Soud osvobodil expříslušníka rozvědky Uhera v kauze milionových podvodů

Obvodní soud pro Prahu 8 osvobodil bývalého příslušníka Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Martina Uhera, který čelil obžalobě kvůli podvodům. Rozsudek zatím není pravomocný. České televizi informaci sdělil mluvčí soudu Petr Novák. Obžaloba tvrdí, že měl Uher při výkonu služby vylákat z rozvědky pod falešnou záminkou více než tři miliony korun. Důvod osvobození mluvčí soudu odmítl sdělit.

„Byl vyhlášen zprošťující rozsudek,“ uvedl mluvčí Novák. Rozhodnutí zatím není pravomocné. Strany se tak mohou odvolat.

Martin Uher působil jako vedoucí kybernetického odboru ÚZSI. Podílel se na zpravodajských operacích s krycími jmény Paluba, Kruhy a Kofola. V rámci nich měl na starost zajišťování blíže nespecifikovaných dodávek od soukromých společností. Rozvědce pak předkládal k proplacení faktury, mezi kterými byly podle obžaloby i některé fiktivní.

„Předkládal do příslušných finančních složek a k proplacení kromě faktur skutečně vystavených, které byly podloženy skutečným plněním dodavatelů, i faktury zfalšované (…), přičemž si byl vědom, že faktury jsou padělané a deklarovaná plnění poskytnuta nebyla,“ stálo v obžalobě.

Státní zástupce, který na muže podal obžalobu, tvrdil, že si Uher nechal mezi roky 2016 a 2018 uhradit šestnáct fiktivních faktur, další tři měl předložit k proplacení dvakrát. Podvodem tak podle něj způsobil rozvědce škodu přes tři miliony korun. Za zločin podvodu pro něj státní zástupce navrhoval podmínku a peněžitý trest pět milionů korun.

Podle serveru Aktuálně.cz, který na kauzu upozornil jako první, se ÚZSI připojil k trestnímu řízení jako poškozená strana. Chce vymáhat odcizenou částku zpět.

Další kauza na ÚZSI

Kromě Uhera řeší justice i další případ údajných podvodů na ÚZSI. Jde konkrétně o bývalého náměstka rozvědky Zdeňka Blahuta. Podle obžaloby měl pro sebe získat 190 milionů korun tím, že využil důvěry ředitele ÚZSI a informací, kterými jako náměstek disponoval. I jeho ale soud zprostil. Proti tomu se hned odvolal státní zástupce, řízení tak bude pokračovat.

Blahut figuruje v kauze Uhera jako svědek. Tehdy totiž řídil jednotlivé zpravodajské operace. Podle Aktuálně.cz jsou také blízkými známými.

Kontroverze kolem Uhera a Krejčíře

Martin Uher původně sloužil v Úřadu pro ochranu ústavy a demokracie, později přejmenované na Bezpečnostní informační službu (BIS). Z ní odešel v roce 2003, když se jím začala zabývat vnitřní inspekce. Podle bývalého ředitele BIS Jiřího Růžka to souviselo s ohrožením utajovaných skutečností.

Stalo se tomu tak poté, co na podzim v roce 2002 navštívil ve vazební věznici Pankrác podnikatele Radovana Krejčíře, kde byl tehdy kvůli obvinění z půlmiliardového podvodu kolem společnosti M5. ČT to zjistila na začátku roku 2006 na základě tajné nahrávky, kterou získala. Jak uvedl pořad Reportéři ČT, Uher během dvouhodinového rozhovoru podnikatelovi radil, jak se dostat z vazby nebo kdo z policistů a státních zástupců by mohl přijmout úplatek. „Já vám pomoct chci,“ řekl tehdy Uher na nahrávce.

Kontroverze kolem setkání Uher nevyvrátil. Uvedl jen, že si na rozhovor nevzpomíná. „Nevím úplně přesně, o čem mluvíte,“ řekl tehdy ČT.