řízení již bylo ukončeno. Pokud jde o zdroj informací, bylo v řízení spolehlivě vyloučeno, že by takovým zdrojem byla úřední osoba, tedy orgány činné v trestním řízení,“ popsal pro ČT Prygl a dodal: „Nicméně jiné, konkrétní osoby zjištěny nebyly.“ Podle žalobce stěžejní svědci z řad novinářů neposkytli GIBS potřebné informace s odkazem na tiskový zákon a ochranu svého zdroje.

Prygl doplnil, že v průběhu řízení GIBS jako svědci vystupovali novináři, kteří při vypuknutí kauzy Dozimetr postupně zveřejňovali informace o lidech vystupujících v trestním řízení a čerpali přitom z obsahu odůvodnění usnesení o zahájení trestního stíhání.

O úniky informací se zajímalo také Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). „Mohu potvrdit informaci Vrchního státního zastupitelství v Praze, že věc byla odložena se závěrem, že se neprokázal únik informací od orgánů činných v trestním řízení. Pro další kroky ze strany Nejvyššího státního zastupitelství v tomto směru není žádný důvod,“ uvedl mluvčí NSZ Petr Malý.

GIBS vyšetřuje „lustrujícího“ policistu

GIBS podle své mluvčí Ivany Nguyenové dál prověřuje případ policisty, který měl lustrovat státní poznávací značky aut a zjišťovat informace z policejní databáze pro lidi obviněné v kauze. Média dříve informovala, že policista je Karím Nemrah, bratr obviněného podnikatele Zakaríi Nemraha.

Vedle Nemraha čelí v případu údajné korupce kolem pražského dopravního podniku (DPP) obvinění více než desítka lidí. Mezi nimi i někdejší náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (dříve STAN), bývalý finanční ředitel DPP Matej Augustín nebo podnikatel Michal Redl, který byl dříve stíhaný v souvislosti s trestnou činností Radovana Krejčíře, a Redlův spolupracovník Pavel Kos.

V souvislosti s kontakty s podnikatelem Redlem skončil ve funkci ministr školství Petr Gazdík (STAN). Stejný důvod měl i odchod šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka, který ve funkci strávil jen několik týdnů.

Seznam Zprávy letos v srpnu napsaly, že GIBS v souvislosti s možným únikem informací prověřuje mimo jiné právě Mlejnka. Inspekce ale informaci následně vyvrátila. „Obecně můžeme sdělit, že GIBS trestní řízení, ve kterém by figuroval jako podezřelá osoba příslušník ÚZSI, nevede,“ napsala již dříve v tiskové zprávě mluvčí inspekce Nguyenová.

Na funkci místopředsedkyně sněmovny nedávno v souvislosti s korupční kauzou rezignovala Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Byla terčem kritiky kvůli tomu, že obviněný podnikatel Nemrah byl svědkem na její svatbě a je také kmotrem jejího dítěte.